Reklama

Reklama

Vražda Jindřicha IV.

(TV film)
  • Česko Atentát na Jindřicha IV. (více)

Obsahy(1)

Paříž, 14. května 1610. Francouzský král Jindřich IV. se probouzí se špatnou náladou - zdálo se mu o jeho vlastní smrti. A není to poprvé. Když se člověku podaří uniknout devatenácti pokusům o vraždu a ví, že se všude ve Francii kují proti králi pikle… je důvod k nočním můrám. Ve své posedlosti při hledání dokonalé milenky, zanedbává Jindřich IV. své královské povinnosti a vydává se všanc nebezpečí v ulicích Paříže. Do jeho zavraždění zbývá pouhých 24 hodin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

dakarin 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá barevná freska. Ke kladům filmu patří nádherná výprava, kouzelné kostými a dobrý casting. Režie zvládla nadprůměrné využití flashbacků a neztratila se přitom ;-) Standardní mužské diváky jistě zaujmou kostými tanečnic královnina "uměleckého" souboru. Jinak ovšem zabolí jistá nevěrohodnost vykreslení doby - král se s jistotou těšil mnohem výraznějšímu respektu a slovutný vinař hostící často krále si mohl jistě opravit svůj domek, nejhorší ovšem trhovské hádání s princem de Condé (snad správně) o rentu za službu králi :-( Čtvrtou hvězdičku přidávám za rozumný usmiřující konec obohacen historicky správným pohledem... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nádherný historický film, který réžie zvládla bravurně. Absolutně miluji historické filmy a jsem přísným kritikem takových filmů. Zde bylo vše dokonalé. Koystýmy, dialogy, herecké obsazení super. No prostě lahůdka. Že by to bylo tím, že to natočili Francouzi ? Jejich filmy byly vždy na 5*. To byla lahůdka ! ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jindřich IV. Veliký, jak Francouzi svého panovníka nazývají, má v dějinách této velké západoevropské země stejný význam jako v našem českém případě Jiří z Poděbrad. Zastavil a postupně utišil desetiletí trvající občanskou válku, pokusil se o nastolení náboženského smíru nantským ediktem a jako nadprůměrně zdatný se projevil i v evropské diplomacii. Relativně plebejská východiska na francouzské, daná poměry drsné Navarry a nesnadnými Jindřichovými životními osudy, i nadprůměný intelekt, kterým se tento bojovný, nepoddajný muž také vyznačoval, to všechno jsou rysy, které zachycuje na úsporné ploše 90 minut se zdarem i scénář o akčnost usilujícího díla. Obvyklé rysy špičkových děl od Seiny výsledné kvalitě VRAŽDY jen prospívají: jasné, hutné dialogy, důkladná odborná příprava, snaha po vykreslení detailů doby i nadčasových momentů Jindřichova života, to všechno tohoto skvělého Francouze staví jen do světla, které je právo dosaženému historickému poznání. Stojí za to upozornit, že takto pojatý portrét muže vzdorujícího myšlení včerejška obstojí i s obrazem dvojdílné historické fresky Heinricha Manna, která vznikala během třicátých let jako odpověď na řádění Hitlerova režimu. Ozvuky neoddiskutovatelné popularity lidového krále nalezneme i v Dumasových TŘECH MUŠKETÝRECH. Je zřejmé, že tyto i další inspirace také stály u zrodu scénáře i režijního pojednání tohoto nevšedního zdařilého díla. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Neznám dopodrobna skutečnou historii vlády tohohle Henryho.Ale doufám že se tvůrci shodli s historikama.Nijak to neřeším a film mě zaujal výpravou, kulisami ,kostýmy, maskami.Dobré herecké výkony.Co se nenatočilo ,to se dovyprávělo.Skvělá kombinace kdy divák není unavován spoustou informací kterým rozumí jen zasvěcenci.Realita zřejmě nebyla taková růžová.U mě dobrý ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Viac film ako hodnoverná historická skutočnosť. Taká osoba ako Henrich IV. a tak silne turbulentná doba akou bolo Francúzsko náboženských vojen, to sa nedá len tak obsiahnuť filmíkom o jednej vražde a pár informáciami navyše. Vyznieva to celé ako dokument v štýle Traja mušketieri, ktorých ale vysielali na vedeckom kanáli History. Celé divné. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama