Reklama

Reklama

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického /Ohněm a mečem/, válce proti neporaženým Švédům / Potopa/ a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Je trochu ironií, že z filmové trilogie považuji tento film za nejzdařilejší a naopak v rámci knižní série za nejslabší. Hoffman dokázal podat stravitelně onu nezáživnou první polovinu knihy mapující hlavně milostné linky mezi postavami a když přešel do válečného prostředí působil film zajímavě, výpravně a hlavně uvěřitelně (narozdíl od Ohněm a mečem). Velké plus má Hoffman za upozadění nesnesitelného Zagloby. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Historický kostýmní romantizující velkofilm, s jehož výrobou má polská kinematografie a specielně Hoffman velké zkušenosti. V porovnání s francouzskou tvorbou se bere o poznání vážněji, dialogy mají nižší kvalitu a pokulhává milostná linie. Velkolepé jsou naopak heroizující bitevní scény s davovým komparsem, nicméně v detailu vychází vše podstatně hůř, je to podobné jako v Ozerovových válečných velkofilmech, kde davové scény s vojenskou technikou vypadají impozantně, ale pokud se kamera soustředí na konkrétního vojáka, je výsledek žalostný. Pokud bych měl možnost výběru, pak takové Angelice dám jednoznačně přednost. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděla před mnoha lety, později jsem ho ohodnotila třemi hvězdami. Ale po současném shlédnutí zkrátka jednu hvězdu přidám. Historie mě bere a tato postava jak mentálně, tak fyzicky, je opravdu zajímavá. Pan plukovník byl drobné postavy, leč šermíř velmi zdatný, inteligent, a svoji ženou milován. Krásná Barbara Brylska byla třešničkou na dortu a Daniel Olbrychski vytvořil nepřátelského démona. A vážení, všimněte si kostýmů, byly vymazlené do posledního historického detailu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastenecký patos, teatrální herecké projevy, rytířská láska, masové scény, krásné kostýmy, špičkové šermířské souboje a dvě krásné Polky. I po těch letech si Pan Wolodyjowski uchovává jisté kouzlo a je to i díky atributům, které polský vlastenecký film zdobí dodnes. Ostatně pokud si pustíte Pana Wolodyjowskiho a Ohněm a mečem, nepřijde vám, že oba filmy dělí 30 let. Film o první šavli Polska mě sice nechytil za srdce tolik, jako když jsem ho před x lety viděl poprvé, avšak díky jisté dávce nostalgie jsem se bavil i dnes. 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu výborné. A dnes... stále slušne odsýpajúci epos o niekoľkých milostných trojuholníkoch (prvá polovica) a obliehaní pevnosti Kamenec (zvyšok). Poľský patriotický megapátos vo výpravnom prevedení s úchvatnými davovými scénami, výbornými šermiarskymi súbojmi, dobovo vernými kostýmami a rekvizitami a hlavne fajn hercami. Tragický záver síce nie je dostatočne vygradovaný, ale Michalovo "To nič" aj tak dojme. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama