Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kamínek byl a zas už není, není a zase znovu je, tak se nám někdy pravda schovává a zůstane jen naděje. Ztratí se, jednou se však vrátí, jak ráno slunce, jako stín starého stromu, do hnízd ptáci, a vrátí se i Nasredin. Písňové texty pro pohádkovou hru Nasredin psal básník Jan Skácel, scénář připravoval se svou ženou dramatik Karel Tachovský. Nehledejte však jejich jména v původních závěrečných titulcích. V roce 1984, kdy režisér Zdeněk Kaloč příběhy legendárního asijského taškáře Nasredina natáčel, nešlo ještě jejich autorství zveřejnit. Co na tom, zpívá Nasredin, píseň je někdy jako máta, tak peprná, a přijde podzim a všude bude plno zlata. Pro všechny dost a je to krásné, když vítr očesává sad a ryzí zlato na zem padá v měsíci zvaném listopad. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak se nám někdy pravda ztratí a zůstane jen naděje.." Skvostná trezorová záležitost, na níž mě osobně nejvíc baví ta (nejen) úvodní hravá část s titulky.. Kaločův majstrštyk.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nasredin se, u Alláha, na hostině nacpal seletem a ještě si zákusky nacpal do kapes. Hlad je hlad a darovanému vepři na rypák nehleď, halal nehalal. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Moudrá pohádka z dílny brněnské československé televize a ze série pohádek s arabským námětem. Tentokrát sledujeme příběh chytrého Nasredina, který se zastává chudých a dbá na spravedlnost. To jej přivede až na dvůr mocného šácha (či koho to, kýho šlaka), kde musí ukázat svou chytrost a zachránit si svou hlavu. V hlavní roli nezarostený Zdeněk Junák není špatný, zbytek herců je zcela tradiční, ale dobrý. Pohádka spíše pro dospělého diváka, ale děti to také nezklame. Hudba: Vladimír Werner ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Kamínek byl a zas už není, není a zase znovu je'' - úvodní píseň Zdeňka Junáka jsem schopen zanotovat i dnes a na malé děti stále funguje to jednoduché kouzlo s oblázkem v dlani. Nasredin je hezká - studiová pohádka. Tehdy jsem všechny tyhle pohádky ze vzdálenějších lokací Japonsko, Indie, Čína atd.. zbožňoval, protože byly o tolik jiné, než ty naše s princeznami a černokněžníky. * * * * ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv pohádky zpracované Moraváky, respektive Brňáky nemám moc v oblibě, protože jsou buď scénáristicky nebo herecky slabší, přece jen existuje několik těch, které se jim povedly a tato patří mezi ně. Při celkovém hodnocení je to na čtyři hvězdy, avšak vzhledem k tomu, že jde "jen" o kulisovku a možnosti byly tedy o to skromnější, hodnotím z tohoto hlediska na plný počet. Jak vidno, pohádky z cizích krajů jdou Brňákům na výbornou :-) . ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Nasredin, kterého zde ztvárnil (Zdeněk Junák), je legendární satirickou postavou súfijské slovesnosti, populární lidový filozof, mudrc a žertéř, hrdina mnoha lidových skazek a anekdot. Lišáctvím nebo předstíranou hloupostí se brání osudu a mocným, které často zesměšňuje. Existuje o jeho příhodách několik knižních publikací a jeho mírnější formy šprýmů jsou v Turecku dodnes vydávány jako kreslené knížky pro děti. (Nick321)

Reklama

Reklama