Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

Jordan 

všechny recenze uživatele

nehnevajte sa na mňa, všetci zastáncovia pichľavej satiry a nekorektného humoru, ak napíšem, že ani jedno ani druhé v tomto filme nebolo až tak vydarené, ako mohlo byť, že som sa síce na pár miestach pobavil, ale rozhodne to nesplnilo moje očakávania drzej a v téme trochu kontroverznej čiernej komédie. potešujúce je, že na rozdiel od morrisovho krátkometrážneho filmu (jeho názov sa tu nebudem snažiť zrekonštruovať) som jeho debut aspoň pochopil. a prečo tá prehnaná kritickosť, keď som sa v podstate zabával a film nemá nejaké väčšie chyby? lebo som vážne, naozaj fakt čakal pecku, komédiu roka, úplný odviazaný britský nášup. a nič. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi nekorektní, velmi britské, velmi černé a velmi humorné. Přesto mám pocit, že takhle ten amtérský džihád může vypadat v reálu, jako když se někdo pokouší v letadle sirkami zapálit plastickou trhavinu v podrážce nebo nacpe auto zábavní pyrotechnikou. Člověku se přitom vtírá do hlavy srovnání s jiným bojem, zachyceným ve filmu Paradise Now. Zatímco tam hlavní postavy věděly naprosto jasně, proti čemu bojují, tihle hrdinové svaté války vědí o Koránu akorát co se dočetli v dětském leporelu, jejich vlastní život nemá s náboženskými pravidly nic společného, ale strašně chtějí dokázat něco velkého, aby jejich život nebyl tak na hovno. Byť by to znamenalo smrt. A co může být větší než pořádná prda mezi výdobytky imperialismu. Zajímavé je, že policie to schytává ve filmu úplně stejně. "Je Wookie medvěd?" ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, kde jsou momenty, kdy nevíte, jestli se máte smát nebo brečet. Je to střelená satira na teroristy, která vám často připomene zemi původu. Po prvním zhlédnutí čtyři, ale budu si muset sehnat lepší titulky, protože cítím, že tyhle nebyly to pravé ořechové… Za ovci, bazuku a teroristu převlečeného za teroristu prostě nemůžu dát méně. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Trefa do čierneho…a to v rámci pikantného humoru, politickej nekorektnosti a toho príznačneho anglického absurdizmu. Ku Cohenovi by som to neprirovnával, ten je napriek svojmu konceptuálnemu podpichovaniu viac cheesy a user-friendly než Morris ktorý nezakrýva vážne mienenú angažovanosť a jeho situačné vtípky sú čo do komplexného uchopenia viac cutting edge. Po expozícii to vyzeralo na odvážny mockument so spoločenským komentárom na margo slobody slova, ale som rád, že sa to nakoniec zvrtlo do perfektne vypointovaného a vrstevnatého satirického pekla, ktoré to montypythonovské velice záživne variuje. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná komedie, u které jsem neměl problém ihned zapomenout na závažnost látky, a poddával jsem se jejímu kouzlu a skvělému humoru. Kéž by tak takhle dopadla každá teroristická skupina. Mohla by pak o sobě točit dokumenty, na které by se dalo koukat. Upřímně doporučuju tenhle film už jen pro ty scény, kde něco vybuchuje. Ve finále moc příjemný film, který bombasticky vtipkuje a nadlehčuje skutečnost. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Režisér a spoluscenárista snímky Christopher Morris si bol svoje dielo odobriť aj u slávneho "justičného omylu", bývalého väzňa z Guantanáma Moazzama Begga, ktorý bol nesprávne považovaný za člena organizácie Al-Káida. Ten, nielen že scenár schválil ako pre islam neškodný, dokonca si vraj premiéru vychutnal. (MikaelSVK)
  • V den premiéry filmu na festivalu Sundance, tedy 23.ledna 2010, byla ve Velké Británii zvýšena pohotovost v důsledku nepotvrzených spekulací ohledně teroristického útoku. (HellFire)
  • Film bol natočený v anglickom Sheffielde, pričom aj slávny Londýnsky maratón je tiež nasnímaný v uliciach Sheffieldu, nie v Londýne. (odvedle)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama