Reklama

Reklama

Mugabe and the White African

Obsahy(1)

Diskriminace bělochů. Pro Evropana a Američana prakticky neznámý pojem, pro tisíce bělošských farmářů žijících v jihoafrickém státě Zimbabwe tvrdá realita. Humanitární situace v jedné z nejchudších zemí Afriky se od přelomu tisíciletí rapidně zhoršila se zavedením pozemkové reformy, která místnímu diktátorovi Robertu Mugabemu umožnila pod heslem "Zimbabwe Zimbabwanům" zabrat statisíce hektarů půdy prosperujících bělošských farem. Původně britská rodina Mikea Campbella, která do Zimbabwe přišla před třiceti lety a na své farmě pokojně žije s pěti sty domorodci, se Mugabeho zvůli soudně vzepře. Campbellovi se v bitvě nevzdávají ani poté, co jsou brutálně zlynčováni, a doufají, že verdikt mezinárodního tribunálu by mohl znamenat významný precedens. Atmosféru dechberoucího snímku o nerovném střetu lidských práv s rasovou nenávistí podtrhuje působivá hudba. Film se dostal do letošních širších nominací na Oscara. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

Falko

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Vynimocny Debut - Lucy Bailey, Andrew Thompson, Elizabeth Morgan Hemlock, David Pearson ()

SensationW 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje rodinu anglického původu, jež v sedmdesátých letech přišla do Zimbabwe (tehdy ještě součást GB, nezávislost získala až v 80. letech). Zde si rodina zajistila potřebný majetek pro svou existenci. Součástí majetku byla i půda, na jejíž koupii se museli zadlužit. Vzali si tedy úvěr z banky a za dvacet nelehkých let tuto půjčku splatili. V roce 2000 však vstupuje v platnost pozemkový zákon, který prosadila Mugabeho vláda. Zákon říká - půda patří pouze Zimbabwanům, jinými slovy nepatří bílým. Tato rodina byla bílá, a proto ji chtěla vláda znárodinit její půdu. Byl to těžký boj, ale rodina se však nezdávala, svého majetku se za žádnou cenu nechtěla vzdát, chtěla se domoct svého práva, tudíž vše dotáhla až k mezinárodnímu soudu.. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Každá mince má dvě strany. Nic není černobílé, i když v tomto případě je to trochu úsměvné. Dokument je pěkně zpracovaný. Je hrozné co zažívá Mikeova rodina....chápu tu nespravedlnost...ale až kam to nechá Mike dojít? Až tam že začne ohrožovat svou rodinu? O co mu vlastně jde? Svět prostě není fér! A zakořeněná nenávist vůči bílým v některých Afričanech prostě je....proč? Hádejte... ()

maxim99 

všechny recenze uživatele

Hrdinsky pribeh rodiny bileho farmare, ktera se vzepjala bezohledne moci Mugabeho rezimu, jez se je snazil vystipat z jejich farmy. Velmi autenticke a u mnoha momentu clovek jen ziral s otevrenou pusou. Na druhou stranu se mi pulku dokumentu do hlavy vkradala myslenka, jak se vlastne chovali bili pristehovalci k mistnimu obyvatelstvu poslednich nekolik stoleti... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama