Reklama

Reklama

Satelity

(TV film)
  • Česko Příběh družice (více)
Velká Británie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

4. října 1957 vypustil Sovětský svaz první družici země. Byla to jedna z klíčových událostí světové historie, po níž následovaly mezníky "Gagarin" a "Apollo 11". USA vypustily svou vlastní družici v lednu 1958. Éra satelitů byla z počátku poznamenána hlavně vojenskými zájmy a obě supervelmoci se za jejich pomoci žárlivě sledovaly. V roce 1962 byla vypuštěna první komerční družice určená pro přenos televizního signálu a telefonických rozhovorů. Dnes je okolo Země na tři tisíce družic nejrůznějšího určení a jejich použití proniklo do všech oborů lidské činnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Taková malá sonda do hlubin historie satelitů. Na 50 minut to je hezky zpracovaný dokument ukazující začátky těchto strojů, BBC si tam dala takovou neškodnou reklamu :), která se ale z historického hlediska rozhodně chválí. Škoda jen, že to není 2 či 3 dílný dokument, který by se ponořil opravdu do hloubky celé této tématiky, protože velké množství věcí vynechali... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Po dobrém začátku přišla trochu nudnější prostřední část, a ke konci nám tvůrci zahrozili čínskou hrozbou. Jinak jsou zde zařazeny všechny typy satelitů, ale jde zde spíše o jejich vyjmenování než o podrobný popis funkce či princip fungování. ()

Reklama

pOne 

všechny recenze uživatele

Dovedl bych si představit delší a více do hloubky jdoucí dokument o této tématice. Úplně zde chybí například zmínka o družicích, které dnes k uživatelům přenášejí signál satelitních TV. Nicméně i tak se jedná o velice zajímavý dokument. Jako ostatně skoro každý z dílny BBC. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Dokument sice popisuje skoro všechny důležité aplikace, kde se satelity používají, lehce ukazuje i historii této technologie, ale dokonce i laický divák se nedozví nic moc nového. Zcela chybí důležitá fakta jak satelity vlastně fungují, popisy jejich technických řešení a kromě Hubbleova teleskopu jsou opomenuty vědecké satelity, které jsou nejzajímavější. Kdyby autoři nevěnovali tolik pozornosti opěvování amerického vesmírného programu a uvedli více faktů, udělali by lépe. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama