Reklama

Reklama

Ta naše povaha česká: Jízda vlakem naší krajinou

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2005, 28 min

Obsahy(1)

Co všechno můžeme také zažít v rychlících a na nádražích. Jak u nás vypadá cesta vlakem i ostatní služby, které k cestování neodmyslitelně patří, přiblíží dokument z cyklu Ta naše povaha česká. Nádražní budovy, interiéry i exteriéry vlaků, sociální zařízení, nádražní restaurace, obsluhující personál, to vše jsou střípky mozaiky českého cestování, která se ani zdaleka nepodobá té západoevropské... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výprava pár vlaky po pár nádražích převážné naší české krajiny. Prostřihy do zahraničí jsou dosti nefér (rozdílná mentalita, finance, priority...), ale záběry na nádražích jsou zase k breku. Ovšem po 5ti letech, které od natáčení pro cyklus Ta naše povaha česká utekly, by si česká nádraží zasloužila další inventuru... Hurá na koleje! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Dokumentární zhruba půlhodinový film, ve kterém jsou diváci zváni na projížďku českými vlaky po České republice a na exkurzi po českých vlakových nádražích, a průvodcem je Aleš Juchelka. Na rovinu se přiznám, že vlakem jezdím rád a dálkové autobusy vůbec nevyužívám, vždy dostane přednost vlak. A v tomhle směru, tedy část, kdy průvodce tímto filmem jezdil vlakem, jsem nenašel jediné negativum. Že někde nefunguje jídelní vůz, to bych pominul, kdo z nás má peníze na utrácení za jídlo a pití ve vlaku, že? A jinak se nikde neobjevil nějaký výraznější problém. Ale ta exkurze po vlakových nádražích stála za to. Zaplivané bufety a hospody, kde jsou vidět i děti nesoucí pivo, k tomu povalující se nešťastníci bez domova a navrch partička mladých teenagerů, která se na jednom z vlakových nádraží schází. To už byl mnohem zajímavější vhled do života českých vlakových nádraží. Ale musím na tomto místě zkonstatovat, že jsem velmi rád za naše českobudějovické vlakové nádraží (když někam cestuji vlakem, tak vždy z tohoto nádraží), kde je to pohodové, dá se říci i udržované a kde se cítím vždy v bezpečí a v pohodě (bohužel takováto nádraží v tomto dokumentu k vidění nebyla). Ale celkově mě potěšilo, že se vůbec Česká televize do tohoto dokumentu pustila a rád jsem se na tento dokument podíval. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Kdy ? A jak ? Dnes to není o moc jiné, jenže tenkrát jsme si jízdu vlakem ještě mohli skoro užívat. Dnes jsou v módě protihlukové bariéry a z vlaku už toho není moc vidět. ()

Hrdia 

všechny recenze uživatele

Na dokument jsem se podíval teprve na jaře 2013, ale přesně popisuje situaci u ČD v době, kdy jsem jako student trávil 8h týdně ve vlaku na trase Česká Třebová - Opava/Karviná, tedy téměř podobné ,po které se vydává na svou cestopisnou reportáž Aleš Juchelka. Dokumentu se nedá po obsahové stránce nic vytknout a kdo zná nádraží jako Bohumín, Přerov nebo Pardubice musí uznat, že byli autoři ještě celkem shovívaví. Na druhou stranu mohl být dokument obsáhlejší a zmapovat více tras a nádraží nebo dokonce vytvořit více dílů, což by si celkem zajímavé téma zasloužilo. Na závěr musím zopakovat co už zde píše kolega přede mnou a jsou to i slova, kterými i v dokumentu Aleš na úplném konci přislibuje a to druhý díl. Myslím, že za těch 8 let od dokumentu zažívají dráhy velkou renesanci a zejména po vstupu konkurence na trh se mnohem zlepšily nejen vlaky, ale konečně už i některá nádraží (Praha hl. n.). ()

Reklama

Reklama