Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (540)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný historický thriller, který toho i přes celkové zklamání má kupodivu hodně co nabídnout během celé stopáže.I když místy dialogy občas rvali uši, hlavně dojemné muckaté plky o odvaze a obětování mezi ústřední hereckou dvojící Cusack/Evans,kteří když si zrovna skoro nevyznávali homosexuální lásku hráli oba na jedničku.Škoda že ve filmu nebylo víc mysteriózních prvků a vražd.I přesto dokázal film místy opravdu strhnout,ať skvělou temnou atmosférou nebo právě skvělými hereckými výkony. Přiznám se bez mučení že 4* je pouze za mystifikaci jména Edgar Alan Poe, kterého jsem v poslední době začal sám číst,tudíž jako téměř čerstvý fanda jeho tvorby jsem si Poeovi poslední 4 dny života v celku vychutnal.Škoda toho opět divného konce,který mě trošku zklamal a ubral mi ten líbivější pocit který převládal nad tím zklamáním,ale děcka co si budem povídat,točit to někdo jiný než tenhle obyčejný moula,mohlo to být kurva velkolepé dílo.,místo průměrné historickohororové kriminálky okořeně o skvělý námět. 75%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Atmosféra 19. storočia je vďačnou kulisou aj iných snímok, s ktorými môže byť "The Raven" porovnávaný. Asi najviac vo mne evokuje tématicky podobný snímok "From Hell" s Johnnym Deppom o legendárnom Jackovi Rozparovačovi. Tieto snímky spája práve atmosféra 19. storočia, ponurosť, tajomno a prekvapivý záver. Ak patríte teda k milovníkom podobných snímkov, možno "Havrana" smelo odporučiť. Herecké výkony sú svižné, dobrú prácu odviedli aj maskéri, kamera má dynamický ráz a tiež hudobné podfarbenie úplne ladí s celkovým nábojom príbehu. Trúfam si tvrdiť, že za takto dobre odvedené dielo by sa nehanbil ani sám majster Edgar Allan Poe. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Havrana jsem se docela tesil, sice to neni zadna velka pecka, ale i tak jsem spokojenej. Krome uvodniho zbytecnyho Cusackovo opileckyho saskovani tu mame docela atmosferickou temnou detektivku, dej se nikde moc nezdrzuje a tak se jde vicemene od vrazdy k vrazde, ktery maj tu vice, tu mene spolecnyho s dilem Poea. Obcas to pusobi trochu uspechane a nedomyslene, nekdy se to rozpada na jednotlivy sceny, ale herci jsou obstojny, vrazdy prijemne krvavy a propojeni s nekolika Poeovejma povidkama potesi, takze i kdyz to mohlo bejt daleko lepsi, kdyby se rezie ujal schopnejsi reziser, i tak jsem se ty dve hodiny solidne bavil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

John Cusack sa mi vždy podobal na Nicolasa Cagea. Odteraz je podoba dokonalá, pretože Cusack v tomto filme predvádza klasické cageovské "loosing his shit". Celý film je totálne mimo role a čím dramatickejší okamih, tým viac je to smiešne. Navyše je to celé hrozne chcená, sofistikovane sa tváriaca a pritom totálne z prsta vycucaná kravina, ktorá v mnohých ohľadoch porušuje pravidlá dobrej detektívky (hrdina neodhalí vraha na základe svojej dedukcie, ale vrahovej zámernej chyby). Navyše vidno, ktoré scény boli dotáčané až v postprodukcii a dovysvetľováva sa v nich stratený dej. Meh. Jeden bod za snaživého Evansa, druhý za čvachtavú scénu s kyvadlom. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Holmesovsky ponurá morbidní skládanka z Poeových sbírek a krvavých mordů, která rozhodně nevyniká originalitou, přesto svým způsobem baví, včetně Johna Cusacka, který je přesně tak podivný, jak moje vize básníka, jehož je představitelem, i výborného Luka Evanse, v němž by musel najít zalíbení i Sir Arthur Conan Doyl :-) Pěkný komentář - Gilmour93. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • V momentě, kdy beží Edgar Allan Poe (John Cusack) do divadla, běží okolo poutače, který uvádí divadelní hru "Macbeth" od Shakespeara. "Macbeth" je hrou prokletou a už při jeho premiéře v roce 1606 došlo k tragédii. Mladík, který ztělesňoval panovačnou Macbethovu manželku (v alžbětinském divadle hráli muži ženské role), těsně před prvním představením onemocněl. Přesto chtěl hrát, ale osud mu to neumožnil. Pár minut před vstupem na jeviště zemřel. Samotný divadelní příběh plný krve a násilí byl příliš krutý i na svou dobu a král Jakub I. byl po zhlédnutí Macbetha tak znechucen, že ho zakázal po dlouhých sedm let hrát. (Zdroj: procproto.cz) (Romeo5)
  • Přestože se snímek odehrává v Batimoru v 19. století, natáčení probíhalo v Budapešti a Bělehradu. (272827)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama