Reklama

Reklama

Občan Havel - Kandidát, Dusno

Obsahy(1)

Vytvořit čtyřhodinovou verzi dokumentu pro televizi byl ještě původní nápad Pavla Kouteckého," říká Jarmila Poláková, producentka nejnavštěvovanějšího českého dokumentu Občan Havel. Po Kouteckého tragické smrti se stejně jako v případě celovečerní verze pro kina ujali tohoto úkolu režisér Miroslav Janek se svou ženou, střihačkou Toničkou Jankovou. V dílech pojmenovaných Kandidát, Dusno, Krize a Odcházení se seznámíme s řadou zajímavých zákulisních scén, které se do filmu Občan Havel nevešly; ať už jde o cesty bývalého prezidenta po světě i po Česku, události spojené s výzvou Děkujeme, odejděte, krizi České televize, pražské zasedání MMF, summit NATO či neformální setkání disidentů pozvaných Havlem na šneky. Při sledování mnoha scén musí divák před Havlovou otevřeností a schopností ?jít s kůží na trh" v duchu smeknout. Velký prostor má ve snímku také dobové televizní zpravodajství, které výmluvně ukazuje vývoj České republiky během Havlova prezidentského období. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Rozšírený dokument so scénami, ktoré sa nevošli do pôvodného dokumentu Občan Havel. V tomto prípade má zmysel aj rozšírená verzia, pretože na Havla sa skrátka dobre pozerá. V časti Kandidát sa o politike veľa nedozvieme, prevláda pozitívna nálada z revolúcie, radosť z úradu a snaha robiť zmeny. Potešia nezostrihané zábery zo zákulisia, z príprav na tlačovky, kde je autenticky vidieť zmýšľanie zúčastnených. Mierne prekvapujúce sú momenty, kedy mu detailne záleží na forme - na vizáži ako jeho samého tak priestoru, v ktorom sa tlačovka či stretnutie bude odohrávať. S tým možno súvisia prvé náznaky nepochopenia systému, resp. sklamania z neho, z ľudí...ktorí nerozumejú a on potrebuje donekonečna vysvetľovať a zároveň hľadať formu, ako na to. Kandidát vrcholí historickým príjazdom Billa Clintona do Prahy a nezabudnuteľným posedením v jazzovom klube. No predstavte si to teraz, v prípade Trumpa a Zemana. Veľké sympatie idú takisto Olge Havlovej, z ktorej srší láska, štátnickosť a zároveň milá, no pevná ženská ruka. Druhá časť Dusno je politická viac, no so zameraním skôr na domácu politiku, a prvé voľby, t.j. Klaus vs. Zeman v 96tom. Nálada opadáva a nastupuje sklamanie z vývoja domácej politiky a z celkového pôsobenia v úrade. Z pôvodného dokumentu je tu viacero scén. Film končí prvým volebným obdobím a rozhodovaním sa v pokračovaní či nepokračovaní prezidentstva. Dynamika dokumentu mierne a pochopiteľne pokuľháva, keďže sa jedná o sériu nezostrihaných záberov, no v časovej súslednosti. Skrátka veľmi príjemné pozeranie na dobu v podstate už dávno minulú a dnes nepredstaviteľnú. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Supeeer Dokument vyvažuje, fakt, že je tu málo soch i laviček Vacláva Havla. Mě by vůbec nevadilo víc takových dokumentu, mnohem víc než jich je. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Hodnocení u tohoto filmu nelze brát vážně, protože to tu zjevně ovládli chudáčci s chorobnou potřebou sdělit světu, jak je jejich nenávist / fascinace k Havlovi nekonečná. Těžko říct, jestli vůbec tuhle 4hodinovou verzi viděli. Zvlášť u těch nenávistníků, co se zmůžou v komentářích jen na 100x vyvrácené "humanitární bombardování", bych o tom dost pochyboval. Každopádně je to ale prvotřídní dokument, podle mého názoru ještě o něco lepší než původní 2hodinový film, protože umožňuje člověku nahlédnout na tehdejší události v plné šíři. - Pokud vás politika nezajímá, tak to neoceníte, ale to snad dá rozum... když vás nezajímá podmořské bádání, tak si přece taky nepustíte 4hodinový dokument o Cousteauovi. ()

RomeroIsGod odpad!

všechny recenze uživatele

Humanitární bombardér Václav a dvě hodiny jeho pseudointelektuálních keců. Ale že bychom se dozvěděli o předávání moci v 89´, o likvidaci zbrojního průmyslu, o Krylovi nebo nedej bože o Srbsku, to ani omylem. Prostě levičáckej alkoholovej vejlet na hrad, za nadšenýho tleskání šašků. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Občan Havel (ne)eticky skonal, když zaměnil vypůjčené od husitů a doplněné v duchu hippies heslo "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" oxymóronem "Humanitární bombardování". ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama