Reklama

Reklama

EASTSIDESTORY - Romeo & Julie 3. tisíciletí

(TV film)
  • Česko East Side Story

Obsahy(1)

Sam je egyptský potápěč, muslim, Alison anglická úřednice, vychovaná v křesťanském světě. Prožili milostný románek na Sinaji, podobný mnoha jiným, co vzniknou během dovolené a pak skončí. Ale tihle dva se zřejmě potkali ve správný čas na správném místě. Osudové okolnosti je přiměly k rozhodnutí žít spolu. Přestože to pro oba znamená spoustu odvahy, tolerance a síly změnit svůj život. Jenže v tu chvíli islámští fundamentalisté zaútočili v Londýně, vzápětí na Sinaji. Je těžší soukromý střet dvou civilizací doma za zavřenými dveřmi, nebo to, co se děje tam venku? Anebo je ve vztahu dvou lidí nakonec nejdůležitější každodenní všední zápas o štěstí? Dokumentární love story časosběrně a pečlivě zaznamenává celý příběh s jeho romantickými scénami, vyhrocenými střety i všednodenními peripetiemi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně dost velký zastánce multinárodních, multietnických a multikulturních vztahů a je úplně jedno, zda se jedná o manželství či obyčejné psaní přes Skype. Dosud jsem podobný dokument, který by řešil manželství mezi křesťanskou Britkou a muslimským Egypťanem, tuším že neviděl, a proto jsem se na Eastsidestory těšil jako pes na kost. A mé nadšení se z poloviny vyplnilo - byla zde ostrá výměna názorů, kritika rozdílných kultur a postupný vývoj k vzájemné nucené (!) toleranci, bez níž by tento vztah skončil ještě dřív než by vůbec začal. Něco mi ale zde chybělo a pořád nevím co - buď to bylo nedostatečné rozebrání charakterů manželů nebo to mohl být prostě jen fakt, že si Alison a Sam tak trochu sem tam protiřečili či řešili všední problémy, které běžně řeší miliony lidí po celém světě.. Ale přesto všechno je Eastsidestory celkem povedeným snímkem a jsem rád, že jsem se zase trochu něco více dozvěděl o vzájemném soužití dvou lidí z absolutné odlišných světů a držím oběma palce, aby jim jejich manželství vyšlo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Časosběrný dokument patří k obtížným dokumentaristickým počinům pro svoji časovou náročnost. Aby vzniklo něco hodnotného, je nutné se věnovat svým ovečkám nejlépe řadu let. Teprve pak se projeví všechny zvraty na pozadí doby a proměnách svých hrdinů. Tereza Kopáčová si to příliš usnadnila a vzhledem ke krátké době, po kterou sledovala svou dvojici, naplnila film do značné míry balastem. Navíc výběrem svých hrdinů neučinila zadost svému cíli, tedy konfrontovat křesťanský a muslimský svět. Alison je totiž stejná křesťanka, jako já jsem dalajláma. Lépe řečeno, křesťanství v jejím životě nehrají žádnou podstatnou roli. A stejné je to vlastně u Sama, který vzhledem ke smrti rodičů ztratil kontakt s islámskou velkorodinou a nemusí čelit jejím tlakům a společenskému dohledu. Přesto je to dílko v něčem cenné, když zachycuje nevyzrálou mileneckou dvojici, která svoje romantické představy o lásce chce projektovat v manželství, když jde zjevně o povahově i společensky hodně různorodou dvojici se zcela odlišnými cíli. Kdyby Kopáčová vydržela ještě dva roky, nejspíš by asi kamera asistovala u rozpadu vztahu. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Západo-východní manželská etuda, která by na tom byla podstatně lépe, kdyby si autorka střádala materiál ještě (pěkných) pár let a až poté z toho sestříhala hodinový dokument. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Podívat se na zoubek vztahu dvou lidí z odlišných kultur je zajímavý námět a oceňuji, že si Tereza Kopáčová nehraje na Helenu Třeštíkovou. Láska je sice slepá, ale mohlo by to sloužit jako varování nejedné třicátnici, jíž hormony splašeně bijí na poplach a která si myslí, že najde muže snů na zájezdě v Egyptě. Už jen z několika momentů je zřejmé, nakolik je západní kultura odlišná od té arabské. A právě ty Samovy scény považuji za nejzajímavější z celého dokumentu. Alison nedostala moc prostoru, obzvlášť část v Egyptě mi přišla málo dokumentární - chtělo to víc psychologie, chyběly otázky, zamyšlení nad tím, co bude, co očekávají. Zároveň jako velkou slabinu cítím, že to není nestranné, vyznění je příliš ovlivněné lidmi, kteří to dělali. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Eastsidestory jako časosběrný dokument o egyptském muslimovi a anglické křesťance, kteří se potkali a mají se moc rádi. Na první pohled to může znít jako netradiční vztah, ale zas tak odlišný není. Neustále se rozebírají jejich názory, neshody a skoky časem tomu dodávají chvilkami až na vtipu (chci být 100% muslim+nesnáším západní společnost=za rok piju kafe ve Starbucks:)). Dost mě zaujali názory muslima, který si staví svůj pevný názor na zvycích a vlastní víře a někdy má překvapivě rozumnější názor než křesťanska (která mimochodem není zrovna ortodoxní a hlášky typu "Holka musí píchat s každým, aby poznala jestli ho chce" jsou skvělý argument proti muslimovi, co chce udržet ženu "čistou...asi nemusím dodávat jistý paradox....). Celkově jsem se dozvěděl, že podobné vztahy jsou problematické, každý ve vztahu udržuje svojí pravdu a ve výsledku všichni musí splatit půjčku:). Možná by bylo zajímavé další ohlédnutí za pár let... třeba deset. Přes nízké hodnocení a občas negativní postoj,je to rozhodně zajímavý dokument. PS: to, že tří muslimové nechápou atentátníky mi nepřišlo vůbec utěšující ani překvapivé... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama