Reklama

Reklama

Mastňák Boogie

(festivalový název)
  • Argentina Boogie, el aceitoso (více)

Obsahy(1)

Mastňák Boogie přichází jako závan zatuchlého vzduchu, s celým arzenálem zbraní schovaným pod kabátem. Kouř z jeho cigarety, linoucí se temnou uličkou, je znamením pro dalšího bídného červa, že nadešel jeho čas. Je to nesympatický, od reality odtržený sexistický surovec, agresivní rasista, nejobávanější nájemný vrah ve městě, jenž všude, kam vkročí, zanechává tratoliště krve, hlásaje přitom svoji překroucenou verzi spravedlnosti. (Anifilm)

(více)

Recenze (30)

Aelita 

všechny recenze uživatele

„Boogie, proč to pořád děláš? Mohl bys žít klidně. – Kdopak řekl, že chci žít klidně? Je nutné podporovat systém.“ V těchto pár větách je obsažen veškerý princip lidské existence: každý člověk podporuje systém totality existence - aktivně nebo pasivně, to je jedno. Rozdíl je jen v tom, že větší pozdvižení, rozrušení, zvlnění se musí vyvážit větším kosmickým i místním přesunem energie. Proto revolucionář a bouchač vyvolává větší emoce, pohyby společnosti a důsledky než obyvatel-měšťan či mírný poustevník. Veškerý aktivní útok a odpor možná je marný, bouři ale vyvolá rozhodně větší než ve sklenici vody. ____ „Existují lidé, kteří neakceptují progres. Když vynalezli střelný prach, karate skončilo.“ Zase principiální postřeh Boogieho – veškeré inovace se dříve nebo později stanou tradicí. Nový prvek, nový projev vzešlý ze smíšení existujícího je existujícím brzděn a absorbován, každý pohyb podléhá působení inerčních sil. ____ A poslední čistě lidský a o to geniálnější postřeh Boogieho: Ideální žena (pro muže) je žena odpovídajících forem a možností (globálně) v odpovídajícím věkovém rozmezí (pro konkrétní potřebu) a na správném místě – v kuchyni nebo v posteli, ale hlavně bez hlavy. Hlava nebo konkrétněji myšlení ženy je jen zajímavý nebo snesitelný přídavek navíc pro muže, kteří mají radí výzvu, překonávání překážek, zdolání vrcholů, zkrocení divoké zvěře a myšlenku o rovnoprávnosti. Kdo tvrdí nebo si myslí opak, nalhává sám sobě. Anebo zašel příliš daleko ve svém odlidšťujícím civilizování. ____ Jiné povedené odpovědi Boogieho, které nepotřebují žádné komentáře: „Ty nic necítíš, když zabíjíš? – Jestli používat tlumič, tak nic. Vše lidské zabíjí člověka.“ // „Proč jsi tak krutý? Může za to prostředí, v kterém žijeme? Myslím, že násilí je hlavním magnetem naší doby. – Hlavní příčina násilí vzniká v okamžik, když jeden člověk chce vzít jídlo druhému.“ ____ Drsný Boogie, bezohledný macho každým coulem a proto přirozený ve svých projevech jako dítě, vydává jednu nelichotivou pravdu za druhou. Byla jsem zvědavá na tento argentinský „Distrikt“, ale ještě větší zvědavost k filmům obecně asi plyne z toho, že chceme vědět, co v nich vidí jiní lidé – hlavně ti, kdo nás nějak zajímá. Řekni mi, na jaké filmy se díváš, a já možná pochopím více, jaký jsi. Cizí duše je temný les a proto žádná přeidentifikace, kdy o člověku víme tolik, že nás přestává zajímat, tu nehrozí. Zájem mizí z jiného důvodu, a to z omezení vnitřních nebo vnějších - jsme zvědaví na určitého člověka, jen pokud ten je v pomyslném dosahu a jen do té doby, pokud si od něj něco slibujeme nebo potřebujeme, to jest pokud vztažně na něj se nějak sami mentálně hýbeme. Jakmile vnitřní pohyb ustane, zájem pomine, i když vše zažité v pohybu v nás zůstává. ____ 111one ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Drsný animák s komiksovým "lookem", nemilosrdným hrdinou s hláškou na každém kroku, nestandardním vizuálem a kupou sarkastického humoru. Být ve filmu více originálně zábavných scének (většina je založená na tom, že někdo zemře nějakou brutální smrtí) a mohl z toho být kult, takhle zbyla jen překvapivě (a hodně drsně) zábavná podívaná, u které jsem se usmíval, nevěřícně zíral, od plic smál a občas trochu nudil. Rozhodně však originální a zábavný snímek, kterých by mohlo být více. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, Boogie je naozaj jedno nabúchané namachrované bezcitné a bezbožné hovado, aké doteraz neuzrelo svetlo sveta a oproti ktorému sú Hulk alebo Marv so Sin City vyrovnaní kľuďasi. Nič viac, ale hlavne ani nič menej ako jednu chodiacu horu svalov nečakajte. Nejaký príbeh je niečo, o čo tu totiž skoro vôbec nejde, hlavné je odprezentovať na všetkom a na každom, že stretnutie s Boogiem je v podstate nezlúčiteľné so životom. A do toho Boogie sype z jednej ruky na všetky strany olovo a z druhej tak suché hlášky, že aj Bruce Willis by sa mal čo učiť. Jediná menšia výtka za nevyrovnanú animáciu, ktorá hlavne v treťom rozmere vyzerá dosť lacne... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Kdyby film občas polevil v té přehnané krvavosti (i Kill Bill závidí) a dávkoval ji krapet rozumněji, kdyby Boogie nezabil všechno, co projde na dohled od něj a byl víc sympatickou postavou... mohl být Mastňák nezapomenutelný. Takhle je proste něco "jiného", sem tam umně připomínající Rodrigueze nebo Tarantina, ale pořád daleko za komplexností jejich kvalit. Propracovanější pokračování bych si nechal líbit... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Koukam, ze si tady vsichni u toho vyslehali koule, ale me to zase jak takova ultra rezba neprislo. Jasne, je to jeden z nejbrutalnejsich animaku, ale celej dej se lehce tahne, v podstate tu neni zadnej poradnej pribeh a to malo, co tu je, neni zrovna dvakrat originalni. Tenhle film ale stoji na Boogiem, kterej hazi hlasky na vsechny strany, kazdyho urazi a zabiji na potkani. Coz je parada, nektery hlasky by se fakt dali tesat, jenze Boogie je takova tupa hora masa, takze se neda rict, ze bych mu buhvijak fandil. Navic se to cely poradne rozjede az v druhy pulce, nicmene super masakralni zaver je libovej. Co se tyce animace, je sice neokoukana a stylova, ale i docela hnusna. Aspon, ze hudba je paradni. Nicmene i tak to da 4*. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama