Reklama

Reklama

Šaman ze Sibiře

Francie / Rusko, 1996, 90 min

Režie:

Bartabas

Hrají:

Igor Gocmanov
(další profese)

Úžasně natočené dobrodružství, které zobrazuje krásnou, ale také drsnou sibiřskou krajinu, zachycuje dramatický útěk velkoměstského houslisty ze sibiřského pracovního tábora. Příběh začíná tím, jak tajemný asijský člen domorodého kmene Toli chlácholí vyhladovělého houslistu Dmitrije, že se už brzy vydají na útěk. Dostanou šanci, když se stádo nádherných jakutských koní začne nerušeně pást poblíž místa, kde se ti dva plahočí. Odplíží se od ostatních, popadnou koně a uhánějí pryč. Toli je bohužel smrtelně zraněn. Ještě než vydechne naposledy, prozradí Dmitrijovi, že je mocný šaman a předá houslistovi ochranný amulet. Tak se z Toliho stane Dmitrijův duch strážný. Městský mladík bude potřebovat veškerou možnou pomoc, aby se svým koněm přešel drsnou zimní tajgu a udržel se z dohledu stráží. Čas od času potkává jiné lidi a v těchto chvílích se nejvíce stírá hranice mezi skutečností a iluzí. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Aka ŠAMAN. Příběh Yakutského šamana a moskevského houslisty Dimitri, kteří utečou na dvou divokých koních ze sibiřského pracovního tábora. Dimitri krátce po útěku zustává sám v drsné zimní tajze a snaží se dostat zpět do Mosky s pomocí amuletu od šamana. Film zobrazuje krásnou , ale také drsnou sibiřskou přírodu, kterou doprovází výborná meditační hudba. ()

akni76 

všechny recenze uživatele

Príroda - krásna, príbeh - zaujímavý, hudba - dobrá ... a ďalej? Škoda, že je film skôr príbehom symbolov, často samoúčelných. Postava šamana - Jakuta je určite zaujímavá i príjemná, hlavný hrdina je síce strnulý a mnohým nesympatický, ale: budiž. Film však má množstvo logických i časových "zádrhelov". Najprv navodí atmosféru čias boja boľševikov proti menševikom, vzápätí tu máme vrtuľník Mi-8. Chlap ujde zo zrubu - zimovja za neuveriteľných a najmä nevysvetlených podmienok a ďalej pokračujú fantaskné až bláznivo úchylné koláže. Vysockého zlaté struny (kedy bola vytvorená táto pieseň?!!) a nejaké deprimujúco-stalinské časy na Bajkale, chlap prežije prelomenie ľadu (tu sa zomiera do 15 minút ako vravia domáci) atď... Film má svetlé i chabé momenty a pôsobí dosť rozpačito. Niektoré formy kritiky sú zbytočne neokrôchané (chlap zvracia z mosta na päťcípu hviezdu), iné kruto nelogické, ale... tento kus sveta mám a "sever, vôľu, nádej, krajinu bez hraníc" ešte viac a preto 4 hviezdičky. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Neustále - mnohdy až nepříjemně - se mi paralelně připomínaly útěky z lágrů, jak je popsal Alexandr Solženicyn. A jak většina z těchto útěků skončila. Místo amatérských motorkářů jsem čekal vrtulníky. Místo denního cestování na koníku jsem čekal zahrabávání se přes den do sněhu. Problémem útěků přes půl kontinentu je, že ti x lidí pomůže a 1 zradí, který tím smaže pomoc všech těch předcházejících x. Film - ala pohádka - byl přesto pěkný. Houslista Dimitrij se svým kamenným obličejem a neochotnými pohyby mi zde byl sympatičtější než mnozí slavní profesionálové. Jakpak se má takový mukl chovat, co, kritici? ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že kdyby přežil Toli, mohlo to být celé podstatně zajímavější... byl by to vlastně takový jiný Děrsu Uzala. Jenže Toli nepřežil, i když... No, v hlavní roli je jednoduše Dmitrij a není příliš šťastně obsazen. Totiž to že herec nebudí největší sympatie, bych ještě překousl, ale jeho věčně stejný toporný výraz je prostě špatně a filmu tak značně ubírá. Vlastně jsem byl rád, když nebyl v záběru, když úchvatná kamera zabírala krajinu, nebo lidi co Dmitrij potkal. A právě lidé mohli mít více prostoru... někdo se objeví, zdá se být často velmi zajímavý, ale za pár minut (někdy snad ani to ne) je pryč a děj plyne dál. Děj je taktéž zajímavý, ale plný hodně zvláštních náhod, nebo nedovysvětlených událostí (např. voják ve srubu). Tohle všechno je škoda, protože jinak je Šaman ze Sibiře pěkným filmem, především pěkně natočeným, již zmíněná kamera... a k ní hudba, jak já mám rád zvuk brumle. 60% ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Kdo pozná duši přírodního národa, těžko se vrací mezi obyčejné spoluobčany, kteří jsou většinou blázni, udavači, prospěcháři, opilci, prostitutky, navíc když je u moci jedna strana (záběr s pozvracenou pěticípou hvězdou je výmluvný až až). Film je to pěkný, ani herec v hlavní roli mi nijak nevadil, muzika sedne úplně bezvadně, slyšíme vlastně jen brumle a housle, v baru navíc i kytaru, ale postupně se vytratil spolu s koněm i Šaman a tím mi v tom konci scházelo jeho moudré slovo, nebo alespoň smích. Kamera často zabírá středové kompozice, což dotváří pocit odlehlosti jedince v širé tajze. Škoda jen že se režisér z kinematografie jaksi vytratil .. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se ve vesnici Shamanka v okrese Shelekhovsky v Irkutské oblasti v Rusku. (sator)

Reklama

Reklama