Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Romana Štolpy (S05E35)

(epizoda)

Obsahy(1)

Roman Štolpa se narodil smíšenému českopolskému páru v Českém Těšíně. V půl roce se rodina odstěhovala do městečka na severu Polska. A těsně před Romanovou první třídou se vrátili zpět do Čech. Malý Roman neuměl pořádně česky, spolužáci mu moc nerozuměli a ani on jim. Zažíval pocity odcizení, osamocení, vytržení z kořenů. Byl v tom sám, sestra se narodila devět let po něm a nikdy pro něj nebyla parťák.
Když začal Roman jako teenager mluvit doma o konzervatoři, všichni členové jeho lékařské rodiny se chytali za hlavu. V naději že ho tyhle nápady přejdou, poslali syna na gymnázium. Nepřešly a v osmnácti se na poprvé dostal na herectví na JAMU. Přestěhoval se do Prahy a na DAMU vystudoval ještě režii. Oženil se, jak jinak než s lékařkou, a narodili se jim dva kluci. Roman byl jedním z desítek dobrých neznámých herců. Pak přišla nabídka do seriálu a věci se začaly měnit.
Žena dostala pracovní nabídku v Bratislavě a odjela i s oběma dětmi. Roman zůstal v pražském bytě sám. Ani občasné návštěvy nedokázaly zastavit dobře známé pocity z dětství: osamocenost a izolaci. Právě ty dovedly Romana k Markétě, kolegyni ze seriálu, do které se bláznivě zamiloval. Když manželka odjížděla, Roman byl neznámý herec, jeden z desítek, když se po ukončení projektu vrátila do Prahy, byla z něj seriálová hvězda, lidi ho poznávali na ulici.
Pak věci nabraly rychlý spád. Přítelkyně otěhotněla a Roman se musel rozhodnout. Sám říká, že to bylo jedno z nejhorších období. Nejradši by měl všechny děti pohromadě? Chystal se rozvod, a když se narodila malá Agáta, Roman s Markétou začali zjišťovat, že to, co bylo úžasné vzplanutí, není pro společný život. Rozešli se. Jeho manželství povstalo z trosek. Vztah nabral úplně jiné kvality.
Při tom všem Roman každou vzniklou potíž řešil panákem. Do alkoholové závislosti se propadal pomalu, ale vytrvale. Prožíval opilecké deprese, několik dnů nevyšel z bytu. Zkusil ambulantní poradnu, na tu už ale bylo pozdě. Pak prošvihnul představení a pochopil, že jediná cesta je protialkoholní léčení. Na podzim se nechal hospitalizovat v léčebně v Kroměříži.
Teď je zpátky a zkouší se vrátit do normálního života. Za obrovské podpory své ženy. Snaží se dát do pořádku vztahy s matkou Agáty tak, aby ji mohl normálně vídat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo se chce dozvědět, jak se žije čechopolákovi, který neumí česky v Čechách, ať si pustí tento český dokument o jednom člověku pocházejícího z česko-polského prostředí. ()

Reklama

Reklama