Reklama

Reklama

Kino Karavan

(festivalový název)
  • Rumunsko Caravana cinematografică (více)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává na začátku 60. let v Rumunsku. Do zapadlé vesničky v horách přijíždí nákladní auto s důležitým posláním. Do technologií netknuté krajiny přiváží sovětský propagandistický film. Mladý zapálený agitátor Tavi chce svůj úkol splnit na 120%, ovšem prostota místního obyvatelstva a souhra nešťastných náhod mu neustále házejí klacky pod nohy. Zatímco se Tavi snaží najít viníka domnělé sabotáže ve zpomaleném pasáčkovi krav a zmateném starostovi, vstupuje na scénu dívka, která mu dá názorně pocítit, že člověk je jen bytost svazovaná biologickými potřebami. Humorná nadsázka a měkkým světlem prodchnuté krásné záběry z prostředí transylvánské krajiny provedou diváky až do nečekaného konce příběhu. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zbořením idylické nálady během posledních pár minut tu už bylo, dokonce na materiálu komunismu. Na rozdíl od Unaveni sluncem postrádá Munteanův film onu absorbující atmosféru i divadelně vyprofilované postavy. Místo toho skýtá poněkud ospalé panoptikum "chytrých horákyň", které zkoušejí přechytračit moc. Což v 50. letech nemůže skončit jinak než průšvihem. Vleklé tempo a nezáživné dialogy ještě podtrhuje rezignovaně statická kamera... nechci tvrdit, že to nemá atmosféru a že závěrečný zvrat není vítaným (ač očekávaným) osvěžením. Kino Karavan je navzdory výtkám solidní podívanou s přívětivou atmosférou rumunské vesničky... jenže náměsíčnou dramaturgii a celkovou plochost nelze schovat za atraktivní kulisy odsudku komunismu. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Muj osobni favorit na viteze Febiofestu. Neuveritelna symbioza vsech faktoru s pozitivnim vlivem na divaka - blizke tema, humor, spad, prirozene zvraty, atmosfera, na pohled pritazliva formalni stranka, silny konec. Dalsi z preciznich prispevku rumunske nove vlny, skoda, ze se do mimofestivalove distribuce dosud dostaly jen 4 mesice, 3 tydny, 2 dny. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: snímek se zúčastnil Febiofestu 2010 v soutěžní kategorii Nová Evropa. komentář: A to se podívejme, Rumunsko vystrkuje růžky se svou komunistickou tragikomedií. Postavený je na základech, které Vám přijdou něčím známé, typická vesnička, ústřední dvojce fungující jako typ buddies. Řidič a asistent mi v některých svých pasážích připomínal svou polohou Buda Spencera. Příběh se odvyjí svým volným tempem, stejně jako ubíhá čas v zapadlé Rumunské vesnici. Zničeho nic jste postaveni před vygradování a jste takříkajíc "znásilněni" závěrem. ()

Reklama

Reklama