Reklama

Reklama

Objevování pravdy - Série 1 (2005) (série)


Čáry v Nazce (S01E10)

(epizoda)
  • USA Secrets of the Nasca Lines

Obsahy(1)

Čáry a obrazce v oblasti Nazca v jižním Peru jsou pro archeology stále záhadou. Po staletí si lidé, přecházející tyto pláně, všímali podivných čar v písku. Netušili, co vlastně vidí. Teprve pohled z letadla znamenal převrat: když se piloti podívali dolů, užasli. Až teď mohli vidět, že tyto čáry jsou součástí obrovského komplexu geometrických obrazců - geoglyfů. Kdo je vytvořil a proč? Zrodila se záhada nazkanských kreseb. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

exitak 

všechny recenze uživatele

Nepřináší naprosto nic nového. V některých scénách je dbáno spíš na posílení dojmu hlavního průvodce, jakožto amerického hrdiny, než na vyzdvižení fakt. A scéna kde asi 6x opakuje, že našel nový 20 metru velký obrazec na místě, které už vidělo tisíce lidí, je fakt úsměvný, skoro stejně jako když se vrhá v šatech pomoct rybářum... Zajímavá jsou samotná fakta ale ne zpracování dokumentu. ()

Ceres odpad!

všechny recenze uživatele

Už jen ten úvod mi dal jasně najevo, co tohle bude za shit. Týpek, co si hraje na Indiana Jonese a stejně není schopen přijít vůbec na nic. A vždycky mě fascinuje jak každej ví, jak se to dělalo, ale neví proč. Pěknej blábol, neví vůbec nic!! ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká světová záhada, ale ve své podstatě nic převratného ani objevného, všecky ty teorie (těch 5 hlavních, bohužel stále nepřímých, účel obrazů živočichů je stále neznámý) související s geoglyfy v náhorní planině peruánské Nazce jsem už s dřívějška znal. Tak hlavně že americký dobrodruh, po všech jeho úvahách a srovnáních měl nakonec zcela evidentně jasno, a ne jinak:-) Shodli se kupodivu i na tom, jakou že sofistikovanou technikou ty obří obrazce tvořili (že to prý tak šlo), ale jestli věděli co vůbec tvoří (vždy největší z nich měří až 285 m a to si přiznejme není jen tak, to bez plánů a složitější technologie prostě nejde) a hlavně že ta krása (celý ten design) je vlastně vidět jen ze vzduchu (kdy někdy je zapotřebí až 1000 stop), na to zde odpověď nezazněla a nezná ji ani oficiální věda:-) Proč by někdo tvořil něco, navíc tak složitého, aniž by to někdy spatřil v celé své kráse? Avšak i nadále, už od školy je nám tvrzeno, že v těchto dobách žili jen velice primitivní lidé. Primitivní lidé, kteří třeba v Baalbeku severovýchodně od Bejrutu v Libanonu, tisíce let př.n.l., ručně nejméně čtvrt míle, přesouvali masivní bloky kamene, kdy některé z nich vážily až 1000 tun, aby je mohly vztyčit v zeď! Zpět k Nazce; Přitom třeba experiment s létajícím balónem (který byl vytvořen z materiálů, kterými staří indiáni v té době disponovali, různá rostlinná vlákna, bambus, v nazkanských hrobech byla nalezena látka, jejíž hustota je větší než tkaniny vyráběné dnes, a její propustnost vzduchu je menší, než u látek z kterých se dnes dělají padáky) byl svého času rovněž uskutečněn a dopadl dobře, o tom tady rovněž ani zmínka. Tímto by tedy mohlo být vysvětleno mnoho..Ale i kdybychom akceptovali tuto teorii, pak stále nemáme a nezmáme odpověď na otázku, proč byly tyto obrazce a linie tvořeny a jestli za nimi stáli skutečně indiáni? Staří čar je například odhadováno až na 10000 let! Tak si to přeberte.. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to spíš jako propagace sebe sama a video z cesty než jako osvěžující dokument s novým náhledem. Absolutně žádné nové informace - ztráta času. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama