Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

choze 

všechny recenze uživatele

"Tahle hra... je králičí nora. Už po čtyřech tazích je k dispozici přes 3 miliardy kombinací. Her o 40 tazích je víc než hvězd v galaxii. Takže vás to snadno může dovést na hranu." Ne, že by Fischer nebyl zajímavou postavou, ale přece jen je dost nesympatický a o jeho protivníkovi se nic moc nedozvíme, stejně jako o šachovém sportu. Takže ani výživná biografie, ani napínavé sportovní drama se bohužel nekonají. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Pawn Sacrifice" je podľa mňa skutočne dobrým šachovým filmom, ktorý rozpráva o veľmi zaujímavej osobe. Konkrétne o Bobbym Fischerovi. Film mal zaujímavé obsadenie a do režisérskej stoličky sa posadil Edward Zwick, ktorý je podľa mňa veľmi dobrým producentom. A mohol sa tu preukázať ako dobrý režisér. A myslím si, že svoju rolu tu zvládol veľmi dobre. Režijne je "Pawn Sacrifice" vynikajúco vyzerajúcim filmom, ktorý má atmoséfru, má hercov, ktorí ho správne ťahajú, veľmi dobre spracované prostredie 50-tych a 60-tych rokov a pôsobí veľmi uveriteľne. Rovnako ale vie viesť aj hercov správnym smerom. Tobey Maguire je v tomto filme vyniakajúci a absolútne mu všetky tie jeho paranoidné momentky verím. Je to správne zahrané a veľmi dobre vie, ako to má podať aj svojim divákom. Keď je naštvaný, pôsobí to úprimne, keď niečo chce, tak to vidno a keď má strach, tak je to rovnako správne zahrané. Na neho sa sťažovať nemôžem. Ale aj ostatní herci boli zvolení správne a je super vidieť opäť Lily Rabe. Hoci sa asi nikdy nedostane k väčšej role, než jej ponúkol seriál Medium, tak dostal som od nej presne tú správnu charizmu, ktorú som dúfal a funguje to. Peter Sarsgaard bol vynikajúci taktiež. Film má však trošku problémy udržať si správne tempo a miestami sa stáva trošku nezrozumiteľným. Scénky sú trošku komplikované a niekedy človek musí premýšľať, čo sa asi deje. A nie je moc dobré, keď budete mať v polovici filmu pocit, že by ste sa už mali blížiť k finišu. Takže to sú trošku aj problémy z mojej strany. Najmä, keď si vezmete podobne spracovaný film s názvom A Beautiful Mind. Tam to bolo oveľa silnejšie a lepšie spravené. Ale ako film natočený podľa skutočnej udalosti o šachoch to podľa mňa funguje dobre. Čeknite si ho a zvážte si sami. Hodnotenie: B+ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice nedokážu ocenit promyšlenost šachových postupů a mistrovské partie mě rozhodně ze sedačky nezvedají, ale tohle mě bavilo. Bylo to především proto, že film se nevěnuje ani tolik šachu, jako spíš Bobby Fischerovi a pozadí šachové obdoby Série století, ve které se Fischer utkal se Spasským. Tobey Maguire nikdy nepatřil k mým oblíbeným hercům, ale to, co předvedl tady, si zaslouží tu nejhlubší poklonu. Fischerovy nejvýraznější rysy, tedy genialitu, paranoiu a aroganci, dokázal podat dechberoucím způsobem a postavit film na něm bylo jednoznačnou trefou do černého. Samotná utkání měla také něco do sebe, byť se ani tolik nejednalo o to, co se dělo na šachovnici, ale spíš o chování obou soupeřů během partií. K dokonalosti sice něco chybí, ale i tak se jedná o výbornou záležitost. 85% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Každý je nějaký a šachisti - aspoň za mě to jsou lidé, kteří svoji genialitu vkládají celou svou duší do tohoto druhu hry a "obyčejný, jednoduchý" svět kolem nich je pro ně pouze určitým způsobem nepříjemného prostředí, ve kterém nedokáží kooexistovat. Ten film je pro mě přesnou ukázkou toho, jak se génius dokáže chovat...a výkony Maguirea a Schreibera jsou unikátní :) Ty nejisté a podezřívavé pohledy...a jak to tedy doopravdy bylo? ;) Těžko říct :) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Fischer (Tobey Maguire) si zahral proti Spasskému (Liev Schreiber) (vtedy na 96. – 102. mieste na ratingovom zozname FIDE) v „Odvetnom zápase 20. storočia“ v roku 1992. Fischer požadoval, aby organizátori uviedli zápas ako „Majstrovstvá sveta v šachu“, hoci Garry Kasparov bol uznávaným majstrom sveta FIDE. Fischer trval na tom, že je stále skutočným majstrom sveta a že pre všetky zápasy na majstrovstvách sveta schválených FIDE, v ktorých sa zúčastnili Karpov, Korčnoj, Kasparov, boli výsledky vopred dohodnuté. Fischer a Spassky mali počas zápasu desať tlačových konferencií. Yasser Seirawan, bývalý šachista a najuznávanejší šachový komentátor, povedal: "Po rozhovoroch z Bobbym som väčšinu z toho, čo som kedy čítal o Bobbym, vyhodil z hlavy. Skoro všetko je klam a odpad. Bobby je najviac nepochopená, nesprávne citovaná celebrita, ktorá kráča po povrchu Zeme." Dodal, že Fischer sa nehanbil pred kamerou, vždy sa usmieval a vtipkoval a všetky rozhovory s ním boli príjemné. Podľa najnovších odhalení bol Fischer dlhé roky pod dohľadom federálnej polície kvôli podozreniu, že sa ho snaží druhá strana naverbovať. FBI sledovala rodinu Fischerovcov od štyridsiatych rokov minulého storočia a úmyselne vytvárala o Bobbym zlý obraz. "Bobby nie je blázon, verte mi," povedal o Fischerovi po zápase iný šachový velikán Viktor Korčnoj. "Je to len človek, ktorému sa nedarí žiť s touto spoločnosťou. Pre neho nikdy neexistovalo nič iné ako šach."  (Raccoon.city)
  • Po Fischerovom (Tobey Maguire) návrate ako majstra sveta 1972 do New Yorku sa konal Deň Bobbyho Fischera. Objavil sa na obálke Sports Illustrated s americkým olympijským víťazom v plávaní Markom Spitzom. Členstvo v americkej šachovej federácii sa v roku 1972 zdvojnásobilo, a vrchol dosiahlo v roku 1974; v americkom šachu sa tieto roky bežne označujú ako „Fischer Boom“. Tento zápas pritiahol celosvetový záujem viac ako ktorýkoľvek šachový šampionát predtým alebo potom. (Raccoon.city)
  • Bobby Fischer je jediným americkým světovým šampiónem v šachách. (Sancoo)

Reklama

Reklama