Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Roberta Chudého (S05E33)

(epizoda)

Obsahy(1)

Průzkumník Robert Chudý přišel v Afghánistánu při výbuchu miny o levou nohu a levou ruku. Jeho pancéřované průzkumné vozidlo vyletělo do povětří 30. dubna 2008. Na osudný den si pamatuje přesně. Jen výbuch jeho mozek v jakémsi sebezáchovném pudu dočista vymazal. Střepiny se nevyhnuly ani plicím a břichu, takže nebylo dlouho jasné, zda zranění přežije. Z umělého spánku ho proto lékaři probrali až po měsíci, kdy měli jistotu, že je z nejhoršího venku. Když se ho ptáte na těžká postižení a na to, jak se s nimi jako výsadkář a aktivní sportovec vyrovnává, stále stáčí řeč na Radima Vaculíka, řidiče, který výbuch nepřežil. S jeho smrtí se zatím nedokázal smířit. Co se týká Robertova zranění, lituje jen toho, že se to nestalo až v závěru mise v Lógaru. Účast v tomto vojenském kontingentu bral totiž jako vlasteneckou povinnost, a tu nemohl do konce naplnit. Stejně tak si váží svého povolání v armádě. I po tak těžkém zranění se rozhodl v něm pokračovat, vyučuje ve vojenském středisku ve Vyškově, přednáší na kongresech na téma první pomoc při zranění v bojových podmínkách. Jako instruktor připravuje ty, kteří se chystají na další mise do Afghánistánu. V září 2008 převzal od náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka V. Picka "Pamětní odznak Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého". To pro něj ale není nejpodstatnější. Chtěl by si s umělou nohou a biotronickou rukou zkusit skočit padákem, zvládnout výcvik a pak se znovu vrátit do Afghánistánu. Kde se bere v tomto člověku taková míra odhodlání, jak se dokázal vyrovnat s těžkým postižením a jak překonává strach o život, to nám prozradí ve své 13. komnatě. Průvodkyní příběhem odvážného nadporučíka je redaktorka Šárka Volemanová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Více než jiné 13. komnaty je tato obzvláště smutná s omamným nádechem ironie života. Voják, který přestane být vojákem v důsledku válečného zranění, to je jeho příběh. ()

CRYPT 

všechny recenze uživatele

Z Uničova, mého bydliště, sympaťák Robert Chudý. Prošel si peklem, co já si osobně nedokážu představit, je obdivuhodné s jakým elánem se dokázal smířit se svým handicapem a hlavně neztratil chuť do života. Je příkladem pro nás všechny. Přeji mu hodně štěstí a zdaru. Mimochodem Roberte, máš nádhernou sestru. ()

Reklama

Reklama