Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v zastoupení byla natočena v r. 1987 podle románu Jana Zábrany.  V devadesátých letech vyvolalo diskuzi tvrzení, že spoluautorem je spisovatel Josef Škvorecký. Ten o své anonymní spolupráci na třech detektivních příbězích s Janem Zábranou píše: "...rukopisy jsou zřetelně psány mou rukou. Navíc jsme do třetí detektivky, Vražda v zastoupení, vložili akrostich vytvořený z počátečních písmen prvních asi dvou desítek kapitol, který zní: Škvorecký et Zábrana fecerunt iocolum, tj. že Š. a Z. si dovolili žertík... žertík mě pobavil ještě v exilu, když jednu z těch detektivek zfilmovala brněnská televize..." (Literární noviny 22. 5. 1996).
Napínavý příběh o lidech, kteří neztrácejí víru v život, se odehrává v roce 1941 v pronacistickém prostředí. Mladý soukromý detektiv Pivoňka je pověřen pátráním po vrazích šéfredaktora kolaborantských novin. Pomáhá mu jeho přítelkyně Boženka, toho času barová swingová zpěvačka. Do hlavních rolí obsadil režisér Vladimír Kelbl Zdeňka Černína a Natálii Mukařovskou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Souboj osobní morální cti, v nemorální sobě. Výtečně nastavená situace i postupný vývoj děje. Méně známí herci se vedle klasických rozhodně neztrácejí. Dvojice N. Mukařovská s Černíkem velmi dobrá, Donutil klasicky perfektní, Eliška noblesní (dokonce bych jí neváhal lehounce přirovnat k Martě z Engelchena) a Třískovo esesman nemá chybu. Velmi slušnou režii trochu brzdí ukvapený závěr, ale i přesto, a hlavně na protest proti nízkému hodnocení od uživatelů, kteří se u podobných inscenací vůbec nevyskytují, dávám o jednu hvězdičku navíc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře vzpomínám, jde už o druhé televizní, resp. první ze dvou televizních zpracování, stejnojmenného románu. V druhém případě šlo o jednu z epizod seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak. Bohužel brněnské studio se nevytáhlo, jde o nevýraznou záležitost, kde chybí napětí, některé zajímavé momenty, postavy a zápletky z románu vypadly a zejména konec je televizně ošizený. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

rt12 odpad!

všechny recenze uživatele

Neustále jsem hledala, kde ty herecké loutky mají schované nitě, kterými je vodí a čekala, kdy že to začne být napínavé. Ostrozrak, s vynikajícími herci vedenými O.Vetchým, jsem viděla před tímto veledílem a je to jako nebe a dudy. Nestačila jsem se divit, jak tomu pan Kelbl s komparsem, nakopali s prominutím prdel. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace (přes osobu autora předlohy trošku překvapivě už z dob oných), mající ovšem k atmosféře Zábranovy detektivky (jo, jak po listopadu najednou Šibal tvrdil, tak Škvoreckého - ale sám musím uznat, že už při četbě celé trilogie někdy v osmdesátých letech jsem nad tím dumal - totiž ta stavba, ta dikce - pravda je ovšem jen jedna, že, tak co takhle šibalsky ejhle s křížkem po funuse, Josefe?...) asi tak daleko, jako měla ta >zlatá< šedesátá k době protektorátní... Takže dvě hvězdy v zastoupení, ta druhá snad jen i za to, že svou formou film poslouží nejlíp asi jako důkaz, že za dalšího čtvrt století se českotelevizácká tvorba z Brna kvalitativně neposunula ani o píď kupředu... Nu a stran toho Jana Zábrany - tak snad se tenhle skvělý básník a překladatel (námi ponejvíce milované beatnické generace, že...) z toho všeho v hrobě neobrací... °-/ - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách oných, hodnocení po repete 4.7.2011 na >jedničce< coby >zábranovsky zastoupeném prostoru< 18., komentář zde jako čtvrtý - 5.7.2011) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Předsudky stranou, ale polozapomenutá papundeklová inscenace z brněnského studia - to nevěstilo nic dobrého. Ale když už je druhý den ten státní svátek a nemusím vstávat do práce, nenechal jsem si tento půlnoční divácký zážitek 4. 7. 2011 ujít. Kolegou gudaulinem zde vzpomenutý, o třináct let mladší "Ostrozrak" je jako televizní zpracování téže látky daleko lepší a těžko říct co se na tomto faktu podepsalo nejmarkantněji. Buď jak buď, obsazení hlavních rolí (Pivoňka, Skovajsová, Kruliš) se nepovedlo vůbec a těch ostatních jen o málo lépe. A - nevím jestli je to tou režií nebo čím - řekl bych, že své slabší chvilky si tu vybrali i Miroslav Donutil, Eliška Balzerová nebo Oldřich Navrátil. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama