Reklama

Reklama

Ahreumdabda

Obsahy(1)

Kim je překrásná dívka. Jak se říká, na každém prstu má deset nápadníků. Dokonce si občas někdo řekne o autogram, aniž by byla jakkoli známou osobností. Zatímco její kamarádka Mi Yeon se rozhoduje, zda podstoupí další plastickou operaci nosu, Kim vyhazuje hromady pugetů od ctitelů. Někdy ale může být pozornost okolí až nepříjemná, když ji začne obtěžovat také přítel její kamarádky Min Ho, začíná jít do tuhého. Jako zázrakem se objeví policista, který jej odežene. Později bude tento bezejmenný muž zákona hrát ještě klíčovou roli. Jednomu ze ctitelů se však lstí podaří dostat do jejího bytu a znásilní ji. Je pro nás překvapením, když zjišťujeme, že tak krásná dívka byla ještě panna. Začíná se odvíjet její příběh útěku od sebe. Zkouší ztloustnout, aby byla ošklivější, zkouší anorekticky zhubnout, aby nebyla tak přitažlivá. Podaří se jí překonat zoufalství? Podaří se jí žít normální život? V závěru se dozvíme, zda vítězí sobectví jejího okolí nebo porozumění, zda najde zpět cestu k sobě, nebo se raději sama sebe vzdá. (CADAVER)

(více)

Recenze (8)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená umelecká dráma. Má veľmi dobrý príbeh o mladej žene, ktorá si vďaka svojej kráse užíva priazeň mužského pohlavia, na čo je aj náležite hrdá, ale o nič viac, než o pozornosť nestojí a preto ani nikdy ešte nemala skutočný vzťah. Lenže nanešťastie viacero z jej nápadníkov sú ňou aj posadnutí, pričom jeden z nich ju znásilní a keďže si uvedomuje, že za to môže len jej vzhľad, psychicky ju to radikálne ovplyvní a svoje telo začne rôznymi spôsobmi ničiť. No mladý policajt, ktorý ju platonicky miluje sa jej snaží pomáhať. So spracovaním som dosť spokojný, vplyv Kim Ki-Duka je tu cítiť už od samotného začiatku, či už prístupom k postavám, ale aj množstvom tradičných prvkov, ktoré sú dávkované počas celého priebehu a tak si ma to hneď získalo. Veľkým plusom je samotná hlavná hrdinka, ktorá tu predstavuje zaujímavý charakter a tak po tom počiatočnom pokoji sa už neustále striedajú všetky tie jej premeny a psychické problémy, pričom ide z extrému do extrému a tak sa tu vystrieda množstvo rôznych úchyliek, no rozhodne nie len pri nej, rôznych zaujímavých prvkov a postáv, ktoré to trochu osviežia a posunú je tu mnoho a tak je skutočne radosť pozerať, kam sa to bude vyvíjať. V strednej časti sa síce nájde pár trochu slabších miest, ktoré sa mohli podať aj o trochu lepšie, no nie je to väčší problém a navyše to vynahradzuje výborná záverečná fáza, takéto extrémne konce vždy potešia a zaujímavejšie to už ani dopadnúť nemohlo. Herecké obsadenie je na tom dobre, síce hlavná hrdinka mi nepríde až tak nádherná, aby tá posadnutosť okolia bola dôveryhodná, aj keď je pravda, že to sa asi ani nedá, ale vyhovovala mi po všetkých stránkach, k tomu dobre podaná postava policajta a ešte zaujímavých vedľajších postáv, ktoré už ale majú len menší priestor. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, určite sa to dalo ešte doladiť a ani tá špecifická atmosféra nie je až tak silná, ako by som chcel, ale aj tak mi to príde kvalitne zvládnuté a na debutanta obzvlášť. Takže po pár vylepšeniach by som dal aj plné hodnotenie, ale aj tak som dosť spokojný, výborná zápletka a aj celkové prevedenie, ešte si to určite pozriem. 79% ()

muti 

všechny recenze uživatele

krasu povazovala za vyhodu, az kym sa z nej nestalo prekliatie. ktorej by sa nepacilo byt obdivovanou a oblietavanou vsetkymi muzmi v okoli. avsak nie vsetci obdivovatelia maju ciste umysly. Kimin zivot sa zmeni v peklo a rozhodne sa so svojou krasou skoncit. ale ako sa stat neatraktivnou pre muzov? ... zial film zacal zaujimavo, ale miestami mal dost hluche miesta a scenky kde viete, ze sa nic nestane (prechadzanie sa po byte alebo po vonku), filmu chyba prava gradacia a nejake vacsie napatie. film by som odporucil pozriet si zenam a dievcatam, ktore profituju zo svojho vzhladu, myslia si ze im svet lezi pri nohach a ze su nedotknutelne. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dalsi psycho story z pera Kim Ki-duka, kterou ale rezisersky prenechal jinemu congovi Jae-hong Jeon, pro ktereho je to zaroven jeho debut. Diky tomu je to ve vysledku o poznani stravitelnejsi a "mainstremovejsi", nez vetsina Ki-duk filmu, ale i zde se obcas objevi nejaky ten lehce ostrejsi momentik. Nejvic se tomu priblizuje Kimuv "Time" svym pojetim moderni Koreje a zamerenim na vzhled. Beautiful odkryva stinne stranky, ktere s sebou prinasi krasa. Stovky nechtenych obdivovatelu, uchylu, stalkeru, agresoru, kteri jsou jeji krasou napumpovani natolik, ze nejsou schopni potlacovat pudy, zavist ze strany ostatnich zen a kamaradek. Paradoxne mi hlavni hrdinka az tak nadherna, ze by z ni meli vsichni okolo silet nepripadala, i jeji teoreticky mene atraktivnejsi kamoska mi prisla mnohem hezci, ale to uz je detail. Urcite to bylo zajimave, predevsim prvni pulka. 7/10 ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

A toto mělo být jako co? Další korejské instantní psycho? Mě už to safra tak strašně nebaví - tyhle příběhy vytržený z kontextu, bez logiky, šokující za každou cenu. Propad hrdinky do řiti byl neuvěřitelně nepřesvědčivej - to za a). Kdyby si - do prdele - například (uvádím jeden z mnoha) nějak příšerně vostříhala vlasy, voblíkla plandavý džíny, na hlavu si nastrkala bednu kytu, tak má zaručeno, že se za ní neohlídne ani jeden z plejády úchylů, kterýma se tento film míhal. Tam nebyla jediná normální figura. Jo... a za b) - tamta kráva s IQ pod bodem mrazu měla jako bejt její nejlepší kámoška? A to se teda na to podívejme - koho by to napadlo? A ten nebohej poliš, kterýho mi teda není ani trochu líto - další do sbírky. Jestli měl bejt jako hodnej, tak teda ani náhodou nebyl. ___Takhle jsem se už dlouho nerozčílila. Odpad dát nemůžu, protože film odfláknutej nebyl. Dávám dvě hvězdy za estetickou stránku - tam Korejci nezklamou. Uf, to bylo náročný a zbytečný.___P.S. Já jenom DOUFÁM, že závěrečná scéna v márnici OPRAVDU skončila zhasnutím světla. Protože pokud by tam měly probíhat ještě nějaký sexuální orgie (nechutný náznak jsem zaregistrovala), musela bych dát 4 hvězdy za změnu žánru. Celkové vyznění filmu by se totiž posunulo někam úplně jinam. ()

LilySever 

všechny recenze uživatele

Existenciální příběh o tělesnosti, lidském egoismu, pevné vůli a (ne)možnosti svobodné volby. Námět: *****; zpracování příběhu: ****; postavy: ****; art: ****. Tento film nelze redukovat jen na problematiku krásy, za touhou po tělesné kráse a za jejím odmítáním se skrývají hlubší souvislosti s lidskou podstatou. Film přichází s existenciálními tématy svobody a svobodné volby, kdy jedinec je ve společnosti druhých zcela bezmocný, jakožto pouhý nástroj k dosažení cílů. Tělo a tělesnost jsou tu zobrazeny v mnoha podobách, nejprve se jedná o dokonalé tělo, postupně o zničené, znetvořené, trpící a umírající, bojující o sebe samo jako o lidskou bytost. Přičemž při vykreslování těla film klade důraz na morbidnost a bizarní detaily. Společnost se ve filmu proměňuje v osoby sledující sobecky jen své vlastní přání. Tento lidský chtíč dosáhnout vlastních tužeb je vyobrazen prostřednictvím metafory - bezohledné touhy mužů po magicky přitažlivé, idealizované ženě. (O kráse můžeme uvažovat jako o jinakosti, která bytost vyčleňuje ze společnosti a přehrazuje jí možné cesty životem, ve filmu s obdobnou rolí jako krása přichází i ošklivost, která zase vyvolává odpor.) Tvůrci záměrně vybrali krásu a tělesnou přitažlivost, jelikož jsou to fenomény, které se výrazně promítají do současných hodnot, a jsou tedy člověku snáze srozumitelné. Setkáváme se tu s těsným provázáním svobody a života. Zápas o toto dvojjediné však zároveň připomíná tragiku zoufalého zvířete zahnaného do kouta. Připomínka, že ve filmu se problematika řeší nelogicky, je nemístná. Pád hrdinky není pád jedné ženy, ale pád člověka způsobený neschopností okolí naslouchat. Pokud by tvůrci postupovali „logicky“, opravdu by stačilo hrdinku obléknout do nevzhledného oblečení, ale pak se ptám: nestal by se film jen červenou knihovnou o hledání toho pravého, jiného než všichni ostatní? Proč by ale měl v dnešní individualizované společnosti ještě někdo takový existovat? Dobro a zlo je relativní, jsou to jen pouhé pojmy, které nelze aplikovat na žádnou postavu ve filmu. Z toho důvodu se největším viníkem v očích ostatních stává samotný objekt touhy, protože v nich budí potlačované sklony. V celém snímku se svobodná možnost volby objevuje až ke konci, ale je otázka, jestli je v této chvíli možné volit opravdu svobodně - veškeré postavy vyjma hlavní hrdinky nejsou schopny sebeovládání a pevné vůle, z toho důvodu jakýkoliv jejich pokus o sebezapření již nepřináší zamýšlenou spásu. Zakončení jen podtrhuje předchozí teze o nezkrotné bezohlednosti k druhému. Snímek zapadá svou estetikou násilí do předchozí tvorby Kim Ki-duka. Objektivně se jedná spíše o 80%, ale za milostné scény v Kimových filmech obvykle dávám hvězdu navíc. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama