Reklama

Reklama

Půlka mého života

  • Rakousko Mein halbes Leben (více)

Obsahy(1)

Marko je filmař. Nedávno mu bylo třicet. Nijak zvlášť dobře se mu nevede. Skončila doba nevázaného mládí, nastoupila... kocovina. Cítí se osamělý, mimo jiné i proto, že z rakouských hor, odkud pochází, se přestěhoval do Berlína. Marko se jednoho dne rozhodne, že návštěvu rodičů spojí s pátráním po dávných kamarádech a spolužácích a pokusí se zjistit, zda alespoň oni přožívají život podle svých představ.... Markovi se svérázný film plný ironie povedl natolik, že získal cenu za nejlepší rakouský dokument za rok 2008. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Ten dokument je tak obyčejný a nepřevratný, až je dost zajímavý. Nevypouštěl bych ani minutu. Jelikož jsem v podobném věku, nutí mě k zamyšlení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hraný rakouský film si momentálně stojí výš než naše kinematografie, mimo jiné i díky mezinárodně oceňované tvorbě Michaela Hanekeho. Pokud Půlka mého života získala ocenění jako nejlepší rakouský dokument roku, pak naši dokumentaristé můžou zůstat klidní, protože v oblasti dokumentaristiky převaha Rakušanů neplatí. Půlka mého života je rozplizlá, bez konceptu a neprostříhaná, takže k podstatě dokumentu se člověk dobírá nesnadno. Jakási generační výpověď by byla zajímavá a právě téma je to, co tenhle film vyzdvihuje. Jenže musela by být podstatně zacílenější, protože těch pár pravd, které ze zpovědí vyplynou, se dá zjistit i jednoduším způsobem. Mladá rakouská "evropská" generace je individualistická, bojí se mít děti a když už se k nim dopracuje, jde o hýčkané jedináčky. Chce si užívat všech možností, které jí současná stále ještě bohatá Evropa nabízí, ale bojí se budoucnosti a taky převzetí odpovědnosti. A zároveň cítí, že je něco špatně, protože jejich rodiče v tomtéž věku už měli zajištěnou existenci a založené rodiny. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama