Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desítky tisíc obyvatel Keni se v dokumentu režiséra Landona van Soesta strachují o svůj domov: ať už jsou jím slumy v chudinské čtvrti Kibera hlavního města Nairobi, nebo hliněné domky pastevců v Yala Swamp v západní části země. Do jejich života totiž vstupují vládou podporované developerské projekty, které nahrávají bohatým a mocným. Obytné domy v Kibeře, původně určené pro sociálně slabé, zabydleli vládní úředníci či lidé, kteří si mohli dovolit koupit vlastní byt. Zemědělské oblasti na západě Keni zase dominují bohatí ?bílí muži" z USA, kteří chtějí vydělat na pěstování rýže - při budování přehrady a zavodňování pozemků však neberou ohledy na starousedlíky. Příběhy Silvy, porodní asistentky z Kibery, a Jacksona, farmáře a učitele z Yala Swamp, odhalují konkrétní boj jednotlivců s politickou mašinerií. Nikdo z nich se nechce vzdát, protože v sázce není nic menšího než jejich přežití. Na odpor se proto staví v rámci svých občanských možností - účastí v prezidentských volbách či psaním oficiálních stížností. Ne každý se však narodil jako ''dítě štěstěny" ? (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

delaware 

všechny recenze uživatele

Předně, nejvíc se mi líbilo pojetí tvůrců dokumentu. Žádný černobílý pohled jedné strany, ale pěkně "černobílý" ze stran obou. Při sledovaní se neustále nemůžete rozhodnout, jestli jste více PRO "bílého muže" či PRO domorodce. Oba pohledy mají totiž něco do sebe. Bílí se snaží Keni pomoci hospodářským rozvojem, jenomže černí v souvislosti s touto pomocí vidí jen samá negativa. A není se jim proč divit. Mnohokrát již byli zklamáni a oklamáni. Ráda jsem se dozvěděla hodně nových cenných informací nejen o všednodennosti života keňského lidu, ale i o politické situaci v zemi. Jednu hvězdičku ubírám snad jen za trochu useknutý konec - třebaže s poetickým závěrem "Nikdy se nevzdáme". ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu zaujímavo poňatý dokument o moderných problémoch Kene ako štáte s vysokou korupciou. Koľko finančných prostriedkov putuje do tohto afrického štátu, jeden by sa divil. A predsa sa strácajú, nenachádzajú resp. len v malej miere toho pravého koncového užívateľa. Na jednej strane sledujeme príbeh akejsi obnovy chudobnej štvrti na okraji Nairobi, na strane druhej problémy miestnych ľudí a jej dopad s príchodom zahraničného farmárčenia. Modernizácia má žiaľ jednu zásadnú chybu - presadzovanie svojich záujmov na úkor zaužívanej kultúry a tradície. Film nám poskytne názory z oboch táborov, hlavne zo strany cudzincov v oblasti fariem je zrejmý len čisto záujem zarobiť na domácich čo najviac bez ohľadu na ich zdravie či životný priestor. Dozvedel som sa veľa zaujímavých skutočností, ku ktorým sa človek bežne nedostane z moderných masovokomunikačných prostriedkov. ()

Reklama

Reklama