Reklama

Reklama

2. světová válka: Ztracené filmy

(seriál)
  • Česko Druhá světová válka: zapomenuté filmy (více)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Se vzácným archivním záznamem, díky vyčerpávajícímu celosvětovému hledání, se v této řadě seznámíme s deníky a zdrojovými dokumenty, abychom mohli následovat osobní příběhy těch, kteří bojovali ve významných bitvách. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne dokument výlučne z amerického pohľadu, a preto sa venuje len americkej armáde a prevažne vojne s Japoncami. Na druhej strane sú to vzácne svedectvá a zábery, ktoré bežne v iných dokumentoch ukázané nie sú. Na zamyslenie je tá vernosť Japoncov, ktorú nedokázali Američania pochopiť. Všade, kde prišli, civilné obyvateľstvo radšej po tisícoch páchalo samovraždy než uznať porážku. Realizmus a naturalizmus v jednom. Zábery nie sú krásne vyretušované a digitálne upravené, ale aj takéto zrnité majú svoju veľkú hodnotu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

I kdyby byl díky obsahu unikátních obrazových materiálů sebezajímavější, nedám pět hvězdiček historicko-dokumentárnímu pořadu, kde mi (v českém znění tuzemský) komentátor blábolí cosi o "nacistických spárech" (doslovná citace z druhé části). Otázkou pak zůstává, je-li to problém skutečně přesného překladu originálního znění, nebo si zas přihřívaly polívčičku nějaké podělávky z naší dávno >veřejnosrádní< televize. Každopádně takové tendenční fráze jak z nějakých bolševických padesátých let v současném seriozním "dokumentárním" filmu (navíc k tomu s odstupem více jak šedesát let po událostech, které popisuje) nemají co dělat. - - - P.S. Ale ono asi stačí nahlédnout na rozhovor s >odborným poradcem< (viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10327192882-druha-svetova-valka-zapomenute-filmy/211382550080002/bonusy/6227-rozhovor-s-odbornym-poradcem-radkem-panchartkem/ ) a člověku začíná hnedle cosi docházet, kteří další >odborníci< s podobným espritem makali na české verzi se už želbohu na stránkách ČT nedozvíme. - - - - - (Se zájmem a lehkou rozmrzelostí nahlíženo v pondělní dubnové večery na >zapomenutém prostoru< , hodnocení 25., komentář zde jako první - 23.4.2012) ()

Reklama

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Hezky odvyprávěné a sestříhané příběhy lidí, kteří se podíleli na tom dosud největším válečném konfliktu na zemi. Je to mnohdy sirové a depresivní, většina příběhů je vyprávěna obyčejnými lidmi, pěšáky, sestrami v nemocnicích a piloty stíhaček, takže se zde nekoná staré pozlátko alá paměti generála McArthura v křesle s vínkem a doutníkem ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že dokument bere válku jako celek a není rozdělen na válku v tichomoří a v evropě. Jde tak, jak šel čas. Tato varianta má ale i nevýhody. Je to totiž na úkor informací a chybí ještě linie s východní frontou. Zatímco u série Vietnam in HD je jasné, o čem dokument bude, tady je to horší. Je to dokument americký a výsledek je tomu podřízen ( ostatní spojenecké akce pouze letmo zmíněné nebo vůbec opomenuty). Vzpomínky veteránů jsou sice emotivní, místy ale převažují nad výkladem, což je škoda... Přesto je to ale zajímavý dokument. Znalosti mám odjinud, takže nové záběry a vzpomínky veteránů jsou pro mě jen a jen přínosem. V tomto duchu bych uvítal i další série (Korejská válka, Afganistán vs. SSSR, Irák vs. USA (obě verze) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Série, jejíž neobvyklé chronologické řazení množství dílčích válečných operací v Tichomoří i na evropském bojišti může pro diváka představovat klad nebo zápor. Nad zpracováním i zajímavými osobními svědectvími většinou vyčnívá unikátnost převážně barevných záběrů. (Mládežníky pak může v původním znění překvapit účast LL Cool J-e, který propůjčil hlas vzpomínkám jednoho z účastníků). 3-4* ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama