Reklama

Reklama

Svědomí „hrdinů“

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 29 min

Režie:

Miroslav Kačor

Obsahy(1)

Dokument natočený skupinou Nezávislý copyright 08 je pohledem na odboj bratří Mašínů, Václava Švédy a Zbyňka Janaty a Milana Paumera očima obětí, lidí z obce i předsedy senátu.
Chvályhodnou snahu o pohled z druhé strany však brutálně narušuje čtení z výslechových protokolů zadržených členů skupiny. Kdo ví, jak v 50. letech probíhaly výslechy, si jistě udělá o hodnověrnosti takových slov vlastní úsudek. (sator)

(více)

Recenze (12)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jestli už chcete vidět pořádnej dokument který vás zahrne především fakty na téma bratří Mašínů a takzvaného třetího odboje, tak se koukněte na tenhle. V žádném případě není objednaný komunisty jak tu tvrdí někteří rádoby odborníci jenom má tu smůlu, že z těch kreténů a sociopatů nedělá hrdiny, ale snaží se také vylíčit pocity příbuzných jejich obětí. Jasně teď mě tu můžete všichni označit za komunistu, ale já tvrdím, že Mašíni nebyli nic jinýho než obyčejní vrazi zaštiťující se pěknými ideály sloužícími jenom k obhájení jejich činů. Takže si to shrneme podříznout svázanýho esenbáka co se nemůže bránit je odboj? jasně byla to komunistická svině a nic jinýho si nezaslouží! a dobrovolný hasič který dělá svoji práci je taky komunistická svině? no jistě!!! měl přeci uniformu!! Jenom tak mimochodem zavraždění spoutaného zajatce se bralo jako zločin i v dobách války, to jenom tak pro připomenutí. Na druhou stranu tenhle dokument není nijak tendenční, kromě toho, že nás zahrne fakty přináší pohled jedné i pohled druhé strany a dospěje k faktu, že jak už to bývá, tak nic není jednoznačné a pravda je někde uprostřed a o tom by dobrý dokument měl být ne? škoda, že nebyl delší, přeci jenom za necelou půlhodinu se toho moc nestihne. Ps a mimochodem koukám, že v Sadský kde mají mimojinné luxusní jezero kam se jezdím koupat mají v radnici i pěkný voly, když udělili Mašínům čestný občanství to co tam mlel ten radní to bylo fakt moc To co pak řeknou náctiletí studenti, kteří o historii vědí jenom to co se jim snaží nakecat dnešní učebnice dějepisu a co je předkládáno jako nezvratná pravda to už se nedá brát vůbec vážně.85% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Vadasova ideologicky špatného dokumentu (Vadas nikdy nedá slovo protistraně a vybírá si jen, co se mu hodí do krámu jeho teorie), je zde jasná snaha ukázat věci z pohledu těch nejbližších a nejzangažovanějších lidí. Těch, co Mašíny znali osobně nebo se s nimi setkali. Což je docela logické, pokud chcete natočit dokument o nějaké osobnosti. Že jednotlivé výpovědi nejsou pozitivní, nutí k zamyšlení. Jestliže byli Mašínové už od dětství problematické osobnosti, asi to s jejich údajným odbojem nebude takové terno. ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Mašínové byli vrazi. Svázaného senebáka uspaného chloroformem podřízl Ctirad Mašín jak podsvinče. To není přeci žádné hrdinství... A to bytostně nesnáším komunismus, ve kterém jsem prožil skoro půlku dosavadního života. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Komunisté si objednali dokument o skupině bratrů Mašínů a jelikož, jak s oblibou rudí předáci tvrdí, je KSČM demokratickou stranou, dostala v tomto dílku prostor i strana hájící tehdejší odbojáře. Nevím zda to byl záměr či ne, každopádně právě obhajoba z úst členů junáckého oddílu nesoucího jméno obou bratří, zastupitele města Sadská, které udělilo Mašínům čestné občanství, a Přemysla Sobotky, tehdejšího předsedy senátu, podtrhla jednoznačnou tendenčnost, nad kterou by nejeden propagandista zajásal. Proti nim totiž stáli pozůstalí po mrtvých, které skupina při svém útěku nechala za sebou. A tak se člověk dozvěděl, že tatínek policajt byl moc hodný člověk, spolehlivý, hrál výborně pfotbal atd. a v podobném duchu se vyjadřovali i ostatní rodinní příslušníci. Dramatický hlas ne nepřipomínající dikci Brožové-Polednové s pozadím v podobě laciné rádoby dojímavé hudby jen potvrzoval, za jaké strany vítr fouká. Hnus. 0% R.I.P. Ctirad Mašín ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Dokumentu lze především vytknout přílišnou zkratkovitost (holt toto není téma na půl hodiny) a dále „klusákovinu“ s vypovídajícími pubertálními junáky. Z druhé strany vzato, jelikož mnoho nominálně dospělých apologetů a adorujících se vyjadřuje v podstatě shodně, tak úplně od věci to také není, ovšem buď jak buď působí to Daliborkovsky lacině. Rovněž mi vadilo čtení z výslechů, které jednak opravdu nemusely zachycovat upřímná autentická svědectví, ovšem zejména proto, že ono by bylo bývalo daleko výživnější nechat k tématu promluvit samotné protagonisty, resp. použít úryvky z rozhovorů s nimi (předpokládám, že k tomuto autor filmu nedostal souhlas). Upřímně ale nechápu tu až tak výraznou zaťatost (postavenou zhusta na argumentaci ad hominem vůči tvůrci) proti záměru poskytnout lidskou tvář několika zabitým lidem via výpovědi pozůstalých. A jestliže tu někdo dokonce šermuje Polednovou, měl by si možná napřed přečíst, co zde sám ani ne tak k samotnému dokumentu jako k tématu takovému nacintal… ()

korok 

všechny recenze uživatele

Poměrně krátký dokument o odbojové skupině bratří Mašínů, jejich činech na českém území, útěku do západního Německa se nevěnuje téměř vůbec. K tomu doporučuji německý dokument stanice ARD - Der Luckauer Krieg. V tomto dokumentu je dán prostor oběma stranám a dokument se jakoby tváří objektivně, kdo však "čte mezi řádky" pochopí, že je spíše zaměřen proti Mašínům. Existuje pak i stejnojmenná kniha, která je doplňkem k tomuto dokumentu. Tam už si autor na nic nehraje a doslova z toho číší snaha co nejvíce zdiskreditovat a obvinit a odsoudit tuto odbojovou skupinu. Nevím jaký měl autor názor na protinacistický odboj, při kterém taktéž umírali slušní lidé (budeme také protinacistické odbojáře odsuzovat?), ale mě přijde, že zatímco tvrdý odpor proti nacismu je žádoucí a pochopitelný, tak proti komunismu odbojáři stejné či podobné metody používat nesmějí, jelikož komunisté jsou ti "hodnější". Což je pro mě, jako pro člověka, který mezi oba tyto zvrácené a zvěrské režimy dává rovnítko, zcela nepřípustné. Spíš je smutné, že slušní lidé nosili uniformy jako ty od SNB. Oni jsou spíše obětí komunismu, nikoli Mašínů. Mašíny a jim podobné (třeba organizace Černý lev 777 - taky zajímavý příběh) si komunistický režim stvořil svým chováním sám. Bohužel. § 3 zákona č. 198/1993 Sb. o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu: "Odpor občanů proti tomuto režimu, který ať již jednotlivě, či ve skupině na základě demokratického přesvědčení politického, náboženského či mravního odbojem nebo jinou činností nebo vědomě a veřejně vyjadřovali, na území státu i v zahraničí, a to i ve spojení s cizí demokratickou mocností, byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty." ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Dokument na téma odbojové skupiny bratří Mašínů, který je natočen pouze z jednoho úhlu pohledu. Co mě zaujalo: obhajovat příslušníka SBN tím, že to byl jinak dobrý člověk, kterého mělo okolí rádo, který hrál dobře fotbal atd. Koneckonců šlo o slova syna oběti bratří Mašínů. Slovo však dostali i příznivci Mašínů. ()

Jimy odpad!

všechny recenze uživatele

V případě bratří Mašínů a jejich odbojové skupiny se jedná o velmi choulostivé téma. Označovat je jako vrahy, nebo snad dokonce teroristy, však považuji za absurdní. Pokud si jejich jednotlivé akce dám do kontextu s tehdejší dobou a jejími událostmi, dostanu o celé záležitosti úplně jiný obraz. Pokládám si zde otázku, jestli o někom, kdo stál za komunistickým režimem a byl členem jedné z jeho represivních složek, lze říct, že stál mimo jakoukoliv odpovědnost. Dokument do jisté míry poskytuje prostor pro vyjádření názoru oběma stranám, ale ve výsledku je spíše negativně zaměřen vůči Mašínům a jejich skupině. Navíc byl tento dokument financován předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, což také o lecčems vypovídá. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod řeknu, že Mašínové jsou sprostí vrazi a nic neomluví jejich jednání. Vezmeme-li si to jinak. Kdyby zavraždili politiky, když už...estébáky a další vlivné činitele, lze mluvit o jejich boji proti komunismu. Boj v případě bratrů Mašínových, Václava Švédy, Zbyňka Janaty a Milana Paumera však byl ukrást peníze, zbraně a frnknout do zahraničí. A ať mi nikdo nevykládá, že nevinného pokladního museli zastřelit. Opravdu nešlo jen mu ukrást peníze a nechat ho omráčeného? A co policisté. Proč museli střílet policisty, táty od rodin. Jak je řečeno, jeden dokonce uvažoval po změně režimu o odchodu. Ne každý policista byl totiž parchant a rozhodně ne ti běžní obyčejní. K samotnému dokumentu je třeba říct, že se opírá čistě o výpovědi těch, kteří navrhli Mašíny na vyznamenání, rodiny pozůstalých a starostu, který udělal z Mašínů čestné občany. Správně řečeno pak to, že v dokumentu zazní výpovědi z výslechů, které ale mohli být vynuceny. ()

Reklama

Reklama