Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ano, geniální dokument. Je mi 21 a dokumenty o 2. světové válce sleduji už od 10 let. Hodně se mluví o tom, že tento dokument přinesl nové informace a právě tím je tak vyjímečný. To není vůbec pravda, tento dokument zabodoval pouze tím, že vybarvil historické záznamy a tím představil člověku osobitější pohled na válku. Člověk se tak dokázal vcítit téměř do každé scény, která je nám představena, prostě tu válku prožíval také. Apokalypsa má jedno velké mínus, dělali jí Francouzi. Skutečně mě nebavilo sledovat, jak Francouzi žili a "bojovali" v odboji, když totéž se dělo v téměř každé okupované zemi. Postup Spojenců směrem z Normandie na Německo se ukázal během pár minut, naopak bleskovému obsazení Francie, které tvralo pár dní se věnoval celý díl a půl a kdyby to náhodou divákovi nedošlo, vysvětlilo se mu "Ačkoliv se to neříkalo, Francouzi bojovali tvrdě a hrdinsky, zemřelo jich ....". Na druhou stranu, je to francouzský dokument, tak proč by se jeho tvůrci nevěnovali vlastní zemi. Když jsme měli ve škole dějepis, nikoho nebavila ta tuna látky ohledně 2. WW, dokonce i mě to nudilo. Někdo tady správně naznačil, že pustit tento dokument ve školách, děti během 6ti hodin znají podstatné události celé války, protože tento dokument chronologicky dokonale poskládal všechny důležité informace, náležitě je vysvětlil a dokonce ještě stihl odbočit k válce v Pacifiku (která bohužel není dostatečně vysvětlena). 90% 09.10. 2010 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velmi obecné a zkratkovité informace, pokud o WW2 neslyšíte poprvé, není tu informačně nic nového. Za to je ale třeba extra hvězdičkou pochválit filmové záběry, byť kolorizované, ale alespoň ještě dostatečně vkusně a ne křiklavě nevkusně ála německé televizní šarády. Pro školní škamny vhodný doplněk (kdyby se v nich někdy něco takového učilo, že). ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Můj první, v plné pozornosti sledovaný dokument z druhé světové války a hned trefa do černého. Určitě bych se vůbec nezlobil za více materiálu z války v Tichomoří a trochu mi chyběl mi i širší záběr událostí v jednotlivých zemích a jejich dopad na celkový průběh války, obzvlášť v kontrastu s přespříliš propíranou Francií. Ale jako úvodní přehled tématu a zároveň rozcestník pro jeho budoucí poznávání slouží Apokalypsa výborně. Nemalý podíl na tom mají vedle bohaté informační hodnoty i obarvené záběry a výborný komentář, díky kterým se do doby nedalo nevžít a s oběťmi nesoucítit. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který je obohacen o neznámé unikátní záběry zpravodajských kameramanů. Dokonce jsou zde záznamy záběrů z kamer nacistických tvůrců. Obraz nejkrvavější a nejstrašnější světové války ve způsobu zpracování látky a výkladu historie otřesných krutostí a zvěrstev je neuvěřitelně působivý. Upoutá a zaujme především svým obsahem. Zajisté zajímavý dokument, v němž si každý zasvěcenec historie dozví mnoho neznámých detailů a bezpochyby si přijde na své. Proto snímek stojí za zhlédnutí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O druhé světové válce toho vím poměrně dost, a dost mám i nakoukáno, přesto mě spousta věcí opět dokázala překvapit a to především v tom negativním smyslu. Druhá světová válka byla ještě mnohem ničivější než ta první a jediným poučením z té první bylo vyvinout lepší (=efektivněji zabíjející) zbraně. K tradičním válečným zvěrstvům jsme si dali ještě navíc bombardování bez ohledu na civilisty, snahu o vyvraždění celých národů a etnik a nakonec také atomovku. Velmi mi zatrnulo při informaci, že se uvažovalo o atomovce v souvislosti s Berlínem. Všichni v Evropě můžeme jen děkovat, že spojenci porazili Hitlera dříve, než byl podobný útok nachystán. Násilná smrt každého člověka je tragédií a ve druhé světové válce takových tragédií bylo padesát milionů… snad se tentokrát poučíme. Opět všem maximálně doporučuji a byl bych jen rád, kdyby obě řady Apokalypsy povinně všichni viděli již ve škole. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama