Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Dosť zbytočné pokračovanie dokonalej Medenej veže. Hrdinovia Orlieho pierka majú síce vybudované sympatie z predchádzajúceho dielu, ale druhý príbeh postráda jeho sviežosť - je to už len pesimistickejšia varianta, ktorej pôsobivosť je len nostalgiou za lepšími časmi MV. Stále však zábavnejšie ako tretí počin Stratená dolina. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Orlie Pierko je iné ako Medená Veža, samozrejme tvorcovia a postavy ostávajú nezmenené (ale tak isto sympatické:). Upustilo sa od baladičnosti, tragiky a poetiky Medenej Veže a viac sa vsádza na humor. Nie tak silné a pamätné ako fenomenálna prvá časť, ale ako odychovka viac než dobré. Btw Ivan Rajniak bol skvelý herec! ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Když tenhle film běžel v premiéře, byl jsem jako puberťák zamilovaný do Andrey Čunderlíkové. Už proto musím dát vysoké hodnocení. Film řeší ve své době počínající normalizace zásadní problémy lidského charakteru, ale i skutečné svobody. Kamarádi se vracejí z vězení a jsou přivítáni s posměchem. "Odměnou" za odsezení zasloužilého trestu je odejmutí vysokohorské chaty. Jak se vyrovnat s tím, že se nemůžete vrátit ke své lásce, do svých milovaných velehor, jak jste o tom snili po celé ty dva roky basy? Jediný, kdo chlapům rozumí, je mladičká studentka; nadporučík Pardek je neoblomný, čestný muž a nemůže si dovolit, aby muži pokračovali v pašeráctví. Je to čisté furiantství, s jakým přivádějí Pardekovi pod okna nejprve ovce a potom i koně. A nadporučík se musí rozhodnout - má trvat na předpisech nebo si vzpomenout na bývalé přátelství a pomoci jim, aby opět našli svoji bývalou sílu a radost ze života? Láska k horám vítězí... Výborný film, snad ještě maličko lepší než první díl - Medená veža... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

V Orlím pírku se vracíme do Ztracené doliny, ve které se odehrával příběh Měděné věže. Nerozluční kamarádi dostávají lekce pokory a musí si projít nejednou nesnází, aby se nějak protloukli. Poetika z prvního dílu se více či méně vytratila a zbyl jen jakýsi pokus o navázání na přetrženou nit. Na příběh, který už skončil. Snaha o komické odlehčení, které se střídá s dramatickými scénami se bohužel nevyvedla příliš dobře. Skvělé herecké výkony a silné scény, které měly svůj potenciál, byly promrhány a naředěny plytkou břečkou, která vyplnila hluchá místa. Nicméně se na to dalo koukat a konec přeci jen pohladil na duši. 70% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

O poznanie slabšie ako prvý diel, aj sa tvorcovia vybrali trochu iným smerom (viac do komédie) a do iných lokalít (z hôr do doliny). Herci sú opäť skvelí, okrem Ivana Rajniaka a Ivana Mistríka ma veľmi bavil Vlado Müller ako policajt a jeho ustavične potýčky s dvojicou "chatárov". Inakšie, spomínaná dvojica je už charakterovo akási temnejšia, už sa im kvôli tomu nedá naplno fandiť. Zdá sa, akoby tvorcovia chceli naskočiť na vlnu popularity francúzskych kriminálnych komédii (napr. s Belmondom), kde hlavní hrdinovia sú darebáci, ale nebol to zrejme najšťastnejší nápad. Nejako sa vytratila tá pôvodná originalita, aj je to, najmä z počiatku, dosť strojené. Celkom ma pobavil nápad so zaľúbenou sedemnástkou, ale priznajme si, Andrea Čunderlíková nie je Milka Vášáryová (ani krásou a už vôbec nie herectvom). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Film bol nakrútený za pomoci Správy Tatranského národného parku Horskej služby vo Vysokých Tatrách a AZNP Mladá Boleslav. (Raccoon.city)
  • Andrea Čunderlíková (Tonka Surka) spomína: "Mám milú spomienku na scénu v maskérni. Mala som Ivana Rajniaka (Valer) zvádzať a dať si dole podprsenku. Samozrejme som sa nechcela vyzliecť, to bolo jasné. Povedala som pánovi režisérovi, že to teda nie. Ale on na tom trval - vraj kamera bude zozadu, nič nebude vidieť. Dohovorila som sa s maskérkou a nechala som si oblepiť prsia leukoplastom. Martin Hollý povedal: Budeme to točiť naostro, nikto tam nebude. Všetkých vyhodil. Ale chudák pán Rajniak bol vidieť z "enfacu". Dala som si dole podprsenku a on sa začal strašne smiať. Keď videl tie prsíčka oblepené leukoplastom, dostal hysterický záchvat smiechu. Aj vo filme má v tejto scéne prekvapený výraz. Tak to je preto, že som tam mala leukoplast." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama