Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o uhlíři Petrovi a skřítku Sklenáříčkovi... Možná Vám přijde nepochopitelné, že někdo lační po bohatství tak silně jako uhlíř Petr v dnešní pohádce. A aby se ho domohl, přijímá neuvěřitelně krutou nabídku. Věřte, že ale nepotrvá dlouho, a i Petr pochopí, v čem tkví opravdové bohatství života. Toho totiž chorobná touha po bohatství přivedla až na pokraj záhuby. Zlému lesnímu duchovi Obrmichalovi se sice podaří vyměnit Petrovo srdce za kus chladného kamene, ale ne na dlouho. Znovuzískání vlastního lidského srdce navrátí Petrovi lásku k lidem i soucit k bližnímu... Jednu z nejkrásnějších pohádek německého spisovatele Wilhelma Hauffa natočil podle scénáře J. Bednáře režisér M. Sobota, který do hlavních rolí mladého uhlíře Petra a dobrého ducha Sklenáříčka obsadil Martina Dejdara a Aťku Janouškovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh, kde nic nepřekvapí a to ani v tom negativním slova smyslu. Milý příběh, kde je jasně odlišeno dobro od zla, umocněno ještě kamenným srdcem. Dejdar v pohodě, A´tka dobrá, jen škoda,že Kratina nedostal více prostoru. Také kostým obou pohádkových postav nestál za nic, ale to se u studiovek dá pochopit. U mě 55%. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatický duch s podivným jménem provádí transplantace srdce na počkání, bezbolestně a za pár vteřin a navrch vám přidá kopec zlaťáků. Jeho koníčkem je bytová architektura a recyklace, neboť lidská srdce nevyhazuje, ale cpe do zavařovaček v obýváku, vzorně vyrovnaných na polici, navíc srdce ve tmě svítí, super! Tahle konkurence ale vadí hodnému duchovi Sklenáříčkovi, který si sám nechce špinit ruce, a tak mnoho let "zhodňuje" Petra, až tento konečně Obrmichala zneškodní... Jméno Obrmichl je trochu zavádějící (v knížce je Michl Holandaň), protože děti jsou zbytečně mateny, zda je to zlý duch či obr. Je to dobře natočeno, ale nečekejte ani ždibec humoru, ačkoli se možná pousmějete nad kostýmem Aťky Janouškové, který spíš připomíná kosmonauta. Tvůrci si s pohádkou docela pohráli, dokonce se nenechali zlákat oblíbeným klišé a nevpravili do hospody české tanečky, folklor a muziku, ale snažili se zachovat německý ráz. Co se bohužel na rozdíl od knihy nepodařilo, je živost vyprávění, dobrodružná atmosféra, kdy jste v knize zvědavi, jak to dopadne, zatímco tady máte spíš pocit strachu. Určitě k tomu přispívá natočení ve studiu, pohádka je sterilní, což je škoda. Zfilmovat ji v reálných lokacích a přidat něco triků by byl dobrý nápad! Zajímavost: Hauff zemřel v 25 letech na tyfus, ale stihl toho dost napsat, tahle pohádka vyšla rok po jeho smrti v roce 1828 (!). Je to velmi působivé vyprávění několika pověstí a příběhů se zajímavým rámcem: v hospodě ve Spessartu (ano, v tom známém Spessartu, viz) si hosté vyprávějí příběhy, aby neusnuli a mohli se bránit přepadení loupežníky. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mezi studiovými pohádkami jedna z nejlepších. A v dětství jedna z mých nejoblíbenějších. Velmi mě děsila hlavně ta proměna skřítka z malého ve velkého. Jak postupně roste a jeho hlas vypouští proroctví. A právě to mě celé dětství provázelo. Samozřejmě výborné obsazení, skvělá Aťka Janoušková a skvělé kulisy. Jako by se ani nenatáčelo v interiéru. Povedly se i triky. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Klasický poučný námět i to doslovné naivní zpracování je pro děti úplně dostačující - a je naopak sympatické, že si pohádka, na rozdíl od mnoha směšných rádobytemných studiovek 90. let, nepokouší hrát na něco víc. Postava hlavního hrdiny je komplexní a prochází radikální proměnou, s čímž si Martin Dejdar, přestože mu sedí spíš záporná část role, poradil velice dobře. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vyměnit srdce za kámen a oproštěn od emocí zbohatnout. Myšlenka, která se objevuje ve více pohádkách. Opakovaná transplantace dopadne na jedničku, v IKEMu by po Obrmichlovi sáhli všemi deseti. Nedělňátka mají vystaráno, zavolají si Sklenáříčka. Co máme dělat my, ubohá úterňátka, nám pohádka neporadí. Diskriminace vládne i pohádkovému světu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Když Sklenáříček (Aťka Janoušková) hrozí Petrovi (Martin Dejdar), že pokud se nepolepší, bude potrestán, Bětuška (Magdaléna Gracerová-Chrzová), kterou Petr udeřil, ještě leží na zemi vedle Sklenáříčka. Ovšem v dalším záběru poté, co se Petr zeptal, jak se má polepšit, už zde Bětuška není, aniž by viditelně zmizela. (Nick321)
  • Ve stejném roce vznikla i rozhlasová verze této pohádky. (Janek2002)

Reklama

Reklama