Reklama

Reklama

Václav Havel, věčný buřič

  • Francie Václav Havel, L'eternel insurge
všechny plakáty
Česko / Francie, 2009, 43 min

Obsahy(1)

Volná biografie českého ex-prezidenta. Francouzský dokument v českém znění. Věčný buřič je volnou biografií bývalého českého prezidenta, jehož životní příběh je spjat s půl stoletím české a evropské historie. Režisérkou je Jarmila Buzková, která už pres dvacet let žije a pracuje v Paříži jako nezávislá dokumentaristka a spolupracuje převážně s francouzsko-německým kulturním televizním kanálem ARTE. Film vznikl původně pro oblíbený cyklus biografií ARTE, ve kterém byly divákům nabídnuty portréty angažovaných intelektuálů (spisovatelé Paul Auster, Mario Vargas Llosa a Peter Härtling, nositelé Nobelovy ceny míru Dalai Lama a Wangari Maathai, filosofové Michel Onfray a André Glucksmann atd.).
Z dětství, mládí, disidentského, prezidentského a post-prezidentského období Václava Havla byly vybrány momenty, které vysvětlují jeho dnešní postoje a životni filozofii. Jde o jakýsi "Havlův testament", o dialog historie s naší současností, o výhled do budoucnosti. Osou dokumentu je rozhovor s Václavem Havlem na scéně Laterny Magiky nebo Archy. Rámec doplní i několik sekvencí z divadelní inscenace Odcházení v režii Davida Radoka. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

K čemu takový to dokument? Kde je většinou jen samá chvála (od lidí kteří se s Havlem buď svezli anebo mu lezli do..), záměrné zamlčování důležitých věcí a faktů a dokonce i lži. Já říkám k ničemu. Samozřejmě že do televize z větší kritikou na osobou tohoto pána, jen tak někoho nepustí, proto je lepší si vyhledat info na netu a to v nemainstreamových zdrojů, a to se pane dovíte věci:-) Shlédnuto čistě ze zvědavosti. nejvíc mě rozesmálo info že si z těch jeho her, které tu byly zakázané, ale hrály se v zahranicí (kdo je však hrál to už se divák nedozví) si tu pan Havel dokázal vydělat na chalupu:-)) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Buřič!?! Sic! . . . V lecčems zase blábolivě [sebe]mýtůtvorný medailonek, jalový a roztěkaný navíc jak formou tak i obsahem, naštěstí však aspoň nelezoucí >Velkému Hejrojovi< nějak nevkusně do buřičské díry, jak už to dokázaly jiné >osobnosti< tušašské pisskultůry... Jinak ovšem tvůrčím vzepětím (kdo je ta Buzková?) jen další účelová práce pro práci, dobrá tak pro ztrátu času a zbytků iluzí... . . . Nu a co ještě víc dodat? Tož vše nejlepší k narozeninám, starej pane. A škoda, že Vám ta "Audience" a "Vernisáž" samotnému nedaly více sebenaučení... A že Vám ten Váš pan otec nezanechal ve výchově více toho ducha a cti "kapitalistického podnikalele", že... Ale to nemá cenu pitvat, zase by to bylo nad rámec tohoto filmu a tohoto komentáře... °-/ - - - P.S. A ta Vaše pravda a láska je tam kde vždycky byla! Tak dobrou noc a hezké sny... - - - P.P.S. Přečtěte si třeba: http://www.advojka.cz/archiv/2009/23/cesky-mytus-vaclav-havel - a více si dohledej každý sám... - - - - - (Poprvé a naposled viděno 5.10.2011 na >narozeninovém prostoru< , hodnocení 13., komentář zde z úcty k šedinám nebuřičský jako druhý - 5.10.2011) ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Všechno nejlepší Václave. Přese všechny výtky, které můžeme proti Havlovi mít, nikdo si neprošel tím co on a tudíž by ho nikdo neměl soudit, že. Úroveň dokumentu jako takového je nižší, nicméně vedlejší. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

"Tohle je zku.vená oslavná óda na za.rdaného Havla." Martin K. "Havel bojoval celý život proti cenzuře a dneska jsem cenzurován já při jeho komentování, p.čo." Martin K. 40%. ()

Lou_DLy 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný dokument. Vzhledem k délce snímku dobrá propojenost prostého vykreslení děje a akcentování hlubších myšlenek. Nenovost tématu neznamená neobjevnost, točit o Havlovi se mělo a má, je to jeden z našich nejvzácnějších materiálů. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Václava Havla si ako jednu z vedúcich osobností Nežnej revolúcie veľmi vážim a preto som vždy za takéto dokumenty s ním rád. Pán Havel je pre mňa dôkazom toho, že i politika sa dá robiť s "ľudskou tvárou" a tento dokument mňa len utvrdil v tom, že je tomu skutočne tak. Možno že veľa z jeho politických názorov by boli dnes považované už za "staromódne", avšak nič to nemení na tom, že to bol človek na správnom mieste. ()

Reklama

Reklama