Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po době kamenné, bronzové a ledové tu máme nyní na Zemi i dobu plastovou. Můžeme se stále tvářit, že se nic neděje? Ještě nedávno nebyly na planetě Zemi žádné plasty. Ale pak, v roce 1907 způsobil belgický chemik Leo Hendrik Baekeland obrat. Vynalezl bakelit, první zcela syntetickou hmotu. Po době kamenné, době bronzové a době ledové, tu máme nyní i dobu plastovou. Autor snímku Werner Boote o sobě říká, že byl obklopen plasty už od narození. V šedesátých letech byl totiž jeho dědeček generálním ředitelem německé pobočky Interplastik Werke a naučil ho milovat tento materiál. Naučil ho však i používat mozek, a tak mu postupně začalo docházet, že výroba a používání plastů s sebou nesou mnohá nebezpečí, a to nejen zamořením přírody plastovými odpady. Ještě důležitější je negativní vliv na zdraví lidí. Takže pokud o těchto věcech nezačneme realisticky uvažovat a budeme se stále tvářit, že se nic neděje, možná ohrozíme samu existenci lidstva. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Radko 

všechny recenze uživatele

Skúste žiť deň bez plastov. Či sa Vám to podarí alebo nie, faktom je, že zamorenie týmto chemickým sajrajtom je veľké. Pomerne výstižne to ilustruje i dokument na prípadoch z celého sveta: od smetísk cez výrobné linky až po moria a tráviaci trakt vtákov a rýb. Všetko zamorené. Plastami. Plastickí ľudia, svet i vnútorné orgány. Látky, ktoré sa uvoľňujú zamedzujú tvorbe testosterónu a uvoľňujú ženské hormóny. Preto širšie vagíny, preto neplodné spermie. Navyše, z umelohmotných nádob sa uvoľňujú ďalšie svinstvá. A zďaleka nemusí ísť len o dojčenské a mäkké fľaše na minerálky. Poučné a alarmujúce, no len popisujúce neradostný stav. Neponúka sa tu dáko veľa riešení, skôr je to na také zúfalé zalomenie rukami. Preto len tri hviezdy. P.S. V čase, keď sa montovali plastové automaty na vodu som sa dozvedel o testoch, ktoré hodnoverne preukázali, že voda z vodovodu vykazuje oveľa lepšie hodnoty ako tá z horských prameňov uväznená v umelohmotných zásobníkoch z dokonale tvrdého plastu. Okrem iného je to dané uvoľňovaním karcinogénov priamo do vody vplyvom izbovej teploty a svetla. Rovnaké to je s kávou v kelímkoch z kávomatov alebo s vodou z umelohmotných rýchlovarných konvíc, deklarujúcich tvrdosť ocele, no vyrobených z umeliny. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií o PVC, ftalátoch a bisfenoloch pekne pohromade. A natočené nielen dokumentárne, ale investigatívnym spôsobom s výpoveďami rôznych strán vrátane nešťastnej pracovníčky v čínskej továrni, ktorá až na pokyn šéfa prestala poskytovať informácie. Európske a americké továrne pre istotu neposkytli absolútne nič a neumožnili natáčanie vôbec. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že jakákoliv věc vyrobena z plastu by neměla mít naprosto žádný zápach? A čichli jste si někdy k zahradnické sadě pro děti? Šli jste někdy do obchodu s hračkami a čichali, jak to tam "voní"? No, to bude nějakým sajrajtem, co do toho přidávaj. Něco, co se uvolňuje a vy to čicháte. To je právě špatně. Toto a spousty zajímavých věcí, co jste o době plastové, ve které žijete, nevěděli, se dozvíte právě zde v dokumentu, který ale tradičně nedává příliš prostoru objektivitě. Úplně z něj stříká, že je od začátku do konce natočen tak, abyste se buď plastů báli nebo je alespoň nesnášeli. Takže zavádějící, neobjektivní, manipulativní. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

NEUČ SE,ŽIVOT TĚ NAUČÍ-zní to pravdivě jen se to nevztahuje na chování člověka k přírodě,protože některým věcem se uniknout nedá a plast se vkradl jako vzduch mezi obyvatele planety,mezi zvířata i zkrátka mezi celou přírodu.Nedotčená příroda jako symbol minulosti která mizí každým dnem a mezitím co tu píšu komentář jsou plastem zamořovány další kouty planety.Lokální problémy se nabalily do největšího globálního problému v historii lidstva.Neprobíhá skutečná válka kdy by bylo slyšet řinčení zbraní,ale probíhá tichá válka ve vzduchu,ve vodě i na souši jejíž dopad je mnohem závažnější a konec v nedohlednu.Praktické důkazy v dokumentu jako tažení vlečné sítě za lodí a následné vylovení úlomků plastů nebo úklid OSTROVA PŘÍRODY kde 300 lidí za dva dny nasbíralo 120 nákladních aut odpadu jsou nezpochybnitelné.Rozklad plastů je od 200 do 500 let a mezitím se do přírody uvolňují škodlivé látky.Není možné zastavit průmysl,není možné najít alternativu k náhradě plastické hmoty a proto není možné uzdravit naší planetu.Globální oteplování,uprchlíci, přelidnění a k tomu se přidal největší problém současnosti a to zamoření plasty.Stovky,možná tisíce let bude trvat uvést planetu Zemi do stavu v jakém byla na začátku 20.století.Shlédnout ještě pár takových dokumentů tak se ze mě stane bojovník za životní prostředí po boku "zelených mozků" z Greenpeace i když vím že na každou změnu nebo zlepšení už je pozdě,ale pro dobrý osobní pocit bych do takové bitvy šel a výrobce plastů bych přitlačil ke zdi i za cenu vlastního ohrožení,protože čas je proti nám. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednávajúci o škodlivosti plastov a ich dopadu na životné prostredie ľudské zdravie... Lajcky zhrnuté všetky dôležité fakty ohľadom plastov a plnidiel v nich... Aj keď sa nedosiahol na konci dokumentu požadovaný výsledok, je dobré sa oboznámiť s danou problematikou, hlavne, ak o nej vôbec neviete... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Po zhliadnutí tohto filmu sa istá rodina v Štajersku rozhodla žiť bez plastov. (Marek1991)
  • Snímka vyhrala na filmovom festivale Romy Gala 2010 v Rakúsku cenu za najlepší dokument. (Marek1991)
  • Dokument Plastic Planet sa natáčal v Rakúsku, Belgicku, Číne, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Indii, Taliansku, Japonsku, Maroku, Veľkej Británii a USA. (Othellko)

Reklama

Reklama