Reklama

Reklama

Luk: Příběh jedné zbraně

  • Austrálie Tales of the Bow
všechny plakáty
Austrálie, 2002, 50 min

Pořad se zabývá zbraní, která je známá již od pravěku. Luk používali jako první ve válkách staří Egypťané. Mimo jiné jezdili na kočárech a stříleli z nich. Historické záznamy jsou o použití luku ve válce Egypťanů a Chetitů. Díky taktice Egypťanů dokázali porazit přesilu. Řekové i Římané měli luky, ale v bojích je skoro nepoužívali. Poprvé na koni lučištníka použili Asyřané. Luk se vyráběl s kompozitního materiálu. Používaly se rohy a šlachy zvířat. Germánské kmeny luky používali hojně. Normanští lučištníci dokázali rozhodnout bitvu proti Sasům. V bitvě u Hastings byla v bitvě poprvé použita kuš. Kuše měli jednu výhodu. Nepotřebovaly dlouhý výcvik. Navíc oslabený člověk může vystřelit z kuše, z luku je to horší. Své místo kuš našla až při křižáckých výpravách. Richard Lví Srdce zemřel na postřelení z kuše. Lékařům se šíp nepodařilo vytáhnout. Samurajové ovládali mistrně lukostřelbu. Japonský luk je asymetrický. Drží se více dole. Je velký jako člověk. Švýcarsko mělo jednu z největších nájemných kušových armád. Vilém Tell měl sestřelit jablko z hlavy ze svého syna a podle legendy se mu to povedlo. Anglie má nejlepšího lučištníka podle legendy Robina Hooda. Velké zkoušky se dočkal luk ve válce Francie proti Anglii v roce 1415. Pět tisíc anglických lučištníků střílelo patnáct šípů za minutu. Francouzské přesila se ukázala jako nevýhoda. Král Jindřich měl ve své výzbroji jednu zbraň, která předznamenávala konec luků. Luky nahradily střelné zbraně na střelný prach. Luk se používal dál, hlavně v Americe a Indii. Kuše se používaly až do 20 století, a dokonce i v něm. Údajně se používaly ve Vietnamu k tajným nočním operacím a za první světové války jako vrhače granátů. Luk se nacházel na všech kontinentech kromě Austrálie, tam se používal bumerang. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument je to profesionáln,í jen jsem čekal více o technice střelby a typech luků, ale je to spíše o bitvách a bojích kde byly luky použity.. ()

Rollo_Tomasi 

všechny recenze uživatele

Dokument je o vývoji luků (a kuší) a hlavně o klíčových bitvách. Když už se ale v dokumentu zmiňují i o kuších, tak se autor/ři měl/ také zmínit i o vzniku a vývoje kuše. Zmínka o kuších byla omezena jen na použití v Evropě a Blízkém východě. Taky se tvůrci dokumentu mohli zmínit i o arbaletu, což je obdoba střílející většinou koule místo šipek. ()

Reklama

Reklama