Reklama

Reklama

Tomáš kardinál Špidlík

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2005, 15 min

Obsahy(1)

Portrét jezuitského kněze, profesora římských univerzit a slovanofila... Osobnost evropského významu, teolog, který za několik desetiletí svého života v emigraci vynikl jako vědec, zabývající se především duchovními proudy ve východní části církve, je zároveň zdatným diplomatem. Jako přítel papeže Jana Pavla II. a velký znalec a podporovatel moderního křesťanského umění patří k nejdůležitějším reprezentantům naší země v zahraničí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Aktamix 

všechny recenze uživatele

Košatá osobnost, krásný mikro dokument. Pohlazení po duši. Více takovýchto dokumentů. Zprostředkovaní části obrovské životní moudrosti kardinála Špidlíka s citlivou režií Jiřího Stracha. Nechápu jen tu krátkometrážnost. Ideální by byla stopáž kolem hodiny a více. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nemilejších osobností, která dominuje nesmírnou lidskostí, on byl v pravém smyslu slova ikonou. Co se do dokumentu vešlo,vešlo se, tenhle člověk by si zasloužil mnohem víc času a pozornosti. Žil přes půl století daleko od domova a domů se nemohl mnoho let ani podívat. Za střed svého života si vybral spiritualitu srdce. Pravidelně spolupracoval s Vatikánským rozhlasem, kde bylo možné poslouchat jeho pravidelné promluvy. Za svůj život obdržel četná vyznamenání v r. 1998 mu prezident ČR udělil řád TGM za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, v r. 1999 mu byl udělen čestný doktorát honoris causa Univerzity Karlovy v Praze, v r. 2003 mu italské ministerstvo kultury udělilo státní vyznamenání - Zlatou medaili za zásluhy v kultuře a umění. Přednášel na mnoha světových univerzitách a jeho díla byla přeložena do mnoha světových jazyků. Jeho teologie nebyla láskou k moudrosti, vyhrazenou jen málokterým, ale moudrostí lásky velkodušné ke všem žíznivým srdcím. Komentář uzavřu jeho slovy: ,,Proč skřivan zpívá?" ,,Protože je tak stvořen a ne protože musí" ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama