Reklama

Reklama

Hlava

(TV film)
  • Velká Británie Head, The
Velká Británie, 2006, 58 min

Obsahy(1)

1. 9. 1939 bylo Polsko napadeno Německem. 17. září bylo Polsko napadeno také z východu - Rudou armádou. Zatímco nacistické jednotky SS odváděly nepohodlné občany do koncentračních táborů, Sověti měli jiný postup. Veškeré přeživší důstojnictvo polské armády internovali v táboře a v roce 1940 odvezli do katyňského lesa. Tam byli všichni popraveni a zahrabáni do hromadných hrobů. Po válce byla vina házena na nacisty. Na první pohled je historie lebky Ludwika Szymanského, důstojníka z Krakova, téměř neuvěřitelná. V roce 1943 probíhaly v katyňském lese exhumace obětí za přítomnosti mezinárodní komise soudních lékařů, kteří pomáhali identifi kovat těla. Jedním z nich byl i Helge Tramsen z Dánska. Každý lékař si náhodně vybral jedno tělo, které nakonec pitval. Tramsen odjížděl do Ruska s tehdy obecně přijímaným názorem, že za hromadné vraždy je odpovědné Německo. Když ale viděl na vlastní oči tu hrůzu kolem, stav těl i nalezené dokumenty, které měli důstojníci u sebe, nabyl přesvědčení, že vraždy mají na svědomí Sověti. Tušil, že dokazování viny bude hodně složité. Chtěl uchovat doklad o zločinu, a tak prostřelenou lebku důstojníka, kterého pitval, odvezl tajně do Dánska. Nějakou dobu ji měl u sebe doma. Bál se sovětské pomsty. Až po letech ji předal do Ústavu soudního lékařství. Tam ležela zapomenuta až do objevení, kdy se roztočil kolotoč událostí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jde o dánský dokument nazvaný českým názvem Lebka, který se vysílal kdysi v neděli na ČT 2 v rámci večera věnovaného Katyni. Je to dokument o hledání osoby, které patří jediná z Katyně dovezená lebka. Zkoumal ji forensní patolog, jehož život následně sledujeme. Hodně táhlý, nijak záživný dokument, který je zajímavý především původními záběry a fotkami. Hudba: Jacob Duus, Kåre Linderoth Jacobsen ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele

Takových slabších 60%. Dokument se váže k velice zajímavému a vážnému tématu. Nechci, aby to znělo nějak neuctivě, ale ono mě moc "nezajímá", čí ta hlava byla. Mě zajímají fakta o těch událostech, kterých se mi zde moc nedostalo. Chápu, že pro rodiny zúčastněných je to opravdu důležitá věc, ale mě spíše zajímají souvislosti a fakta. I přesto má tento dokument něco do sebe, ale chybělo mi v tom více historických fakt. Mnohem více mi dal film Katyň. Howgh! ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama