Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument o inspirativním odkazu Františka z Assisi, jedné z nejvýznamnějších osobností v evropských kořenech a kulturní tradici. Osobnost Františka z Assisi je jednou z nejinspirativnějších v evropských kořenech a kulturní tradici. Přes hradbu osmi staletí oslovuje nejenom křesťany, ale i muslimy, nebo ty, jimž jsme si zvykli říkat bez vyznání. Františkův jazyk umí být univerzální a přitom ne bezzubý. Františkánských témat je spousta: vztah člověka k přírodě, jeho místo v kosmu, smysl utrpení, pokora, chudoba jako dar, mezilidský dialog, rytířství ducha, oběť, láska.
Dokument představuje neobvyklou postavu lidských dějin, neboť svatý František z Assisi patří k výjimečným postavám evropské civilizace, k těm lidem, kteří významně ovlivnili myšlení lidí své doby, ale i směřování společnosti směrem k budoucnosti, resp. naší přítomnosti.
Františkovou metodou byla pokora, nikoliv podlézavost nebo služebníčkářství. Byla to těžce vydobývaná pokora, která mu umožnila stát rovně, pravdivě, poctivě a silně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Exemplární případ, kdy se z filmu se slibným potenciálem stane pro diváka obtížně vstřebatelný celek kvůli naddimenzovanému komentáři. Verbálních informací je tolik, že aby se všechny do filmu vešly, musejí se nacpat dokonce i pod závěrečné titulky. Jako rozhlasové pásmo by to bylo dobré, tady se ale divákovi bohužel nikterak neulehčuje možnost zpracování informační záplavy nebo dokonce kontemplativního vnímání pomocí jinak docela pěkné obrazové (a trochu tuctovější hudební) složky. A to je vzhledem k tématu určitě škoda. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Stejně kvalitní jako předchozí Schmidtovy dokumenty. Bohužel pro ně dali diváci přednost slabé pohádce na ČT 1, takže sledovanost tohoto díla asi velká nebyla. K "Bláznovi" jen malá výtka: je tu příliš mnoho informací a filmového "kouzlení" na ploše omezené 57 minutami. Chvílemi dalo zabrat vychutnat si souběžně obraz i komentář. Ale možná je to jen můj problém. ()

Reklama

jichola 

všechny recenze uživatele

Přiměřeně poučné, přiměřeně mystické veřejnoprávní dílo s příjemným komentářem Marka Ebena a režiséra O. M. Schmidta, u kterého, nemůžu si pomoci, pořád čekám trochu jiné blázniviny... Největší přínos pro mě jsou výklady významu některých slov, máme v jazyce obrovský zdroj autentického poznání ne snad reality nebo minulosti, ale toho, jak lidé některé jevy vnímali a hodnotili. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o sv. Františku z Assisi, i když ne tak dobrý jako loňský výtvor Otakára Schmidta o svatém Vojtěchu. Přesto i zde bylo divákovi předloženo velké množství informací, které byly dokresleny zajímavými záběry. Informací ale bylo tolik (některé byly dokonce zbytečně i několikrát opakovány), že se režisér nemohl zaměřit také na "hranou" stránku dokumentu, pro kterou už nebylo místo. Celková koncepce dokumentu tak už nebyla natolik originální jako u sv. Vojtěcha. Také jsem čekal trochu jiné směřování dokumentu - místo životopisných informací bych více ocenil hlubší představení Františkovy filozofie. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najlepší dokument O. M. Schmidta, ktorý som videla. Veľa nových informácií ( a to som si myslela, že životopis sv. Františka dobre poznám). Malé výhrady voči scenáru mám, ale nie sú podstatné. Nie je to dokonalé, ale z lásky a úcty k sv. Františkovi - maximum. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama