Reklama

Reklama

Madagaskar, cestovní deník

(festivalový název)
  • Francie Madagascar, carnet de voyage (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Francie, 2010, 12 min

Obsahy(1)

Rozpohybované stránky deníku západního turisty vyprávějí příběh z návštěvy Madagascaru. Baťůžkář se nechává unášet odlišným, neuspěchaným světem a poznává místní zvyky a rituály. Jmenovitě Famadihana, pohřební rituál obracení kostí, při kterém potomci pravidelně vzdávají hold svým mrtvým předkům. (Arbiter)

Recenze (20)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Tento snímek byl hodně zajímavý, a to hlavně svým zpracováním. Co záběr, to jiný vizuální styl! Co by mi jindy nebylo moc po chuti, to mě u Madagascaru vlastně dost bavilo. Film nemá skoro žádný příběh, snaží se jen předat kousek atmosféry z tohoto rozmanitého ostrova, a to se právě i díky vizuálním hrátkám povedlo. Stylů je mnoho a jsou dosti odlišné, rychle se střídají, ale ani jednou se mi nestalo, že bych nad tím uvažoval v negativním smyslu. Příběh, dá-li se série několika záběrů na tradiční madagaskarský obřad uctívající mrtvé předky nazvat příběhem, je odvyprávěn ve stylu deníku, jehož stránky jsou otáčeny a postupně odkrývají nové scény. V některých momentech byl film správně atmosferický, řekl bych až intenzivní. Dost k tomu přispěly rychle se střídající záběry s doprovodnou hudební linkou plnou bubnů. Pro někoho by to mohlo být až nepříjemné, mně se ta atmosféra naopak hodně líbila. Takže za celý film palec nahoru. Absentující příběh mi v tomto případě vůbec nevadil. [Oscary 2010] ()

Dydzej 

všechny recenze uživatele

Mohu-li číst experimentální romány a vůbec avantgardní literaturu, proč bych nemohl také sledovat experimenální filmy. Krátkometrážní film je k tomu jak dělaný. Co se ovšem tohoto kousku týče: Nevím kolik druhů animace je tu vlastně použito, ale vím že je to velké číslo. Jeden druh ale stojí za zmínku: Vodomalba zkombinovaná s pohybem tvoří takový zvláštní trojrozměrný svět. Celek tvoří jakési videoalbum turisty, který cestoval po Madagaskaru. Film splňuje tedy jak aspekty dějové, tak aspoekty umělecké. Přiznám se, že nejsem fanoušek moderního umění, proto 60% ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

vizuálně pestrá, novátorská a mě líbivá animace, která doplňovala, ale spíš zvýrazňovala nudný děj, v kterém vlastně o nic nejde. Jen díky zpracování dávám 3 hvězdičky, jinak by to víc než jedna rozhodně nebyla. Viděl jsem verzi v ruštiě, na kterou tu má odkaz užiivatel Terva, ale stejně se tam nic podstatné neříká, aspoň soudím podle toho co jsem stačil pochytit. [ PŘÍBĚH: X /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Hlasem Oldřicha Nového k některým okolním glosátorům: Ale přátelé, přátelé, proč tak zhurta vůči debutujícímu tvůrci, který tu, což si, prosím, všimněme, předvedl svůj široký animační rozsah naprosto v souladu s tím, jak rozmanitě se realita projevuje a jak rozmanitě může být vnímána. Na film, který je a chce být kaktusovým květem, není nikterak třeba se mračit za to, že z něj nevzcházejí lesní jahody. Ovšem chcete-li, tedy prosím. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Ke shlédnutí zde: http://www.shortoftheweek.com/2010/12/22/madagascar-carnet-de-voyage/ _____ Kraťas je o Madagaskaru očima turisty. Režisér kombinuje hrané a animované záběry, jednotlivé scény jsou stránkami jeho deníku, který si vedl. Osobitá animace taky zvýší vtažení do děje. Ze své návštěvy se snažil zachytit především subjektivní pocity z tohoto ostrova, fragmenty dojmů, pár osob a samozřejmě malebnou přírodu. Vážně jsem měl pocit, že jsem prožil krátké dobrodružství. Moc pěkný komorní kraťas, u kterého po skončení budete chvilku zírat do monitoru a vstřebávat všechny ty hořkosladké dojmy. Právem nominováno na Oscara, už mi je z těch uberfunny pixar animáků blbě. ()

Galerie (1)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama