Reklama

Reklama

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického /Ohněm a mečem/, válce proti neporaženým Švédům / Potopa/ a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastenecký patos, teatrální herecké projevy, rytířská láska, masové scény, krásné kostýmy, špičkové šermířské souboje a dvě krásné Polky. I po těch letech si Pan Wolodyjowski uchovává jisté kouzlo a je to i díky atributům, které polský vlastenecký film zdobí dodnes. Ostatně pokud si pustíte Pana Wolodyjowskiho a Ohněm a mečem, nepřijde vám, že oba filmy dělí 30 let. Film o první šavli Polska mě sice nechytil za srdce tolik, jako když jsem ho před x lety viděl poprvé, avšak díky jisté dávce nostalgie jsem se bavil i dnes. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Historický kostýmní romantizující velkofilm, s jehož výrobou má polská kinematografie a specielně Hoffman velké zkušenosti. V porovnání s francouzskou tvorbou se bere o poznání vážněji, dialogy mají nižší kvalitu a pokulhává milostná linie. Velkolepé jsou naopak heroizující bitevní scény s davovým komparsem, nicméně v detailu vychází vše podstatně hůř, je to podobné jako v Ozerovových válečných velkofilmech, kde davové scény s vojenskou technikou vypadají impozantně, ale pokud se kamera soustředí na konkrétního vojáka, je výsledek žalostný. Pokud bych měl možnost výběru, pak takové Angelice dám jednoznačně přednost. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu výborné. A dnes... stále slušne odsýpajúci epos o niekoľkých milostných trojuholníkoch (prvá polovica) a obliehaní pevnosti Kamenec (zvyšok). Poľský patriotický megapátos vo výpravnom prevedení s úchvatnými davovými scénami, výbornými šermiarskymi súbojmi, dobovo vernými kostýmami a rekvizitami a hlavne fajn hercami. Tragický záver síce nie je dostatočne vygradovaný, ale Michalovo "To nič" aj tak dojme. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděla před mnoha lety, později jsem ho ohodnotila třemi hvězdami. Ale po současném shlédnutí zkrátka jednu hvězdu přidám. Historie mě bere a tato postava jak mentálně, tak fyzicky, je opravdu zajímavá. Pan plukovník byl drobné postavy, leč šermíř velmi zdatný, inteligent, a svoji ženou milován. Krásná Barbara Brylska byla třešničkou na dortu a Daniel Olbrychski vytvořil nepřátelského démona. A vážení, všimněte si kostýmů, byly vymazlené do posledního historického detailu. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Mám temné podozrenie, že filmom, ktorých knižnú predlohu som čítala, prilepšujem hodnotenie. Pokladám síce Pana Wolodyjowskeho zo Sienkiewiczovej Trilógie za dejovo najslabší, ale tie slabšie 4* si vcelku verný film zaslúži. A som veľmi spokojná s obsadením, moje predstavy o výzore postáv boli naplnené. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama