Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Něžný milostný příběh, napínavé psychologické drama, inspirativní fyzická a duševní proměna – tím vším film je a navíc i milníkem v kariéře Bette Davis, jíž přinesl už šestou nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Kouzelným způsobem tu ztělesňuje Charlotte Valeovou, starou pannu, která se vzepře své dominantní matce (Gladys Cooper, také nominována na Oscara), aby objevila lásku, smutek a nakonec spokojenost.
Ke kouzlu filmu přispívá kromě vynikajícího hereckého obsazení i hudba Maxe Steinera a improvizované gesto Paula Henreida, které se stalo klasikou: v jednom okamžiku si zapaluje dvě cigarety najednou a jednu předává Davisové. Pokud jde o romantické melodrama, je tento snímek rozhodně jedním z nejlepších, vždycky byl a vždycky bude. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok operuje s viacerými žánrami, kým sa jeden udomácni, nastúpi druhý. Melodráma sa tak snúbi s romantikou a psychologickou drámou, dokonca som na začiatku myslel, že príde aj k temnému thrilleru ( to však len preto, že som o filme nič nevedel ). Prerod Bette Davis z ušliapnutej dievčiny k sebavedomej žene je obdivuhodný a divák je celý čas na jej strane. Ako protipól je jej despotická matka Gladys Cooper, za svoje úlohy si obe určite zaslúžia uznanie. K hlbokému zážitku prispieva aj silná hudba Maxa Steinera. A pochopiteľne, aj tá kúzelná samozrejmosť s akou si Paul Henreid pripáli dve cigarety a jednu podá Bette Davis... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bette Davis dokazuje svoje mistrovství ve filmu, který mě ani trochu nedokázal strhnout. Jeho hrdinka je skvělá dokonce i její mužský protějšek je dobrý ale celkově mě film prostě spíše nudil a nenašel jsem v něm nic, co by mě dostatečně upoutalo. Přeměna z ošklivého káčátka na krásnou ale stála za to. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film o tej kráse, ktorá nie je viditeľná na vašej tvári, ale ktorá z vás cez tú tvár môže vyžarovať. Nie je to však ľahké, mnohí vám budú klásť klacky po nohy a ak je to náhodou vaša matka, o to bude ťažšie sa vzchopiť. Film priamo šitý na mieru Bette Davis a spoliehajúci sa na jej herecké schopnosti a schopnosť precítiť postavu tak, ako si vyžaduje. Tento film je návod pre menej sebavedomých ľudí, ako sa so situáciou vysporiadať. V tom je jeho nadčasovosť aj po mnohých desaťročiach. I keď vtedy boli ľudia k sebe milší, muži boli galantní a ženy to oceňovali. Dnes to máme ťažšie. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bette Davis hraje vzdycky dobre. Z teto vyhody muzete cerpat silu pri sledovani tohoto melodramatickeho pribehu ala "osklive kacatko"... Absence jakehokoliv prekvapeni a mirna predvidatelnost srazila bohuzel hodnoceni na prumer. Potesila ucast Lee Patrick, kterou muzete znat napr. z Maltezskeho sokola... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Now, Voyager sice na první pohled vypadá jako řadové hollywoodské melodrama ze 40. let, někdo by dokonce řekl, že se jedná o červenou knihovnu. Leč ono opravdu nelze propast času smazat bez znalosti kontextu. V Protektorátu jsme sice měli povětšinou s hvězdami typu Bette Davis utrum, ale dnes přece není problém si nastudovat minimálně něco k autorce románové předlohy, že. Čili Olive Higgins Prouty se proslavila dramatem Stella Dallas (1923), příběhem, který inspiroval divadelní i filmové adaptace (včetně jedné moderní s Bette Midler). Dále v letech 1931 až 1951 psala pentalogii tzv. Vale novels, z nichž je Now, Voyager třetí částí. V práci Proutyové bývá tradičně oceňován důraz na psychoterapii, kterou odvozovala z vlastní zkušenosti. Proutyová byla také osobností, která výrazně ovlivnila Sylvii Plathovou a pokud si toto všechno dáme dohromady, je nám posléze i výsledný film srozumitelnější. Nenechme se mást obalem. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (13)

  • Cyklus Vale Novels nikdy do češtiny přeložen nebyl. Nicméně v originále patří mezi nejoblíbenějších knihy Olive Higgins Prouty: The White Fawn (1931), Lisa Vale (1938), Now, Voyager (1941), Home Port (1947) a Fabia (1951). (NinadeL)
  • Film sa točil od 7. apríla 1942 do 23. júna 1942. Film bol dokončený v októbri 1942. (dwdb)

Reklama

Reklama