Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svého nepřítele nikdy nepodceňuj! Tora! Tora! Tora! – tak zní japonský signál k útoku na nepřítele. Stejnojmenný slavný americko-japonský válečný velkofilm vypráví o jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech v roce 1941 a přibližuje události, které k němu vedly. Zatímco japonská vláda a vojenské velení pečlivě připravují svůj útok, jenž má ochromit protivníka, vláda USA, představitelé její diplomacie i nejvyšší válečná generalita tuto možnost zcela ignorují. Přitom námořní kontrarozvědka má zprávy o utajovaných zvýšených vojenských aktivitách Japonců a blížícím se nebezpečí. Také některé důležité signály zachycené radarem zůstávají bez patřičného povšimnutí, stejně jako přítomnost japonské ponorky v mořském prostoru blízko Pearl Harboru. A najednou přichází okázalý a zdrcující úder japonské armády... Režisérem filmu byl známý americký filmař Richard Fleischer (Fantastická cesta, Bostonský případ, 20 000 mil pod mořem, Ničitel Conan), v mimořádně náročné mezinárodní koprodukci pak japonské sekvence realizovali filmaři Tošio Masuda a Kindži Fukasaku. Tvůrci se důsledně drží historických pramenů, čemuž jsou přizpůsobeny i charaktery postav a scénář. Drama, které patří mezi nejlepší válečné historické tituly, zaujme na svou dobu ohromující výpravou, realističností akcí a stále strhujícími leteckými bitvami. Snímek získal Oscara za vynikající filmové triky (A. D. Flowers a L. B. Abbott). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Hees 

všechny recenze uživatele

Tento film má svoje prednosti a to hlavne hodnoverné zobrazenie tohto dna kedy bol napadnutý Pearl Harbor a tiež aj snahu o čo najväčšiu presnosť v daných udalostiach. Má samozrejme aj svoje slabosti a to napríklad neexistujúcich hlavných hrdinov a príliš veľké množstvo postáv a podobne, ale to by odporovalo tomu o čo tomuto filmu šlo čiže to nie sú veľké slabiny. Čo všetko sa muselo stať aké zhody náhod, aby sa Japoncom presne podaril tento útok tak na to si stačí pozrieť tento film a možno nie je na to potrebný ani nejaký dokument. Prednosťou filmu je aj nenadržiavanie (existuje také slovo?) ani jednej strane (ani Japoncom ani USA) a tak teda film sa vyvaruje tomu, že by na jednej strane boli hrdinovia a na druhej tí zloduchovia (haha). Tento film má veľkú nevýhodu lebo každý vie o čom bude takže nemá čím prekvapiť svojho diváka, ale mňa prekvapil tým ako je zvládnutý a hodnoverný a preto som s týmto filmom veľmi spokojný. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu kvalitní a řemeslně natočený film, od začátku sice trochu vláčný a rozveklý, chvílemi i trochu unavující a nudný, ale jak došlo na nějaké bojové či akční scény mimo, nebo přímo na tu osudovou bombardující válečnou scénu na konci filmu, byl vynikající a svým strhujícím finišem mě natolik uchvátil a vtáhl zpátky, že jsem prostě neodolal to nedokoukat až do konce. Ve filmu nehráli až zas tak významní či známí herci krom tedy admirála Yamamota (Toshiro Mifune), známý například s filmu Sedm Samurajů nebo z Pekla z pacifiku, ale i přesto všichni věděli co hrát a všichni zahráli téměř bezchybně a bez nějakých zbytečných extempore. Američané nám zde přesně vystihli svou vrozenou náturu, tedy snadno důvěřujících hochů, kteří mají jak se říká všechno na háku. Zato Japonci ty byli spíš tiší, přemýšlející, tvrdí a nekompromisní. Jeden z nejlepších klasických válečných filmu, společně třeba s Bitvou o Anglii či Bitvou v Ardenách, nebo s filmem Most u Remeganu. Za 4* ? Myslím si že v tomto případě je to velmi oprávněně. Jedna určitě za již zmíněné vizuální efekty. A ty další 3* ? Za zvuk, střih a kameru. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na téma Pearl Harboru dělám ročníkovou práci a musím uznat, že tohle zpracování je mnohem lepší než Bayův velkofilm. Dozvíte se o důvodech, které vedly k útoku a amerických chybách a všechno to je mnohem realističtější. Útok je zatraceně dobře natočen a je zajímavé ho pororvnávat s Bayovým spektáklem. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Vyborna vojnova drama, ktora tazi predovsetkym z historickej vernosti a vybornych hereckych vykonov. Film sa vyhyba akemukolvek zbytocnemu patriotizmu a patetizmu a az dokumentaristicky sa zameriava na pripravu a samotny priebeh utoku na Pearl Harbour, pricom sa nadmerne nepriklana ani k jednej zo zainteresovanych stran. Skoda, ze sa Jerrymu Goldsmithovi nepodaril zlozit lepsi hudobny doprovod a ze scenaristi nepriniesli do uvodnej hodiny vacsie osvetlenie samotnych vystupujich postav. Inak by bol bezpochyb plny pocet - 4,5/5*. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jeví se mi to spíše jako dokument než plnohodnotný velkofilm. Je to pohled spíše na Japonskou stranu barikády a také je to více konverzační film. Útok na Pearl Barbor začne až někdy ke konci snímku. Ale tenhle reálný pohled na celou událost se mi zamlouval, válečný scény jsou na dobu vzniku bezkonkurenční, 4 hvězdy. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (29)

  • Film bol natočený dvoma krajinami, a to USA a Japonskom, aby pohľad na konflikt bol vyrovnaný, keďže sa jednalo o Pearl Harbor. (vander19)
  • Japonskou část filmu měl původně režírovat Akira Kurosawa. (Kulmon)
  • Tatsuya Mihashi, který hrál generála Gendu, byl v 50. a 60. letech velmi obsazovaný a populární herec. Po tomto filmu si deset let nezahrál a v dalších 25 letech na něj čekalo jen šest rolí. (Kulmon)

Související novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama