Reklama

Reklama

Šil jsem u Kubiše

Obsahy(1)

Silný příběh dvaadevadesátiletého sedláka a ve všech dobách soukromého hospodáře Aloise Denemarka ze Znojma, který byl posledním blízkým, kdo se setkal s atentátníkem Janem Kubišem před jeho smrtí; nacisti mu vyvraždili rodinu, sám prošel komunistickým vězením, přišel o dceru, a přesto se nevzdal. Autoři dokumentu jej zaznamenali v maximálním souznění s osobním rytmem vyprávění starého pána, bez jakéhokoliv hudebního doprovodu a v rytmu, který diváka vede k pokornému prožitku a k bezprostřední úvaze nad zmiňovanými fakty. Poutavé vyprávění zkušeného hospodáře, který i v úctyhodném věku stále obdělává své políčko, kouří, hraje na harmoniku a rád posedí s přáteli nad sklenkou dobrého vína, dokreslují ve filmu archivní snímky z osobních rodinných alb. V intimní kameře Míry Janka tak může nerušeně zaznít hluboké porozumění životu, okolní přírodě i lidské povaze. Jeho život – to je absurdita 20. století v kostce. Dobře znal celou rodinu Kubišovu. S Janem Kubišem trávil poslední předválečné Vánoce a byl také zřejmě posledním blízkým, kdo s ním mluvil těsně po atentátu na říšského protektora R. Heydricha. Při následných raziích přišel o celou rodinu, sám vyvázl jen zázrakem. Ani po válce ale neměl mít klid – nejprve vše vypadalo nadějně, hospodařil, starostoval – ale potom se z něj stal kulak, skončil na několik let ve vazbě a v táborech PTP s posudkem o napomáhání nacistům při dopadení atentátníků. Znovu se nevzdal, znovu začal žít pro svou rodinu a hlavně pro své čtyři dcery. Osud si ale opět vybral krutou daň – tu nejmladší a nejmilejší mu brutálně zavraždil sadistický vrah, který dostal nižší trest, než navrhovali jemu samotnému za odpor proti kolektivizaci. V dokumentu s ním procházíme místy, která v sobě nesou ozvěnu životů, z nichž většina se už vypráví v minulém čase. Do nich se mísí úvahy o událostech, které měly možná proběhnout jinak, kdyby je ovšem neovlivnila náhoda, politická situace, vyhrocená atmosféra ve společnosti nebo manipulace lidskými osudy. Spolu s Aloisem Denemarkem můžeme procítit radost ze společenských změn na konci století. Po roce 1989 mohl začít znovu hospodařit. A hlavně, po desítkách let se konečně dočkal i loňského odhalení důstojného památníku hrdinům – atentátníkům na R. Heydricha. Osobně se slavnostního otevření zúčastnil, osobně se při tom setkal s předsedou Senátu a poprvé také mohl zapálit svíčku v kryptě cyrilometodějského chrámu v Resslově ulici, kde na atentátníky čekala smrt. A to vše v šatech, které mu v třicátých letech nechala maminka ušít u bratra Jana Kubiše. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

triatlet 

všechny recenze uživatele

V den výročí atentátu na Reinharda Heydricha dokument naláká názvem. Ovšem v hodinovém vyprávění je zmínka o Kubišovi (a jeho rodině) pouze okrajová. Víc převažuje vyprávění pana Denemarka o hospodaření. Jakkoli se ve vzpomínkách odrážejí absurdity doby, na hodinový dokument je vyprávění jednoho aktéra dlouhé. Příběh v písemné formě, např. na stránkách ČT, zaujme víc. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Název je trochu zavádějící, protože o Kubišově rodině a Kubišovi samotném tam je hodně málo, spíše to je o panu Denemarkovi, který na svém osudu od protektorátu, přes komunismus až po dnešek ukazuje vývoj vesnice. Je to posmutnělé, ale dám čtyři hvězdy za pana Denemarka, posledního tehdy žijícího pomocníka Anthropoidu. Čest jeho památce - Alois Denemark ( 1917-2014) "Byli jsme vlastenci, my jsme bojovali. Nedívali jsme se, co přijde" * v roce 1937 narukoval do armády, absolvoval mobilizace * sloužil u dragounů v Pardubicích * vyrůstal s Janem Kubišem, spojil se s ním i za války * rodina Denemarkova ukrývala parašutistu Pospíšila * smrt bratra i rodičů v koncentračních táborech * byl 18 měsíců u PTP, poté zákaz hospodaření, práce ve vinařství ve Znojmě . ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama