Reklama

Reklama

Kam se poděla (národní) babička?

(TV film)
Česko, 2009, 59 min

Režie:

Jiří Šindar

Obsahy(1)

Božena Němcová stvořila příběhem ze Starého bělidla dokonalý národní mýtus. Jak obstojí dnešní babičky v porovnání se svým romantickým vzorem? Režie J. Šindar Do reálného života uvedlo Babičku Boženy Němcové zejména její filmové zpracování. Byla tak vytvořena vizuální typologie idyly, vznikl autentický filmový záznam z pobytu Babičky v Národní chaloupce. Stejně tak i neustálé uvádění tohoto díla na jevišti Národního divadla svědčí o tom, že útlá knížka se prostě stala literární a dramatickou klasikou a je trvalým obrazem Babičky coby reálné postavy historického rozměru. Jako taková se babička z Ratibořic stala vzorem laskavé, moudré, shovívavé a útěšné bytosti, stala se archetypem. Božena Němcová stvořila mytologickou postavu v reálné podobě a konfiguraci, v reálném prostředí, stvořila mýtus. Jsou a budou tímto "prototypem" nekonečně laskavé babičky poměřovány současné a budoucí reálné babičky? Jaký význam má naše "národní babička" např. pro výchovu dětí? A jak se odráží ve vztazích a představách dnešních vnoučat? Autoři dokumentu se vydali po stopách (národní) Babičky v nás... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Národní klasika a diskuse o ní. Podle reakcí tímto dokumentem znuděných ostatních uživatelů asi toho o Babičce nejde víc scenáristicky vymyslet. Jsou zde i klišé, jako že staří lidé se brání moderním technologiím. Ještě se mohlo říct , že staří lidé smrdí ať je v dokumentu nějaký humor. Tvrzení, že dnešní žena ve věku shrbené babičky je kočka už dnes také nikoho nepřekvapí. Padesátiletý člověk byl tehdy brán jako hodně starý a viděl žijícího 65 letého člověka bylo výjimečné. Ve středověku se opravdu obilí na chleba získávalo hodně těžko. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Takovou pestrost pohledu na babičky (od Starého bělidla, přes domov důchodců až třeba k univerzitě 3. věku nebo eurobabičce), jsem skutečně nečekal. Podařená sociologická studia má větší sílu v první polovině, kdy víc mluví Zdeněk Mahler, který se mmj. blýskne moudrem o chlebu - "nepředstavitelném prostém vynálezu". Vzpomínka na babičku/ -y... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama