Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhující předloha Juliana Semjonova umožnila filmařům natočit dvoudílný snímek, který neotřelým způsobem nahlíží na období 2. světové války. Film se více než na bombastické bojové scény soustředí na osudy jednotlivých hrdinů. Byť šlo o hrstky statečných, přesto dokázali podstatnou měrou ovlivnit běh dějin. Vedení Hitlerovy SS v polovině roku 1944 schválilo plán na zničení největších slovanských měst, památníků národní kultury – Varšavy, Bratislavy, Prahy a Krakova. O tajném plánu Hitlerovců se dozvědělo sovětské velení a do Krakova vyslalo skupinu rozvědčíků, kteří měli toto historické město ochránit před nacistickou zkázou. V jejím čele stanul major Vichr, do té doby bezejmenný hrdina, který nyní čelí nejtěžšímu úkolu svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Těžko komentovat něco, co člověk věděl a v čem léta žil. Jedinou zárukou však může být román Juliana Semjonova, který nedělal ze svých "rodáků" falešné hrdiny. Pravda, tento dvoudílný film zdaleka nedosáhl popularity vynikajícího seriálu "17. zastavení jara", ale že by to byl odpad, to ani náhodou ! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Major Vichr není až tak válečným filmem jak by se dle DVD coverů mohlo zdát. Spíše se jedná o špionážní drama, protože z celého dvoudílného filmu se divák dočká ,,boje'' v posledních 4 minutách druhého dílu. On už ten sám DVD cover hlavně u prvního dílu stojí za to... Vydavatel Řiťka video na coverech lže jak když tiskne, to už se ví. Nejednou už pro staré japonské válečné filmy z šedesátek hoši od Řiťky použili nádherné obrázky z PC hry Battlestation Pacific apod... Tady při podrobnějším průzkumu zjistíme, že na obrázku jsou američtí vojáci v popředí s odloženou puškou M1 Garand vrhající německé granáty St.Hg.24...:-). Nic takového ve filmu samozřejmě divák neuvidí. Obal druhého DVD byl ok, tam byla dokonce použita fotografie z filmu. Film sám se týká sovětského paravýsadku do polského Krakova, který měl být stejně jako Paříž, Praha a další velké evropské metropole v případě ústupu Němců zničen. Výsadek je celkem rychle lapen, protože v Krakově nedlel jen wermachtík, ale je tam sídlo abwehru. Dojde tedy k psychologické bitvě špionů, kdy se Němci pokouší dostat sovětského důstojníka na svoji stranu. Jenže je rok 1944, atentát na Hitlera se nedaří, Canaris je zatčen a abwehr zaniká. Vše přebírá SS, pro kterou je každý podezřelý. Mezi fanatiky i Němci, kteří tuší konec a snaží si zachránit svůj krk tak trojce sovětských hrdinů musí najít inženýra, který zná rozmístění náloží i odpalovacího kabelu. Rudá armáda je za městem a je paradoxně o to více tlačí hrdiny čas, protože Němci evakuují a rozkaz k odpalu města může přijít kdykoliv.... ---- Berojev mi připomínal ruskou kopii Jude Lawa :-). Historicky je pravda, že Koněv se dozvěděl o plánech zničení města a rychlým protiútokem Němcům znemožnil tento barbarský čin. Další kapitolou pak bylo ruské angažmá v osvobozeném městě, které probíhalo jako kdekoliv jinde. Začaly popravy, deportace... Úderem však zůstalo zachováno mnoho památek díky kterým je dnes Krakov v Unesco. Za mne je to za dvě hvězdy, protože se film opravdu místy táhl a těch konverzaček někdy dokonce zaobalených do filozofování o životě tam bylo moc. * * ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nečekal som od filmu veľa a presne to sa aj dostavilo. Priemer alebo slabší priemer, ktorý to, čo stráca na záživnosti a kvalite spracovania paradoxne dopĺňa na dĺžke. Už obraz, snímanie postáv, čiernobielosť postáv a akcia (teda tá troška) vyzerá, ako by bol film točený niekedy v 30. rokoch a nie v 67-om. Na druhej strane, patetizmus je v ňom citeľný, ale nie až tak bohate ako v iných sovietskych vojnových filmoch a trojica hlavných postáv je celkom sympatická. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Silné téma nacionalismu, neadresné kolektivní viny, vlastenectví, svědomí, patolízalství, změny kabátu, odvahy a zbabělosti. Hodnotím jako mírně nadprůměrný film. Skvělá nálada filmu konce toho, v co postavy s jejich pustými životy věřily.Cítili šanci na nový poválečný život, ale neznaly kompetence ruských agentů a nevypočitatelné reakce Rusů po dobytí města. Viděl jsem jen první díl, ale díky výborné režii jsem se ani chvíli nenudil. Film kromě anoncovaného žánru dobrodružný- válečný funguje také jako historický krimi thriller. Snímek má pomalejší tempo kvůli rozvláčnění děje do přemrštěné stopáže dvou dílů, ale není seriálově nastavovaný. Nikdo tu zvlášť výrazně nevyčnívá, ale postav není přespříliš. Dějových zvratů tu také moc nenajdeme. Agenti působí přirozeně, žádní drsní hollywoodští chlápci. Těžko psát o klišé, když je to film z roku 1967. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Řitka to opět poslala dolů. Druhý díl jsem si raději pustila v Ruštině a hned to bylo lepší. Žádný zázrak se nekonal, ale slušný průměr to podle mě je. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama