Reklama

Reklama

Kriminální policie aneb na jménech nezáleží

(TV film)
Česko, 2010, 57 min

Režie:

Jana Hádková

Hrají:

Michal Pavlata (vypravěč)

Obsahy(1)

V roce 2009 uplynulo už 40 let od premiéry jednoho z nejúspěšnějších televizních seriálů Hříšní lidé Města pražského. Hříšné lidi přivedl poprvé na svět František Gel, známý prvorepublikový novinář a soudničkář Lidových novin. Zpracovával největší kriminální případy slavného policejního oddělení - Pražské čtyřky, v jejímž čele stál kriminální rada Josef Vaňásek. Ten vybudoval za první republiky jednu z nejlepších policejních organizací na světě. A právě Josef Vaňásek se stal přímým předobrazem kriminálního rady Vacátka, kterého nezapomenutelným způsobem ztvárnil Jaroslav Marvan. Zveme vás k pátrání po osudech prvorepublikových kriminalistů, kteří se stali inspirací pro postavy hlavních hrdinů dodnes oblíbeného seriálu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

sator 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivý dokument. Mimořádně hodnotím, jistě mravenčí práci,sehnat potomky lidí z Vaňáskovy mord-party... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o prvorepublikové i současné kriminalistice, který pátrá po stopách tehdejších detektivů, kteří byli předobrazem pro postavy Sequencova seriálu. Nejvíce mě zaujaly dvě věci: 1) pražská mordparta byla tehdy podle všeho na špičkové evropské úrovni a 2) za časů policejního rady Vaňáska si mnozí zločinci vyšetřovatelů vážili. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je to, že Vacátko, Bouše a spol. byly skutečné historické postavy, méně zajímavé je, že dost velký prostor k vyjádření dostal v tomto dokumentu nějaký pplk. Josef Mareš, kovaný fízl, kterému kouká z očí policejní křivárna nové doby, a který vypouští z huby takové perly, jakože dneska "musíme obviněného k přiznání ukecat nebo ho dohnat k tomu, aby udělal nějakou chybu", nebo "a teď ti obvinění samozřejmě prostřednictvím svých advokátů navrhují nové důkazy" (...a komplikují nám tím práci). Vacátko, Vacátko, to kdybys věděl, jakej hnůj nastoupí po tobě, poblil by sis hrobku. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zpracováno je to dobře. Divák se dozví zajímavé informace. Režisérka porovnává minulou a současnou kriminalistiku v českých zemích. 74%. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama