Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument o tajemném mystikovi středověku. Mistr Eckhart je vědec i mystik a není v tom rozporu. Aniž by popřel zásady starého světa, světa svých současníků, odhaluje barvy světa nového. Nezavrhuje to staré, ale dívá se na ně novýma očima, vidí nové souvislosti a nebojí se o nich mluvit. Není revolucionář, své chápání světa předkládá s pokorou opravdu dospělého člověka, a přece otevírá novou epochu.
Dokument přestavuje člověka, který uprostřed středověkého černobílého světa poukázal na pestrost a bohatství skutečnosti, která nás všechny obklopuje. Respektuje řád a chápe nutnost jeho dodržování, ale nezůstává na povrchu, zajímají ho motivy, důvody lidských činů. Nutí přemýšlet, ale i důvěřovat. Vede k používání rozumu, ale nevzdává se mystiky, dokáže vnímat, že tyto dva způsoby chápání světa spolu úzce souvisejí.
Mistr Eckhart byl jedním z těch, kteří kladli základy novověkého myšlení. I když od jeho narození letos uplynuly tři čtvrtiny tisíciletí, jeho odkaz zůstává dodnes neobyčejně živý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nepříliš šťastně pojatý dokument, zvláště vizuální stránka je příšerná - místo aby soustřeďovala, soustřeďuje se na rozptylování. Na rozdíl od (ve filmu zobrazené) knihy "Mistr Eckhart a středověká mystika", kterou uspořádal právě Jan Sokol, působí filmový dokument plytce a chaoticky. Tak alespoň jeden krátký, ale stále platný citát z německých kázání "Reden der Unterweisung": 'Die Menschen sollten nicht soviel nachdenken, was sie tun sollen, sie sollten aber bedenken, was sie sind - Není třeba, aby lidé přemýšleli tolik o tom, co mají dělat, nýbrž o tom, co jsou'. (Pro znalce ještě originál v mittelhochdeutsch: 'Niht engedenke man heilicheit ze setzenne ûf ein tuon; man sol heilicheit setzen ûf ein sîn'.). Možná právě tato myšlenka inspirovala kdysi oblíbeného humanistického filosofa (člověk jaký by měl být, ne jaký je) Ericha Fromma ke knize 'Mít, nebo být?', o níž se v dokumentu letmo zmiňuje Dominik kardinál Duka. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Eckhart by si zasloužil i celovečerák. Fascinující postava v dějinách (křesťanského) myšlení. A ani komentovaný dokument není vůbec špatný (smysluplné a ulehčující členění v oblasti Eckhartova zájmu, kdy o každé z těchto oblasti pojedná jeden odborník; rád poslouchám Sokola i Marka Orko Váchu), na to, že se jedná - pochopil-li jsem to správně - o školní cvičení. Pro zájemce, stále je v internetovém archivu České televize, tam jsem si ho taky neplánovaně našel. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Páně Sokolův výběr textů mistra Eckharta jsem druhdy přečetl, ale asi nemohu říci, že pochopil. Občas mi to připadalo skoro až ateistické. Dokument není špatný, ale dost mi tam překáží pan Duka. Jeho Eminence je natolik tělesná, že mi nějak nepasuje k té křesťanské mystice, kterou mám spojenou (možná chybně) s askezí. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama