Reklama

Reklama

Londýn: Město umění

(TV film)
  • Rakousko Artcity London
Rakousko, 2008, 52 min

Obsahy(1)

V současnosti nejvýznamnější londýnské muzeum umění je Tate Modern. Mateřská budova na druhém břehu Temže už byla příliš malá. Dnes nese název Tate Britain a soustředila se na britské umění... Tate Modern sídlí v bývalé elektrárně a je srdcem moderního a současného umění v Londýně ? městě umění. Tato budova byla adaptována poměrně levně. Nejsou zde žádné mramorové síně, není tu nic okouzlujícího ani na efekt. Tate byla upravena tak, aby vznikl prostor. Je zde plno místa pro jednu z nejúžasnějších a nejrozsáhlejších sbírek na světě. Nejen turisté, ale také Londýňané se hrnou do Tate, když je vstup zdarma. Jedna věc, ke které dochází, pokud máte vstup do muzea zdarma, a to mají všechna velká muzea v Londýně, je, že lidé využívají muzeum poněkud jinak. Zaskočí například do muzea v době oběda na půl hodiny, nebo se jdou podívat třeba jen na svůj oblíbený obraz. Když za to nemusíte platit, uděláte to daleko častěji. A nemusí to být nezbytně na dlouhou dobu. Jdete tam jen na chvilku, na krátké setkání s uměním. Stává se to daleko více integrální součástí běžného života, a tohle platí o spoustě lidí v Londýně. Také udílení Turnerovy ceny je jedním z důvodů, proč se o Tate každoročně mluví na veřejnosti a je současně odrazovým můstkem pro kariéru nominovaných umělců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

xaver 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek a dobrý námět pro pražské radní. U nás by adaptac obdobné budoy ale stála 10x více, protože všichnoi schvalovatelé v řadě by si museli namastit i svou vlastní kapsu. A k oficiálnímu textu distributora, Tate Modern je určitě významné muzeum umění, ale určitě není nejvýznamnější. Zapomíná se na National Galery a British National Museum. ()

Zeek 

všechny recenze uživatele

Bohužel mi umění moc neříká, což se možná odráží v hodnocení, ale Londýn je nej (ve více směrech) město v Evropě nejen pro umělce a lidi vystupující v tomto dokumentu, ale i pro mě. Když si vzpomenu, kterým dokumentům jsem dal o jednu hvězdičku navíc (tedy 4*), tak tady prostě nemůžu, i když bych rád. Ale i tak to bylo zajímavé. Moje hodnocení: 65% ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama