Reklama

Reklama

Orozco el embalsamador

  • angličtina Orozco the Embalmer
Japonsko / Kolumbie, 2001, 92 min

Recenze (8)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Profil Froilana Orozca – balzamovača, spracovaný bez servítok a v plnej grafickej názornosti fotografom, režisérom a scenáristom v jednej osobe, Tsurisakim Kiyotakaom. Prvé stretnutie týchto dvoch hlavných mien projektu sa datuje k septembru roku 1995, kedy sa režisér Kiyotaka stretáva s Orozcom prvý krát. Nebezpečná a chudobou poznačená oblasť Kolumbie 'El Cartucho' v Bogote, je miesto, kde vykonáva svoje odpudzujúce povolanie pod obrazom Krista balzamovač mŕtvych Orozco v provizórnych podmienkach ošarpanej búdy bez špeciálnych chirurgických nástrojov. Všadeprítomná špina v provincii 'El Cartucho' je neznesiteľná. Aby sa šokujúci príbeh plný ľudských ostatkov a vnútorností mohol dostať až na premietacie plátno v Japonsku, výprava to musí vydržať, prispôsobiť sa a nevyčnievať. Orozco tak môže oku kamery vyrozprávať svoj životný príbeh. Už ako 27 ročný mladý muž sa po policajnej profesii stáva balzamovačom. Skľučujúca chudoba nielen jeho vlastná, ale celej spoločnosti, v ktorej pôsobí, mu nedovoľuje odpútať sa od dna. Prakticky od nuly si zakladá živnosť starostlivosti o mŕtvych. V obore pôsobí dlhých 40 rokov. Orozco sa stáva obrazom spoločnosti v ktorej žije. Provizórna balzamovacia miestnosť – ušmudlaná garáž s náradím a pitevným pultom pre zosnulého, limituje možnosti starostlivosti. Drahé chirurgické nástroje sú nahradené dostupnejšími – mäsiarskymi nožmi a inými pomôckami, ktoré dokážu poskytnúť neudržiavané zásuvky, šuplíky a iné miesta určené na uskladnenie nástrojov. Menej estetický, ale zato účelný výkon ocenený nízkou mzdou za vykonanie práce, si môže dovoliť väčšina obyvateľstva. A o tom to je! Nedostupný “nad štandard“ nemá asi kto v 'El Cartucho' využívať. Doba je zlá. Vo februári 1998 Orozco prestáva vykonávať svoju činnosť. Dôvod? Smrť. ### Shockument “Orozco el embalsamador“ produkovaný v roku 1999, sa na DVD nosiče v Japonsku dostáva až 1. októbra 2005, t.j. o päť rokov od prepustenia dokumentu v japonských kinách (leto roku 2000). Na záver uvádzam výňatok z rozhovoru medzi režisérom Tsurisakim Kiyotakam a Froilanom Orozcom (mimo kamery) – Režisér: “Čisto teoreticky, je možné zohnať nekrofílné video? Orozco: “Áno, za 1 500 000 pesos (1500$) vrátane garancii pre herca.“ Režisér: “Len tak na okraj, a čo tzv. snuff film?“ Orozco (s úsmevom na tvári odpovedá): “Heh, máš peniaze? Stojí to veľa.“ ### Svojský zmysel pre humor? Vtedajšia realita? Kto vie. PS – videná verzia upravená v roku 2005 v rámci DVD releasu o dĺžke 92 minút. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak toto je dokument,ktory da urcite cloveku zabrat,hlavne zaludku a jeho obsahu,neodporucam to pozerat ludom,ktory maju problemy pri pohlade na mrtvoly,pracu s nimi i s pitvou,lebo to nedopadne dobre,vsetko je priamo zobrazovane,kamera neuhyba,takze aj napriek tomu,ze je to nechutne,tak z hladiska spracovania to hodnotim pozitivne...:-) ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument dokumentuje jenom jedinou věc a tou je autorova obsese mrtvolama. Rozhodně se nezabývá osobou balzamovače Orozca proklamovaného názvem filmu, protože s ním autoři stěží mluví. Celé to totiž sestává ze tří věcí, které se mezi sebou střídají. První jsou krátké záběry na těžkou bídu města, kde se tohleto natáčelo. Druhá, výrazně delší část, jsou záběry z prvotního ohledání mrtvoly policií při nějaké autonehodě nebo jedné z množství místních vražd. Tady točí co to jde bez zájmu o cokoli než jen o tu mrtvolu. A poslední část je práce balzamovače Orozca. Tady to je skutečně od chvíle, kdy mu přivezou mrtvolu, až do chvíle, kdy ji Orozco dá do rakve a odvezou ji k pohřbu nebo kamkoli jinam. Takže jde jenom a pouze o detailní záběry na to, jak Orozco "vyvrhne" mrtvolu, očistí ji, vrátí vnitřnosti zpátky, oblíkne a nalíčí. Bez střihu, jednoduše půlhodinová dokumentace toho, jak balzamovač v jakési kolumbijské díře upravuje mrtvolu na pohřeb a autora očividně ani nezajímají postupy tohoto procesu nebo otázky na to, s čím vším se už setkal nebo vůbec cokoli ohledně té práce. Takhle je to ve filmu asi tak třikrát vzhledem k tomu, že má půl hodiny, takže tam zvládnou opravdu ty tři, čtyři mrtvoly a konec. Jednoduše autora zajímá jen natáčení mrtvol a ne ta samotná práce nebo osoby, které ji dělají, což dokládá i příprava mrtvoly jedním z dalších místních balzamovačů, který u toho autorovi vypráví nějakou pracovní historku a až ji dopoví, tak se mu řekne "Ptej se. Zeptej se na co chceš a já odpovím", na což autor reaguje mlčením a detailním zabíráním stehů, které balzamovač zrovna provádí na mrtvole. Jednoduše výpovědní hodnota tohoto dokumentu je doopravdy žádná, takže by se to kvalifikovalo i na odpad jako pouhý nekrofilní fetiš tvůrce tohoto filmu, ale dáme jednu hvězdičku za to, že alespoň minimálně dokládá realitu chudoby a násilí v jednom kolumbijském městě a existenci člověka, co dělá práci, na kterou se drtivá většina společnosti dívá skrz prsty, a o kterém by bez tohohle dokumentu nikdo nevěděl. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Vcelku podrobný návod, resp. opis pracovného postupu balzamovania ľudských tiel v zaostalych podmienkach. Orozco je balzamovač z Bogoty - hlavného mesta Kolumbie, ktorý si v chudobnej štvrti El Cartucho nemôže sťažovať na nedostatok práce. Vládne tu špina, bieda a násilie. Smrť je súčasťou života, je na dennom poriadku, ľudí tu často skolia choroby alebo jednoducho zavraždia. A tak sledujeme Orozca ako napríklad vyberá mozog z hlavy mladej ženy a jej lebku vypĺňa starými novinami, nadvihuje nám žalúdok, no pre neho je to rutina, dokonca si robí žarty. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo MOC!!! Tohle bylo i na mne moc a příliš a mnoho ... Nikdy v životě jsem nepřemýšlel 4 x u filmu, že ho vypnu a nikdy se mi nestalo, nikdy v životě, že bych se u filmu málem jednou poblil (málem !!) ... A to jsem v minulosti v životě u mrtvých v nemocnici pracoval, odvážel mrtvá těla, vydával je z mrazničky hrobníkům, sledoval, jak je oblékají ... I v reálným životě jsem tuhle zkoušku ustál, ale nikdy si na to nezvykl .. nikdy... A tenhle film mi to připomněl tak šíleně odporným způsobem, že mi je fakt na nic ... Tam nejde jen o ta mrtvá těla, pitvy, manipulaci s nima atd. Ale o to příšerný prostředí kde se realizující štáb pohybuje, úplně jinej svět ... totální špína, smrad a chudoba leze z toho filmu na člověka úplně z obrazovky ven a vstřebává se to do vás šíleně odpudivým způsobem ... Jinak vše dokonale popsal KUSKO.T2, se vším souhlasím, všechno popisuje, jak jsem to vnímal já ... Tímto "shockumentem" jsem si fakt sáhl osobně na dno ... Výpovědi o "nekrofilním pornu" a "snuff pornu" mimo kameru jsou pak už jen totální ránou kladivem do zátylku ... :-((( Joa ta hudba!!! Tu už nikdy nechci slyšet!!!!!! ... /každopádně extrémně dobře provedenej dokument a zajímavej, jinak tyhle věci dávno nevyhledávám/ ... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama