Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Jeronýma Klimeše (S05E25)

(epizoda)

Obsahy(1)

Populární psycholog, autor knihy Partneři a rozchody, Jeroným Klimeš, chtěl být až do svých dvaadvaceti let knězem. Přišel do Prahy z Jižních Čech, studoval geologii a každý den ministroval v kostele u svatého Ignáce v Praze páteru Skoblíkovi. Ve 22 letech zjistil, že nedokáže dodržet celibát a dospěl k rozhodnutí, že partnerský svazek a rodina jsou pro něj důležitější než touha stát se duchovním. Po vystudování geologie chtěl pokračovat na filozofii, ale jeho přihláška se omylem zatoulala na katedru psychologie. Vzal to jako osudové znamení a vystudoval psychologii, která se stala jeho profesí. Během studií se zamiloval do své spolužačky ze Slovenska Mirky. Když se vztah po pěti letech rozpadl, Klimešovi se zhroutil svět. Sám o tom období říká, že rozchod byl horší než rakovina. To ještě netušil, co ho čeká. Podařilo se mu najít novou lásku. Zamiloval se do studentky teologie Míši a narodila se jim dcera Judita. Jednoho dne však zjistil, že se mu na krku objevila boule. Lékaři diagnostikovali zhoubný nádor mízních uzlin, lymfom. Naštěstí se Jeroným Klimeš vyléčil. Dnes má se ženou ještě malého syna Erlana. V období, kdy bojoval se zákeřnou nemocí, vydal knihu o Bohu, kterou původně plánoval napsat až v době, kdy mu bude sedmdesát. Protože nevěděl, jak dlouho bude žít, rozhodl se oželet 99 % nepodstatných věcí a zaměřit se ve svém životě jen na to nejdůležitější. Průvodkyní 13. komnatou Jeronýma Klimeše je Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pojďte nahoru, já Vám ukážu svoji duši". Teologický psycholog, jehož psaného díla jsem doposud zůstal ušetřen, káže do kamery. Říká to, co chce říci a nikdo ho otázkami nevede k naplnění koncepce tohoto pořadu - odhalování skrytých bolístek na duši. Zaujalo mne jeho srovnávání rekonvalescence po rakovině se stejnou činností po rozchodu, kdy vyrovnávání s rozchodem trvá daleko déle. A samozřejmě jsem nečekal, že uslyším tohoto intelektuála pobroukávat synkovi Známku punku, čímž mne přece jen alespoň trošku potěšil. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje hodnocení nemá nic společného s kvalitou pořadu ani se sympatiemi k osobě Jeronýmy Klimeše. Hodnotím to, co mi tento díl přinesl nezávisle na protagonistech. Ale rozhodně jsem byla zvědavá na člověka, kterého znám z jedné médii propírané kauzy. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Psycholog může být někdy i zábavný a to tedy Jeroným Klimeš je, ovšem musí mít svůj den. Jindy bych asi u něj měl pocit, že na mě chce vyzkoušet nějaké psychofígle. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Kdo se bojí smrti, nemá vyřešené svoje životní úkoly? Tak to pardon, pane kolego. Na profesní samolibost nemá nárok ani člověk, který prožil traumatické období, dokonce ani ten, kdo ho nesl hrdinně. A rekonstruovaný vztah k víře, ala Pavel Nedvěd? Možná to souviselo s tím poznáním kostela jedině z pozice od oltáře. ()

Reklama

Reklama