Reklama

Reklama

Fašismus po česku

(TV film)
Česko, 2010, 58 min

Režie:

Petr Lokaj

Obsahy(1)

Velký společenský dokument o zrodu a historii českého fašismu postihuje základní rysy, vývoj a osobnosti této ideologie u nás. Tvůrci se pokoušejí pojmenovat její nejrůznější tváře - a zároveň aktuální nebezpečí možnosti jejího znovuoživení. Jako ideologie i politická praxe se v minulosti nevyhnul fašismus ani české kotlině a rozhodně se nejedná o jev, který by byl k nám jen importován. Nyní po mnoha desetiletích se do našich ulic vracejí ideje, které způsobily největší utrpení, jaké zaznamenala historie dvacátého století. V současné době jsme stále častěji svědky průvodů a nejrůznějších shromáždění tzv. "pravicových radikálů". (Jednou z nejvíce medializovaných akcí podobného charakteru byl pochod kolem Staré židovské synagógy v den nechvalného výročí Křišťálové noci. Pod ochranou policejních složek pochodovali a vykřikovali hesla hololebci, u kterých byla jejich inspirace fašistickými tradicemi víc než zjevná.) Dokument se pokusí ukázat obecné předpoklady a souvislosti vzniku a projevů fašismu jako obecného jevu a seznámí nás s dobovým vývojem české (i moravské) mutace fašismu, jejich specifických projevů, organizací a osobností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

ChickenPate odpad!

všechny recenze uživatele

Nic vynikajícího na tom filmu není. Je to poze hromada nesmyslů. Autoři si ani nedali záležet na tom, aby v archivech našli dobové závěry a pokud nějaké použili, tak je špatně zařadili. Nesmysly lynoucí se z úst "historiků" a "pamětníků" si vysloužily jednu hvězdičku. Víc ani ťuk. A přitom na toto téma mohl být natočen opravdu hezký film, navíc ostravská ČT která film natáčela absolutně zapomněla (?) na regionální fašistické aktivity Ostravska. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý dokument o tom, jak v Evropě i u nás rostla živná půda pro fašismus, případně nacismus. Dnešní doba je té popisované hodně podobná, lidé nenávidí politiky, mají pocit, že volby nic neřeší a touží konečně po někom, kdo by v zemi sjednal pořádek. Není to proto, že by většina lidí byli fašisté, ale proto, že je k tomu systém dohnal a lidé nevidí jiné východisko. Import tisíců migrantů bez identity a bůh ví odkud, které naše vláda posvětila, celkovou situaci jen zhorší. ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele

Možná jsem se zbytečně namlsal na nějaký komplexní pohled na fašismus a nacionalismus dnes, nicméně to bylo o úplně jiném českém fašismu. A já tedy ubral hvězdu. Ale pohled do minulosti nebyl až tak od věci. Osobně jsem o nějaké fašistické akci v Čechách věděl jen velmi povrchově a prakticky vůbec nic, takže jsem rád, že mě dokument přinesl něco úplně nového. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Čímn dál tím víc mi vadí pletení si pojmů fašismus a nacismus. Že to neví ti imbecilitou potrefení jedinci, kteří se k oběma ideologickým proudům hlásí, je pochopitelné. Novináři a investigativci všemožní by si mohli aspoň zagooglit, ale dobrá. Jenže když to motá i rádoby solidní dokument, popř. historik vystudovavší s finanční podporou celé společnosti, tak dělá práci na hovno. To už můžu za chvíli tvrdit, že komunismus a křesťanská demagogie jedno jsou. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Bože můj, už jsem si celkem zvykl, že kdejakej pologramotnej českej novinář libovolně zaměňuje pojmy "fašismus" a "nacismus", ačkoliv se jedná o dvě naprosto rozdílný ideologie, ale že si takhle zhůvěřile pojmenuje někdo svůj televizní dokument, to vážně žasnu. Fašismus rozhodně není rasistický ani antisemitský a žádnýho fašistu by ani nenapadlo pronásledovat Židy či pochodovat kolem synagógy. Doplňte si v tý telévizi vzdělání, když už s tím lezete na veřejnost, tupci. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama