Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Aucklandu (S08E26)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Otto Kallus

Kamera:

Martin Čech

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do nejospalejší světové metropole, vesničky s českými kořeny a za tajemstvím chuti novozélanského vína... Přestože má Auckland podobnou rozlohu jako například Londýn, je to nejřídčeji osídlené velkoměsto na světě. Na ospalé poměry třímilionového Nového Zélandu se možná jedná o pulsující metropoli, ale v porovnání se zbytkem světa se nabízí spíše srovnání s provinčním městem. Několik „nej“ ale Aucklandu upřít nelze. Jde o největší polynéské město a také velkoměsto, které jako první ozáří paprsky vycházejícího slunce. S trochou nadsázky by se dalo říct, že zatímco místní finančníci počítají své výdělky, burza na Wall street se teprve probouzí. Snad i to je důvod, proč v určitých ohledech je Auckland a s ním i celý Nový Zéland v lecčems napřed. Právě tady totiž poprvé vyšly k volebním urnám i ženy. Boj za práva slabších a účast v nejrůznějších dobrovolných prospěšných spolcích (od starosti o imigranty až po členství v záchranářských četách) patří k dobrému bontonu Novozélanďanů. Při naší cestě po severní výspě Nového Zélandu jsme ovšem nezůstali pouze v ulicích města. Vydali jsme se i na okolní proslulé vinice, za krásou sopečných pohoří i do nedaleké vesničky, kterou založili čeští kolonizátoři, kteří vůbec netušili, že jejich zemí zaslíbenou bude bažinatá krajina obklopená buší a nebezpečnými Maory. O přetěžkých začátcích nového života však dnes tento utěšený kout světa ani náznakem nesvědčí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 6/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Prostředí 10/10/// +hudba z filmu Piano, krásné záběry -přišlo mi to krátké, koukal bych dál/// Hodně vzdálené místo, vlastně u našich protinožců .-) Takže úplně jiné, než jaké známe. Ale člověk by se tam hned vydal a vychutnával si tu krásu přírody jakou Nový Zéland nabízí. Opět část u které se dá příjemně relaxovat./// Celkem 78%/// ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdařilý medailon jednoho z největších měst na jižní polokouli; Nový Zéland je svérázným výběžkem stále většinově anglosaské Evropy. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama