Reklama

Reklama

Nostradamova ztracená kniha

(TV film)
  • Česko Ztracená kniha Nostradamova (více)
USA, 2007, 105 min

Obsahy(1)

ZTRACENÁ NOSTRADAMOVA KNIHA snad vyjeví světu... naprosto poprvé, jak... Jedná se o nedávno objevený rukopis se zašifrovanými předpověďmi budoucnosti, které možná sepsal a vyobrazeními doprovodil sám slavný věštec Nostradamus. Tato kniha, nazvaná "Věštby římských papežů", po více než 400 let ležela ve svém úkrytu v Římě, než byla koncem 20. století objevena, a nejenom obsahuje dosud neznámá Nostradamova proroctví, ale také vrhá nové světlo na pravý význam a smysl jeho již známých proroctví. Tento film sleduje osudy této knihy od časů, kdy byla napsána, až do doby, kdy byla objevena, a podrobuje ji pečlivému rozboru, aby zjistil, zda je autentická, a odhalil tajemství, jež se na jejích stránkách skrývají. Má se za to, že kresby v této knize jsou obrazovou podobou Nostradamových proroctví od Velké francouzské revoluce po atentát na papeže Jana Pavla II. Současně však naznačují i další předpovědi pro naši generaci, včetně současného konfliktu na Blízkém Východě až po Apokalypsu. Obsahují snad tyto ilustrace klíč k rozluštění skrytých nápovědí a časového určení jeho proroctví? A jaká tajemství budou odhalena díky několika málo stránkám latinského textu, který ty kresby, ta vyobrazení doprovází? Tento dvouhodinový mimořádný pořad díky použití počítačové animace a moderních filmových technik oživuje ilustrace z této tajuplné knihy. Pokouší se spojit současnost se záhadami a tajnostmi této knihy, zejména však s Nostradamovým životem a jeho proroctvími do budoucna. Navíc pečlivě rozebírá Nostradamovu korespondenci s jeho oblíbeným synem Césarem (má se za to, že to byl právě on, kdo těsně před svou smrtí tuto knihu svěřil do rukou budoucího papeže), aby se pokusil nalézt klíč pro výklad Nostradamových záhadných a tajuplných vidění a proroctví. Nostradamus bývá označován za mistra proroka - jisté je to, že jen málo proroků v dějinách lidstva si po tak dlouhou dobu uchovalo sílu své osobnosti a vliv; avšak on sám napsal, že vůbec není prorokem. Ale nebyl-li jím, kým či čím tedy byl? Byl to snad jen vzdělaný a chytrý muž, který již po staletí vodí lidi za nos, nebo opravdu měl schopnost nahlížet božskou prozřetelnost a vykládat ji? Na základě srovnání tohoto muže s mýtem o něm chce se tento provokující film pokusit konečně odhalit definitivní pravdu o Nostradamovi a určit, zda ta "Ztracená kniha" skutečně je posledním slovem toho podivuhodného, úžasného muže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nostradamus a vykladači jeho proroctví. Kolik už vyšlo knih a kolik bylo natočeno dokumentů. Tohle je další příspěvek. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavně natočená průměrná přehledovka o Nostradamově životě a jeho předpovědích. Invazi muslimů do jižní Francie sice předpověděl, jejich invazi do Německa (miliony včetně 3 milionů Turků) a Rakouska (800tisíc) již ne, i když v dokumentu říká, že Papež bude poslán do vyhnaství. Pro informaci Michel de Nostredame zvaný Nostradamus byl francouzský lékař, který proslul jako věštec. Narodil se v rodině Židů, kteří konvertovali ke křesťanství. V roce 1529 začal studovat lékařskou vědu na univerzitě v Montpellieru (věnoval se zejm. starým lékařským a filozofickým textům, anatomii a lékopisu), ale byl ze studia vyloučen. Později se zdokonaloval v Agenu pod dohledem lékaře a filologa Julese-Césara Scaligera. Jeho manželka a dvě děti podlehly morové epidemii. Po jejich smrti počal Nostradamus studovat morovou problematiku v Marseilles a v Aix-en-Provence. Stal se z něj odborník, který na rozdíl od většiny současníků nevěřil, že mor je nezvratným Božím trestem. Navrhoval hygienická opatření, radil polévat vše octem a výtažky z rostlin kvůli dezinfekci, chránit si nos a ústa, mýt si ruce před jídlem atp. Stejně jako všichni tehdejší lékaři opíral se Nostradamus při určování příčin nemoci o astrologii. V té době se věřilo, že všechny části těla jsou ovlivněny pohybem planet a jejich konstelací. Když předpověděl téměř přesně smrt Jindřicha II., získal si důvěru Kateřiny Medičejské, která jej přijala do svých služeb. Vrcholu kariéry dosáhl roku 1564, kdy byl jmenován dvorním lékařem a rádcem krále Karla IX. O dva roky později Nostradamus umírá v Salon-de-Provence jako jeden z nejuznávanějších mužů francouzského království. ()

Thomick odpad!

všechny recenze uživatele

Beztak nedávno přišel nějakej páprda, kterej neměl co dělat a vymyslel si fenomén Nostradama asi tak, jako Smoljak se Svěrákem ten Járy Cimrmana. Sice ti "Nostradamovi učňové" mluví hrozně roztomile a zasvěceně, ale stejně nedokážu pochopit, jak někoho tyhle prázdný a naoko šokující plky můžou fascinovat. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný film zanesen stejnými spekulacemi jako všechny předchozí.Ztráta času.Opakují to co bylo mnohokrát již vyřčeno. Nikdo nic neví, není schopen cokoliv dokázat, ale točí o tom filmy, protože jméno NOSTRADAMUS prodává.. ()

HaceR 

všechny recenze uživatele

Vymyslené proroctvá nostradama a jeho knihy kde si k rôznym obrázkom priradzujú udalosti ktoré sa im k tomu hodia. Keď sú schopný rozlúštiť z jeho knihy jednotlivé udalosti, prečo nevylúštia aj nostradamove proroctva do budúcna? Vačšina informácií vo filme je len zopakovanie si minulosti ()

cogi 

všechny recenze uživatele

U dokumentů zabývajících se něčím, co není jisté (záhadami), se lidem, které tajemno nezajímá, těžko hodnotí. ... většinou už se nedívají, jak je to natočené apod. ... prostě si řeknou, to je kravina a dají odpad ... já se třeba taky dívám na sci-fi film a můžu si říkat, .... nikdy se nebude lítat někam na druhou polovinu galaxie a nebudou lidé popíjet kávu někde na planetě X52 s modrým trpaslíkem, který má osm očí. Hodnotím způsob zpracování, natočení. ... někteří by nad tím měli zauvažovat!!!!!!!! ()

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Jako znalec Nostradama a jeho problematiky musím bohužel říct, že tento dokument stojí za zlámanou grešli. Jediné co je na tom pozitivního je, že informuje o nálezu zajímavého dokumentu a dává nový zajímavý význam čtyřverší I./86. Zbytek je pouhá snůška nesmyslů a totálně vycucaných blábolů, které mají jediný cíl - vyvolat senzaci. Což se nedaří, protože toto podání může postrašit leda tak malé dítě, které tomu stejně ale nebude rozumět. Zejména mě dostávali učené plky pána jménem Jay Weidner, to se opravdu hned tak nevidí. S tím jak dokáže květnatě říci absolutní nic by se lehce uživil v politice. Vše pak u mě dorazil zcela amatérsky odfláknutý překlad do češtiny (viděno s dabingem na History Channel). Jeden příklad za všechny: překládat Ophiuchus jinak než Hadonoš je dokonalý příklad ignorantství, kdy se překladatel ani neobtěžuje s tak jednoduchou věcí jako je jít trochu si zagooglit a něco se přiučit o tom co "překládá". Zbytek dokumentu podle toho vypadá. I když je fakt, že na původní práci se toho už moc zkazit nedalo. Místo seriózní informace o nově nalezeném historickém dokumentu je to hodina a půl naprosto nezasvěcených keců o nějakém konci světa, lidstva a nakonec i celé galaxie (co se člověk všechno nedozví) a blábolení bez znalosti hlubších souvislostí a zřejmě i bez znalosti původních Centurií (překládaných zde jako "centurióni" - bože bože...). Mylně jsem se domníval, že na History jsou jiné kadeti. Jestli podobně vypadají jejich ostatní dokumenty tak pánbů s náma a zlej pryč. ()

vojaksvejk 

všechny recenze uživatele

RECEPT, AKO UVARIŤ DOKUMENT O NOSTRADAMOVI 1. vezmi niekoľko, ale skutočne len niekoľko historických faktov - pri väčšom množstve by sa mozgy veriacich cirkvi sv. Nostradama mohli zavariť; 2. tieto fakty skratkovito pospájaj, aby to zhruba nejako sedelo; 3. pozvi do dokumentu niekoľko "odborníkov" a "vedcov" s PhD. z nejakej vidieckej univerzity v USA, ideálne odbory symbológia, parapsychológia, konšpirácie a nostradamológia - v najlepšom prípade bude niektorý z týchto "vedcov" zároveň médiom alebo špiritistom; 4. stiahni z youtube pár záberov Hitlera, Dvojičiek, vojen, záplav, hladných černoškov v Afrike - ty vole, skoro by som zabudol - aj Kennedyho, Saddáma a bin Ládina - tieto zábery sa môžu vo filme niekoľko krát zopakovať; 5. prihoď do toho trochu Katolíckej cirkvi, ale v duchu Anjelov a démonov alebo Da Vinciho kódu - zlí, zlí ujovia pápeži vo svojich supertajných archívoch predsa pred svetom zatajujú tie najlepšie Nostradamove "proroctvá"; 6. potom zober pár štvorverší, ktoré Nostradamus splodil pod vplyvom akútnej intoxikácie, nejako na to napasuj bod 4 (Hitlera, Kennedyho, Dvojičky, etc.) - nevadí, že to sedí len veľmi matne, hlavne, že to nejako "sedí"; 7. dobre miešaj za pridávania ingrediencie roku 2012 a ďalších apokalyptických sračiek; 8. voila, Nostradamov guláš je na svete. Dobrú chuť! ()

Reklama

Reklama