Reklama

Reklama

Last Train Home

Trailer 1
Kanada / Čína, 2009, 85 min

Režie:

Lixin Fan

Kamera:

Lixin Fan

Hudba:

Olivier Alary

Hrají:

Qin Zhang
(další profese)

Obsahy(1)

Když manželé Čangovi před šestnácti lety opouštěli svůj domov a s ním i své rodiče a roční dcerku, věřili, že dělají pro všechny to nejlepší. Léta na rodinu vydělávali jako námezdní dělníci v textilních továrnách a domů se vraceli jen na pár dní v roce kolem oslav Nového roku. Právě v tuto dobu se Čína a především její železniční síť každoročně ocitá v chaosu. Za svými blízkými míří v přeplněných vlacích na 130 milionů migrujících pracovníků. Získat jízdenku na vytoužený vlak zabere i několik týdnů a odměnou upracovaným dělníkům je pak často jen tristní setkání s odcizenými vlastními dětmi. Také Čangovi nemají jiné přání než připravit svým dětem prostřednictvím vzdělání lepší osud, než měli sami. Aniž si to však uvědomují, chystají jim často pravý opak. Snímek přináší hluboce lidský a nepřikrášlený portrét jedné rodiny z milionů jí podobných, které platí za překotný ekonomický rozvoj Číny příliš velkou cenu. Vizuálně dokonalý debut režiséra Lixina Fana byl na posledním amsterdamském festivalu IDFA oceněn hlavní cenou za celovečerní dokument. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (5)

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tu toho neskončilo na podlahe v strižni trochu viac, lebo napriek nepopierateľne silnému posolstvu je v Last Train Home proste príliš veľa vaty a celé rozprávanie sa miestami vlečie skoro na hranici znesiteľnosti. ()

Reklama

tahir 

všechny recenze uživatele

Dokument trosku divne prestrihany a zdlhavy na moj vkus, ale pekne uvidite ze kto si co navari, musi si aj zjest. Tak ako je to v pripade Ciny - ekonomickeho zazraku. ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý dokument s tematikou, která nutí k zamyšlení. Neuvěřitelné množství lidí je tu zobrazováno jako levná a hlavně nahraditelná pracovní síla, která dělá od nevidím do nevidím za mizernou mzdu. Navíc tímto trpí i mezilidské vztahy a tradiční čínská rodina se tak rozpadá. Drsné záběry z přeplněného vlakového nádraží nebo pak přímo z narvaných vlaků mi připadaly, jako že se snad ani nejedná o přepravu lidí. Na můj vkus je v dokumentu hodně hluchých míst, které mohly být využity k podrobnějšímu přiblížení hlavních aktérů či jejich životní situace. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama