Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To si zase jednou Norové zablbli. Mám rád tyhle v podstatě minimalistické záležitosti s humorem tak nenápadným, že ho divák vnímá skoro podprahově. Netajím se tím, že nemám rád kriminálníky, ale vrah Ulrik mi byl jaksi sympatický. Faktem tedy je, že byl jeho život na svobodě téměř k nerozeznání od výkonu trestu (byt se od cely lišil jen tím, že v něm byl větší nepořádek, a jeden měl kolikrát sex, i když nechtěl). Stelan Skarsgaard zahrál nemluvného Ulrika skvěle, ale ani zbytek hereckého obsazení se nenechal zahanbit, takže vzniklo panoptikum postaviček, které mi připomněly naše veksláky, ale našly by si své místo i v německém pornu. Být to ještě o maličko větší bizár, asi bych šel do plných. / Poučení: Nemluv jako kulomet, srdce by to nemuselo utáhnout. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Odlehčená báchorka s klasickým schématem o muži, který se po 12ti letech vrátil z chládku, chce začít znovu, ale zároveň se zdaleka nevyhýbá návratům k nevyřizeným účtům ze starých časů, mě asi nejvíc překvapila Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Nikdy jsem nepochyboval, že jde o výborného herce, ale tady jsem si poprvé plně všiml jeho silného charismatu v pohledu, dokázal mi být jako Ulrik navzdory rozporuplnějšímu charakteru sympatický a víckrát nečekaně zaujmout i jemně humornými rysy své postavy. Dobře napsaný příběh skrývá více zajímavých, zejména vztahových odhalení, zvolené tempo mě nenudilo a temnějšího severského humoru bylo akorát v pravidelných decentních dávkách. Závěr nevnímám jako čirý happy end, aneb už jen samotné spadnutí do něčeho, čemu by se měl bývalý vězeň na svobodě zcela vyhnout, cítím spolu s posléze vykonaným činem (byť v méně očekávané variantě a navzdory jistým okolnostem) i jako částečnou prohru, visicí hrozbu k odhalení a.... a také nebezpečí, že tohle může takový člověk vykonat zas a znovu... prostě bludný kruh, do něhož se Ulrich dostal, kdežto navzdory sympatiím a smyslu pro dobrý skutek očekávat stoprocentní nápravu nelze. Přesto v tomto podání nijak depresivní záležitost, spíše film do pohody, v němž jsem nejvtipnější místa vnímal během příprav a jednání gangsterské party, už od cesty směrem k pořízení důležitého předmětu. „Hlavně se musíme tvářit drsně!“ [80%] ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, který mě zcela dostal a vyloženě mi zvednul náladu. Stellan Skarsgård je zde velký sympaťák a člověk mu prostě musí ve všem držet palce (hlavně v napravování vztahu s jeho synem). Osobně mi humor v tomto filmu dokonale sednul a hodně jsem se u toho nasmál. I když je místy člověku smutno z toho, když hlavní postavě vše nevychází tak, jak by mělo. Btw. tím optimismem a zaměřením na lidi, co mají hluboko do kapsy, mi to trochu připomnělo (nejen) Kaurismäkiho Muže bez minulosti. UPDATE 29.10.2019 - Film mě hodně bavil i napodruhé, byť už mé původní nadšení poněkud ochladlo - v některých momentech mi např. vývoj děje přijde krapet nepravděpodobný (nekomplikované slisování auta včetně jeho nákladu v kufru, Ulrikova schopnost mít sex kdykoli s kýmkoli, apod.), mnohé vtipy se opakují, a je rovněž pravda, že námět skutečně originalitou příliš neoplývá. Přesto je to podle mě velmi dobrá komedie, která opět potvrdila, že v podstatě cokoli v kinech od Aerofilms stojí za vidění. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Ulrika (Stellan Skarsgård) právě po dvanácti letech propustili z vězení, kde si odpykával trest za vraždu milence své ženy. Chce začít znovu, ale také musí vyrovnat staré účty. Povedený kamarádíček mu sežene prima bydlení ve sklepě a práci automechanika. Dlouhou chvíli si krátí ve svém malém pokojíčku sledováním polské televize, protože přitahuje všechny ženy ze svého okolí a zvlášť svou chtivou bytnou, tak nemá nouzi o zajímavé sexuální zážitky a hlavně toho času na lelkování u polského vysílání mu moc nezbývá. Celý příběh je prodchnut pichlavým skandinávským humorem a zdařile se mu daří balancovat na hranici mezi absurditou a černým humorem. Komornější linkou je hledání cesty k synovi, který mezitím, co si Ulrik odseděl svůj dlouhý trest, dospěl. Malý film, kde většinu pozornosti na sebe strhává skvělý Stellan Skarsgård a jeden ojetý mercedes. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Stellan je prostě týpek....dobrosrdečný zabiják, který se po dvanácti letech vrací z basy. Seděl za vraždu milence své ženy. A snaží se vrátit do života. Syn s ním nemluví, nemá peníze ani moc kamarádů. A všechno probíhá úplně jinak, než jsme zvyklí z amerických filmů. Náš lidský "antihrdina" nejdřív souloží za byt a stravu s naprosto hroznou bytnou, pak ještě s několika dalšíma krasavicema nevím proč a vůbec to s ním jde to od desíti k pěti. Přesto je to humorné a vtipné pokoukání. A Stellan to zahrál dobře- ani nehnul brvou, jen se občas usmál...75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Nórsku, no najmä v hlavnom meste Oslo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama