Reklama

Reklama

Generace electro a tecktonik

(TV film)
  • Francie Génération Electro
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Francie, 2008, 39 min

Obsahy(1)

Dnes již je tecktonik znám téměř po celé Evropě a pomalu se začíná objevovat i v českých tanečních klubech. Co se tance samotného týče, jedná se o spojení stylu techna, hiphopu s prvky electro hudby doprovázenými pohyby rukou asociovanými s nohami a pohybem boku současně. Ačkoliv Vám může tento styl možná připomínat i "epileptický záchvat", ve skutečnosti se jedná o kombinovaný pohyb horních a dolních končetin, který na sebe naprosto nenásilně navazuje a vytváří tím velmi efektní taneční pohyby. Tecktonik je také ochranná obchodní známka a módní styl, který vychází převážně z punkové módy doplněn o futuristické prvky a gotické účesy. Mezi tecktonik DJ's patří DJ Dess (Jumpstyle - Hardstyle), DJ RVB (Electro - Teck), DIM CHRIS (oficiální Tecktonik single). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Styly electro a tecktonic - citáty z dokumentu: "Mezi lidmi tančícími electro najdete všechny - černé, bílé, žluté. Mají společný cíl - bavit se. Říkají: Jsem tady, těší mne to. Narozdíl od všeobecně vžitého názoru tyhle děti si dobře uvědomují a chápou svět kolem sebe. Nejsou v něm žádné záchytné body, tak si vytvořily své vlastní. Nejsou války, o nic se nehraje, tak si vytvořili své vlastní cíle - podívej, bavím se, žiji v přítomnosti. Možná je to přirovnání poněkud přehnané, ale jsou tak trochu jako Bororo, které známe z Afriky - lidé, kteří vyznávají kult krásy. A tyhle děti, které tančí styl electro, mají kult estetiky - narcismus vyhnaný do extrému." /// "Jde jen o prožitou radost. Mají společnou zálibu v obyčejném slova smyslu - radost z toho, že jsou spolu, že se o tu radost podělí. Projevují se prostřednictvím rytmu - širší směr v naší společnosti. V téhle globální vitalitě, v této radosti ze života, která se vyjadřuje prostřednictvím tance, se skrývá určitá forma vzdoru vůči čistě racionálním hodnotám charakteristickým pro naši soudobou společnost. Vzkazují nám: svou energii směřujeme jinam, nesnažíme se promarnit život snahou o jeho konzumní prožití, netoužíme po světlých zítřcích, po dokonalé společnosti, po politice. Naše energie spočívá v tomto celostním přístupu, ve kterém se propojuje tělo, duše, radost z bytí a síla okamžiku. Nejde tím pádem o čistou opozici vůči světu dospělých. Je tu spíše stálá lhostejnost - podívejte se, jak žijeme, a dělejte to stejně. Je to spíše prožitek než idea." /// "Často se trochu katastroficky mluví o úpadku a o tom, že mladá generace nemá v rámci společnosti žádné hodnoty. Naopak si myslím, že tahle taneční společenství představují to, co by romantici nazvali neoficiálním králem jedné doby. Vždycky je jeden oficiálně uznávaný král a pak jeden neoficiální, který ztělesňuje živoucí sílu, alternativu. Ten vývoj je hluboko zakódován v archaických formách jako jsou radost z bytí, kult těla. Může se tak vyjádřit mocná podoba existenciálního dynamismu." ____ Tohle vidí v generaci electro sociologové, psychologové a filosofové. Podle mne v ní jednoduše cítí i samotnou podstatu, energii a projev mládí. Již tu byly generace hippies, punk, new age, techno, X, Y a všechny se nakonec dříve nebo později zapojily do systému a zdárně ho rozvíjely dál - k ještě většímu blahobytu a sofistikovanosti. Otázkou moderního lidstva je, jak vyloučit z lidského života vyčerpání se, zmechanizování se a utrpení a ponechat pouze "just being" hippies, tvůrčí činnost, blahobyt, nezávislost ducha a těla a věčné mladí a zdraví. A každá nová generace doufá, že právě její způsob žití a cesta je tou možnou správnou odpovědí. ____ Dokument trvá 1,5 hodiny. ()

Rora. 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o vzniku tecktoniku :) Jelikož žádný jiný takový není prakticky, takže dávám pět hvězd minimálně za originalitu :D ()

Reklama

Reklama